Bela kafa

Lada

Legenda
Poruka
52.238
Aleksandar Popović
Bela kafa
Režija: MIlan Nešković
Predstava Narodno Pozorište 17.10.2020. 20:00
plakat.jpg“Kad se sanja bludnog stanja.”

Podnaslov nam na zanimljiv način približava predstavu Bela kafa. Koliko je ona zanimljiva i kvalitetna najviše govore brojne nagrade koje su Narodno pozorište, reditelj i glumci zaslužili njenom izvedbom. Autor dela je Aleksandar Popović, jedan od najistaknutijih dramskih pisaca na ovim prostorima. Ova predstava je samo jedna od mnogih značajnih Popovićevih komada na našoj pozorišnoj sceni.

Aleksandar Popović je iza sebe ostavio 41 dramu, još deset drama za decu i oko 500 scenarija za televizijske serije i druge programe! Neka njegova dela su bila zabranjivana, a pre nego što se posvetio pisanju dramskih tekstova i sam je proveo nekoliko godina na Golom otoku. Spas od obavljanja fizičkih poslova nakon robije i neiskorišćavanja dragocenog talenta doneo je poziv Duška Radovića da piše dečje drame za Radio Beograd. Među najpoznatijim njegovim delima, kao što su ‘Ljubinko i Desanka’, ‘Razvojni put Bore Šnajdera’, ‘Mrešćenje Šarana’, ‘Tamna je noć’, jeste i predstava ‘Bela kafa’.

Predstava je u Narodnom pozorištu u Beogradu premijerno odigrana u maju 2015. godine. Od tada interesovanje za nju ne jenjava. Priča o dve porodice u jednoj i njihovom položaju u toku Drugog svetskog rata i posleratnom režimu prikazaće nam kako je jedna građanska porodica prolazila kroz taj turbulentni period naše istorije. Usponi i padovi likova, tj. članova porodice direktno zavise od društveno-političke situacije u zemlji.

Glavu porodice Momčila Jabučila, koji je rat dočekao kao bogati industrijalac, a potom ostao bez svega, tumači Branko Vidaković. U ulozi Majka Janje je Olga Odanović, a tu su i Pavle Jerinić (Deli Jova), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i sjajna Nada Šargin (Zora Šišarka). Provereni glumci su zasigurno olakašali zamisli talentovanog reditelja Milana Neškovića.

Predstava ‘Bela kafa’ na sceni Raša Plaović već godinama obogaćuje Narodno pozorište i njegov repertoar.

Iskoristite ovu sjajnu priliku, jer dela Aleksandra Popovića predstavljaju obavezno štivo.

Narodno pozorište
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.