Dejan73
Iskusan
- Poruka
- 6.368
ajne šande, što bi rekli braća turci... ovaj oću reći braća nemciNisam 😥
ajne šande, što bi rekli braća turci... ovaj oću reći braća nemciNisam 😥
Ali baš ništa ne liči na Stambol...i to da dodam nažalost jer je Istambul prelep grad. Pravi orijent sa svim svojim pozitivnim "haosom". Beograd je istok Evrope. Klasični,sa nekim dodirima sa srednjom Evropom tj, onaj uži centar....zbog čega i podseća na Budimpeštu ponekad.Bg je zapravo slicniji Stambolu, sto je i logicno.
Mislim na stihijsku gradnju.Ali baš ništa ne liči na Stambol...i to da dodam nažalost jer je Istambul prelep grad. Pravi orijent sa svim svojim pozitivnim "haosom". Beograd je istok Evrope. Klasični,sa nekim dodirima sa srednjom Evropom tj, onaj uži centar....zbog čega i podseća na Budimpeštu ponekad.
Čak i Sofija ima kakve takve dodirne tačke ali BG ne. Orijent je ovde sistematski izbrisan od 1830-te a posle ww1 već nije imao veze a što je preteklo dotučeno je posle 45'.
Ako mislite na mentalitet..ne. Ili ne znate Turke.
Ne bih rekla.Bg mi ni najmanje ne lici na Istanbul.Bg je zapravo slicniji Stambolu, sto je i logicno.
Pa to samo ako uzmes dzamije u obzir.Ne bih rekla.Bg mi ni najmanje ne lici na Istanbul.
Sarajevo vec lici pomalo.
Ne samo dzamije...nego citav stil zivota.Pa to samo ako uzmes dzamije u obzir.
Isto misljenje imamo.Beograd i Istanbul po meni nemaju nikakvih dodirnih tacaka.
Da dodam Istanbul je jedan od retkih gradova kojim sam se odusevila i u koji bih se vracala ponovo i ponovo.
A na koji Turci konkretno mislite, na one iz Bavarske ili one iz Anadolije?Ali baš ništa ne liči na Stambol...i to da dodam nažalost jer je Istambul prelep grad. Pravi orijent sa svim svojim pozitivnim "haosom". Beograd je istok Evrope. Klasični,sa nekim dodirima sa srednjom Evropom tj, onaj uži centar....zbog čega i podseća na Budimpeštu ponekad.
Čak i Sofija ima kakve takve dodirne tačke ali BG ne. Orijent je ovde sistematski izbrisan od 1830-te a posle ww1 već nije imao veze a što je preteklo dotučeno je posle 45'.
Ako mislite na mentalitet..ne. Ili ne znate Turke.
u anadoliji su uglavnom srbi islamske veroispovesti izbegli nakon 1912.Anadolije
Jel?u anadoliji su uglavnom srbi islamske veroispovesti izbegli nakon 1912.
Ne, na BG liči Njujork ili bliže recimo Solun...podsećaI meni je Budimpesta djelovala nekako slicno Beogradu fizicki.Mada je vjerovatno arhitektonski ljepsa.
Ali mentalitet gradova,nije ni slican.
Budimpesta mi je bila nekako sterilna,tiha,dosadna.Zatvoris oci u ulici Vaci i kao da nema zive duse.
Beograd je uvijek ziv i bucan.
Mozda je to njegov "orjentalni"dio.
U Berlinu nisam bila.
Ja sam se odusevila i Rimom.Ali nema nista logicnije nego da se neko iz Srbije odusevi Stambolom.
dobro, ne samo srbi, preterala sam, ali izbeglice iz svih drugih krajeva sveta,Jel?To pa nisam znao...
da si mnogo putovalaJa sam se odusevila i Rimom.
Sta to govori o meni? 😂
Istanbul je jedan od kako bih ja nazvala "svjetskih" gradova.
Tamo gdje su se ukrstale civilizacije ne moze biti ni ruzno,ni dosadno.
Ima Mileševu, kako ne...Pa dobro i Priboj na Limu ima svojih skrivenih lepota...
Nisam mnogo putovala.Samo po Evropi,i to uglavnom kratko i nedovoljno.😂da si mnogo putovala
mislim da imamo posebnu vezu sa turskom, samo to.
hahahhah, ne vredjaj mi milesevuIma Mileševu, kako ne...
nznm, onda je individualno. ja sam se bas osecala nekako kao da sam iz udaljene provincije dosla u metropolu, kao neki indijac koji je dosao u London itdNisam mnogo putovala.Samo po Evropi,i to uglavnom kratko i nedovoljno.😂
Ne bih se slozila da imamo posebnu vezu sa Turskom,ja je bar nemam,ali da smo dosta obicaja od njih uzeli,jesmo.Nekih losih,nekih dobrih.
Ali ipak i pored toga se u Istanbulu nisam osjecala "domace",nego bas kao turista...iako mi je sve to orijentalno manje,vise poznato.