Belorusija-Rusija

munjoliki

Domaćin
Poruka
4.324
Putin ne želi svađu
MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKI premijer Vladimir Putin nije hteo da se uključi u polemiku s Aleksandrom Lukašenkom, pošto ga je predsednik Belorusije žestoko javno napao. U razgovoru s ruskim novinarima u Minsku, Lukašenko je optužio Putina da je glavni krivac što se saradnja Rusije i Belorusije nije bolje razvijala. Osim toga Lukašenko tvrdi da je Putin bio inicijator gasnog konflikta s Belorusijom
2004. godine. Sve je to rekao i pre nego što je u ponedeljak ruski ministar finansija Aleksej Kudrin u Instanbulu kazao da Moskva neće odobriti Minsku poslednju tranšu kredita od 500 miliona dolara, jer analize pokazuju da bi Belorusija teško vraćala tu pozajmicu.
Lukašenko je optužio Putina da koči integracione procese Rusije i Belorusije. Kao primer Putinovog ignorisanja, Lukašenko je naveo da ruski premijer nije hteo da dođe na zajedničke vojne manevre u jesen 2007. godine.
Treća zamerka Putinu je da upravo on koči da Belorusija prodaje svoje proizvode u Rusiji. Lukašenko je predložio Moskvi da ona razjasni zašto njeni posrednici uzimaju veliku maržu. Do sada se Minsku zameralo da se beloruski proizvodi nude Rusiji po danpinškim cenama.
Ni Putin, dok je bio predsednik Rusije, nije “štedeo” Lukašenka: nekoliko puta mu je poručio da ni sam ne zna kakvu zajedničku državu s Rusijom hoće.

TRGOVINA?
LUKAŠENKO tvrdi da je Rusija sama kriva što Belorusija do sada nije priznala Abhaziju i Južnu Osetiju, i dodaje da su ga u ruskim listovima uvredili, pišući da će Belorusija priznati dve spomenute novonastale države, a zauzvrat dobiti od Moskve 500 miliona dolara kredita. Pojedini ruski politikolozi smatraju da Belorusija ne žuri da prizna Abhaziju i Južnu Osetiju, jer želi poboljšanje odnosa sa zapadnom Evropom.

http://www.novosti.rs/code/navigate...eli svađu&kword_add=lukasenko, vladimir putin

Kakva je budućnost Belorusije,tvrdi li Lukašenko pazar,ko da više,pa osluškuje i odmerava poteze Rusije i EU.Po vestima koje se objavljuju Lukašenko u poslednje vreme zateže sa raznoraznim dogovorima,uvek su tu neki nesporazumi sa Rusijom.
 

Back
Top