Belgijski biciklista koji je kolenom oborio devojčicu dobio parnicu protiv njenog oca zbog postavljanja videa koji je postao viralan

Sensei

Master
Moderator
Poruka
84.333
Biciklista koji je izazvao bes kada je na Božić 2020. u Belgiji oborio petogodišnju djevojčicu na zemlju, dobio je tužbu protiv oca deteta zbog objavljivanja virusnih snimaka incidenta na internetu.

Neidentifikovani 63-godišnji biciklista — koji je snimljen kamerom kako bezosećajno ruši malu Neju u sneg na stazi u prirodi u provinciji Lijež — dobio je tužbu za klevetu protiv njenog oca Patrika Mpase, piše San.

Biciklista je u tužbi tvrdio da je zbog snimka osećao pretnju od strane ljutih korisnika društvenih mreža i da je bio uplašen da napusti svoj dom, prenela je agencija.

Sudija u gradu Vervijeu će u aprilu odlučiti koliku će mu odštetu dosuditi.

Zapanjujući viralni video prikazuje devojčicu kako šeta sa svojom majkom u rezervatu prirode pre nego što se biciklista došao iza njih i čini se da namerno izbacio koleno – udarajući dete u glavu i bacivši je licem u sneg.

Nastavio je da vozi i nije se izvinuo ili pokazao kajanje, kaže Mpasa, koji je jurio za njim.

Besni otac je kasnije objavio snimak na društvenim mrežama, pitajući posmatrače da li misle da treba da prijavi incident policiji, što je na kraju i učinio.

Na sudskom ročištu 3. februara 2021. godine, biciklista je insistirao da je ispružio koleno kako bi održao ravnotežu i „izbegao pad“ — dodajući da „nije odmah shvatio“ da je oborio devojčicu.

Sudija mu je naložio da plati odštetu u iznosu od nešto više od 1 dolara u martu 2021. uz obrazloženje da nije nameravao da povredi dete — i da je već bio dovoljno kritikovan na društvenim mrežama.

Mpasa je ranije tvrdio da nije tražio osvetu objavljivanjem snimka, već je jednostavno želeo da podeli slike kako bi „podigao svest“ o opasnim situacijama u transportu.

Stručnjaci za transport, uključujući članove lokalnog biciklističkog udruženja GRACK, rekli su u to vreme da je biciklista bio dužan da pešacima da prednost na stazi u prirodi.

Neoprezna voznja, ali razumem sta mu se desilo
Za Belgijske uslove 5000e kazna za biciklistu i 20 sati drustveno korisnog rada...
Tako bih ja presudio, po ubrzanom postupku, vozi po snegu mora da prilagodi voznju uslovima na putu....sto nije ucinio , zato mu se koleno i mrdnulo..

Postavljanje videa moze samo da mu skrati drustveno koristan rad, u smislu imao je neke neugodnosti, ali je primer dobar kako se gubi sustina kazne u savremenom drustvu , to se posle koristi i u porodici i u drzavi , svuda se koristi..
Tacnija rec je zloupotrebljava..

Neoprezna voznja, ali razumem sta mu se desilo
Za Belgijske uslove 5000e kazna za biciklistu i 20 sati drustveno korisnog rada...
Tako bih ja presudio, po ubrzanom postupku, vozi po snegu mora da prilagodi voznju uslovima na putu....sto nije ucinio , zato mu se koleno i mrdnulo..

Postavljanje videa moze samo da mu skrati drustveno koristan rad, u smislu imao je neke neugodnosti, ali je primer dobar kako se gubi sustina kazne u savremenom drustvu , to se posle koristi i u porodici i u drzavi , svuda se koristi..
Tacnija rec je zloupotrebljava..
koliko ja vidim iz videa, namerno je gurnuo dete

koliko ja vidim iz videa, namerno je gurnuo dete
Ma nije nego refleksno mu otislo koleno , vozi po snegu , tocak ide levo desno....ali je to jako neoprezna voznja...sam prolazak i ovako , po suvom blizu deteta tako blizu se moze saobracajno kazniti kao neoprezna voznja...ili kolima kad prolaze, a prolaze pored mene, ocesu mi kuk, i to je saobracajni prekrsaj, boli me uvo za Balkansko Srpski sindrom, nece mu biti nista, a gledao sam i dva smrtna slucaja iz istih situacija, samo se tu osoba drugacije savila usled kontakta vozila i sebe...

Pa vozilo podvuce ili povuce osobu...
Mozda moze da se dosudi presuda 5000e plus koristan rad preko iznosa druge presude za nadoknadu stete za postavljanje videa, ne znam da li postoje uslovljene sudske kazne...
Postojala bi mogucnost ako se svaka odsteta racuna u troskove stete ili troskove koje osteceni ima....To je zanimljiva ideja....presuda koja glasi toliko i toliko preko ukupnih troskova koje osteceni ima zbog pocinjene greske krivca....

To bi bilo zeznuto u smislu troskovi lecenja koje zrtva ima, ili tako nekih dugotrajnih posledicnih troskova koje krivac mora naknadno da plati...ne znam da li postoji takva sudska praksa..

Setih se kako sam na skijaskoj stazi pokupio par devojaka , seo na skije i izmedju njihovih skija samo ih nanizao i smestio u krilo, ali nisam znao da skijam....medju njima bila i jedna sto mi se svidjala....valjda i ja njoj dok je nisam nanizao na krilo...

Uzas je ako bih danas morao da platim kaznu za takvu nekontrolisanu voznju, a glupo je da nosis L kad si skijas.....pocetnik...

To je pitanje za ljude, ali nije pitanje za ovakve kao sizif....
Mislim da je malo ljudi ostalo, uglavnom su neki klijenti advokata.....svako bi da isteruje nesto sto zove pravdom...a nije pravda nego zakonska opterecenost....povezanost...potpadanje pod dejstvo zakona...

PAZI šta pričaš. Kad ti neko od 63 godine udari decu ili ženu motorom jer leči krizu srednjih godina, nemoj da reaguješ.
Meni je presmešna ta zamena teza. Čovek kaže "ja bi to po kratkom postupku" (inače taj famozni "kratki postupak" je tipičan komentar čitalaca Informera i Kurira) i ti to prevedeš u nevezanu tezu da "ja nemam decu".

Evo da te naučim: to što neko smatra debilnim komentare tipa "uza zid pa metak u čelo" i "po kratkom postupku" NE ZNAČI da nema decu i da podržava šutiranje dece.

Nadam se da su sada stvari malo jasnije.

Back