Quantcast

Beograd kojeg više nema

Dejan_011

Aktivan član
Poruka
1.316
Ulica Vojvode Stepe, sezdesetih godina proslog veka. Neki su bili crveni, neki zeleni, a neki opet ovako beli. Da li neko zna od cega je to zavisilo?
Ovi tramvaji su došli u nekoj kremastoj boji kao polovni iz Belgije, pa su posle farbani u zeleno. Gsp je više puta menjao kolor šemu. Iz crvene u zeleno i obrnuto.

Evo fotke iz Vojvode Stepe početkom 60-tih gde se vidi ova orginalna boja. Par godina kasnije su prefarbani u zeleno.

vojvode.stepe,pocetkom60-tih.jpg
 
Poslednja izmena:

dlugomir

Zaslužan član
Moderator
Poruka
102.570
Imali smo sad opet sajam automobila. Prvi je u Beogradu bio pre tačno 80 godina. Evo teksta i slika kako je to tad izgledalo:

Bila je to prva samostalna, specijalizovana sajamska manifestacija tek rođenog Beogradskog sajma, održana svega pola godine po zatvaranju kapija Prvog beogradskog sajma, na današnjem Starom sajmištu, septembra 1937. Zanimljivo je da je inicijativa za pokretanje salona automobila tog formata potekla od ljudi iz Daimler-Benza, i da je direktno omogućila da Beogradski sajam bude prihvaćen kao organizator jednog od devet zvanično registrovanih salona automobila u Evropi, pa samim tim i jedna od metropola svetske automobilske industrije. I to u vreme kada su iz evropskih sajamskih centara dolazili snažni protesti i protiv same ideje o sajmu u Beogradu, jer se verovalo da će Beogradski sajam biti ozbiljna konkurencija. Na tom Prvom salonu automobila učestvovalo je 107 izlagača iz Amerike, Nemačke, Francuske, Engleske, Italije, Čehoslovačke, Austrije i Belgije, ali i nekoliko domaćih. Bilo je izloženo 375 vozila, od čega 158 putničkih, 65 teretnih, 10 autobusa, 18 šasija, 105 motocikala i bicikla, deset automobilskih motora, tri traktora i jedan motorni bager. Zanimljivo je da je interesovanje izlagača bilo toliko da su svi štandovi i svi prostori još u polovini izgradnje bili izdati, tako da je tadašnja uprava morala sa žaljenjem da odbije čak 117 izlagača kojima nije mogla da obezbedi prostor.Priliku da se predstavi iskoristila je kompletna elita tadašnje svetske industrije automobila, a najveće interesovanje posetilaca privukli su modeli Opela, BMW-a, Harda, Fijata, Dodža, Ševroleta, Bjuika i Mercedes-Benca. Salon je posetilo oko 40.000 ljudi, uglavnom zainteresovanih za kupovinu, a izlagači su posetom bili veoma zadovoljni. Posle tri neverovatno uspešna izdanja, sajamsko okupljanje planirano za maj 1941. nije održano, jer su bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. i početak rata i na ovim prostorima prekinuli let Salona automobila. Rad sajma automobila obnovljen je u sklopu Međunarodnog sajma tehnike na novoizgrađenom Beogradskom sajmu 1957. godine, a prva posleratna samostalna Međunarodna izložba motora i motornih vozila održana je krajem 1965. Učestvovalo je 139 domaćih i 41 strani izhlagač iz 14 zemalja. Zabeleženo je fascinantnih 525.000 posetilaca.

07.jpg
02.jpg
06.jpg
05.jpg

04.jpg
http://topspeed.telegraf.rs/vesti/51709-jubilej-sajma-automobila-80-mocnih-i-brzih-godina
 

Фабрика

Veoma poznat
Poruka
13.236
Земун - стара железничка станица. Види се и хотел Југославија у доњем делу слике.

Фабрика у десном углу је Икарус, стара управна зграда је и даље ту.Ово је та стара зграда, Грамшијева улица.Сада неко жели да уништи све што је остало и добићемо ово

Pogledajte prilog 487393http://www.politika.rs/sr/clanak/399455/Komsije-uplasene-za-sudbinu-zgrade-Ikarusa

http://www.novosti.rs/вести/култура.487.html:717065-Уништитељи-наслеђа
 
Poslednja izmena:
Top