Beli mormonski hram sa šest zlatnih tornjeva nakon 50 godina otvara vrata javnosti

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
174.696
Mormonski hram, koji sa svojih šest zlatnih tornjeva i besprekorno belim zidovima, već decenijama intrigira sve koji u njega ne smeju da uđu. Znatiželja će uskoro biti zadovoljena jer će hram prvi put u gotovo pola veka otvoriti vrata javnosti.
Jedna od najmisterioznijih zgrada u glavnom gradu SAD-a obično je otvorena samo za članove Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, čije su središnje vrednosti porodica, čednost i služenje crkvi.
"Ljudi misle da je ono što radimo u zgradi tajna, ali nije, već je samo nama vrlo sveto", kazao je službenik u mormonskoj crkvi Kevin Dankan za AFP.
Pre nego što bude otvoren za javnost, hram je ove nedelje ugostio novinare. Bilo je to prvi put da je hram od osveštavanja 1974. primio i one koji nisu članovi crkve.
Pri ulazu u tihu, luksuznu unutrašnjost hrama s debelim tepisima i pozlaćenim površinama, posetioci moraju da obuju bele papuče.
Budući posetioci za ulazak od kraja aprila do početka juna moraju da rezervišu besplatne karte. U hramu će moći da prisustvuju običaju kad se pri ulasku sledbenici crkve presvlače u belu odeću, jer to mesto smatraju jednim od najsvetijih na svetu.

"To je kao da se resetujemo, simbol jednakosti i čistoće", kaže Dejvid Bednar, jedan od 12 apostola crkve, koji je za ovu priliku došao iz Jute.
Svi zainteresovani takođe mogu da posete krstionicu, u kojoj se nalazi maleni bazen na leđima 12 mermernih bikova u pravoj veličini, koji predstavljaju 12 izraelskih plemena. U mormonstvu krštenje uranjanjem u hramu namenjeno je mrtvima.
Crkva svojoj pastvi dopušta da se krste u ime svojih predaka, a od duša pokojnika, u koje mormoni veruju, zavisi da li će oni taj "poklon" prihvatiti. Obična krštenja odvijaju se u drugim zgradama.
Među prostorijama ogromnog hrama nalazi se i "soba pečaćenja", u kojoj se venčanja proslavljaju oko oltara od belog mermera presvučenim u baršun bež boje.
Zajednice se sklapaju isključivo između muškarca i žene, ne samo doživotno već i nakon smrti, zbog toga što je "porodica prema božjem planu najbitnija", kaže Bednar.
Porodične veze između roditelja i dece takođe se mogu večno "zapečatiti" obredom u tim istim prostorijama.
Crkva kaže da tokom dana otvorenih vrata očekuje nekoliko stotina hiljada posetilaca.
1650465927684.png

https://www.021.rs/story/Info/Zanim...Tf_AKI-SSR_tI3Nzzd7e7RCb4nMxp-osNc4psRoZjg7rU

Uh, uh, uh ... spram ovoga mi Bela kuća deluje kao recimo neka zgrada za poslugu. Dobro, mormoni od svojih brojnih vernika uzimaju čini mi se 10% od bruto prihoda. Prema tome - ima se, može se.
Ispadaju u poređenju s njima ovi naši još ideal skromnosti.
Poruka je automatski spojena:

 

White Guar

Primećen član
Poruka
924
Ispadaju u poređenju s njima ovi naši još ideal skromnosti.
Pa znaš kako, religijski objekti, bilo da su hramovi, crkve, zigurati, katedrale, od vajkada do danas retko su igrali na kartu skromnosti. Naprotiv, potreba je bila i čežnja da se načini nešto gotovo nadljudsko, što će estetski i simbolično oslikavati ideale večnosti i božanstva. Zapravo ovo važi i za sekularnu arhitekturu. To jedino danas u eri lažne skromnosti vlada neko mišljenje da treba kao graditi malo i jeftino.
 

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
32.017
Pravi hram gde Bog prebiva smo mi ljudi.
U nama prebiva.
To je Bogu najdragoceniji hram.
A zidani hram je samo mesto okupljanja.
Dok su vernici u njemu tamo je i Bog.
2. Korincanima 6,16Ili kako se udara crkva Božija s idolima? Jer ste vi crkve Boga živoga, kao što reče Bog: useliću se u njih, i življeću u njima, i biću im Bog, i oni će biti moj narod.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.