Beli ili srgarepa pitanje je sad?

Eric Draven

Veoma poznat
Poruka
13.291
Експерти за визе „на терену”
Шесточлана техничка мисија из земаља чланица ЕУ до краја ове седмице у Београду проверава шта је урађено на испуњавању преосталих услова за „бели шенген”

„Очекујемо да ће експерти Европске комисије који се сада налазе у Београду доставити комисији позитиван налаз о испуњености преосталих услова за визну либерализацију и да ће, на основу тога, бити настављена процедура усвајања одлуке о стављању Србије на ’белу шенген листу’”, каже Дражен Маравић, шеф Бироа за међународну сарадњу и европске интеграције МУП-а Србије и шеф владине радне групе за преговоре о безвизном режиму са Европском унијом.

Маравић за „Политику” истиче и да се, после овог последњег експертског извештаја, очекује позитивно мишљење Европског парламента како би до 1. децембра Савет министара ЕУ усвојио одлуку на основу које ће Србија бити стављена на позитивну шенгенску листу.

Шесточлана техничка мисија из земаља чланица ЕУ, која проверава све оно што је Србија од пролетос урадила на испуњавању преосталих услова за безвизни режим, јуче је, како сазнајемо од нашег саговорника, започела конкретан посао„на терену”. До 16. октобра, експерти ће обићи МУП, Министарство правде, Комесаријат за избеглице и друге овдашње институције и у непосредном дијалогу са српским службеницима настојати да остваре што бољи увид у то како се примењују усвојена акта, стратегије и планови (за опремање одређених служби и обуку кадрова).

Крајем септембра Влада Србије послала је у Брисел извештај о томе шта је све урадила на испуњавању критеријума за укидање виза. У владином извештају о напретку, речено је, између осталог, да је усвојена Национална стратегијa за управљање миграцијама, да су донети подзаконски акти за спровођење Закона о странцима, да је ступила на снагу Уредба о поступку утврђивања испуњености услова за издавање пасоша држављанима Србије који имају пребивалиште на Косову и Метохији и да је потписан протокол о полицијској сарадњи МУП-а са Еулексом.

Прошле седмице детаљно је договорен план посете ове екипе ЕК. Прекјуче је одржан и уводни састанак представника Министарства унутрашњих послова и Министарства правде (који су на својим леђима изнели највећи део посла на путу укидања виза) са европским стручњацима, представницима Комисије из Брисела и делегације ЕК у Београду о програму рада до краја ове седмице.

Божидар Ђелић, потпредседник владе Србије, најавио је да ће се у петак сусрести са мисијом, изразивши наду да ће тада бити оцењено да је поменути владин извештај веродостојан и да су самим тим сви преостали услови за прелазак Србије на „белу шенген листу” испуњени.

Ja mislio da je sve ispunjeno(barem tako rekose Gljivica i Miki Maus):confused::mrgreen:
 

Back
Top