Bejzbol kod nas

GiNa:
ma bezi bre Baseball je naj dosadnji sport na svetu traje 3 sata i sam vidis trcanje i udaranje..to treba da se ukine..

Onda bi se trebali i ukinuti i mnogi drugi sportovi posto se vecina svodi na trcanje i udaranje :evil:
Bejzbol je super sport ali ga mnogi nevole jer im je tesko da nauce pravila,ali pravila uopste nisu teska.Mada sam ja pre za Vojvodjanske shore!
 
ja o baseball-u znam samo neshto malo otprilike, i ne mogu reci da ga volim, shto je posledica toga shto ne razumem sushtinu igre, shto je opet posledica toga shto je nedovoljno medijski zastupljen kod nas.
isto je tako bilo i sa americhkim fudbalom; nisam znala shta je cilj igre, koja su pravila, shta se i kako boduje, tako da mi je sve delovalo besmisleno. medjutim od proshe sezone pratim nfl na trecem kanalu zato shto mi se neverovatno mnogo dopao od kako sam shvatila poentu. (evo bash se spremam da igram madden 2004 :) )

ono shto hocu da kazem je da kada bi postojali prenosi, sigurno bi se baseball infiltrirao medju srbe, kao shto to a. football radi. :)
 
Leka:
Onda bi se trebali i ukinuti i mnogi drugi sportovi posto se vecina svodi na trcanje i udaranje :evil:
Bejzbol je super sport ali ga mnogi nevole jer im je tesko da nauce pravila,ali pravila uopste nisu teska.Mada sam ja pre za Vojvodjanske shore!
bas tako, inace ja sam jedan od osnivaca bejzbol kluba Nis.
 
a evo pravila i za one koji su nestrpljivi

Uvod


Bejzbol je igra između dve ekipe , sa po 9 igrača u polju (u fazi odbrane).Utakmica počinje kada jedna ekipa staje u fazu odbrane (u polju) dok druga ekipa ide u fazu napada kada prvi igrač iz napada staje na kućnu bazu (home plate) tzv. batter (udarač). Utakmica je počinje kada bacač (pitcher) baci loptu hvataču (catcher) koji stoji iza kućne baze i hvata loptu koju mu je bacio bacač. Cilj bacača je da ubaci loptu u strajk (STRIKE) zonu udarača.

Timovi

Kao što smo rekli svaku ekipu sačinjava tim od devet igrača, kao svojevrsan kontrast ostalim sportovima još igrača može biti u timu, ali ne u isto vreme na terenu.
Igrači u odbrani imaju svoje pozicije prema kojima treniraju i koje igraju u toku igre, tačnije u fazi odbrane. Gruba podela je na infild-unutrašnje (infield) i spoljašnje (outfield) igrače. U unutrašnjoj zoni igraju čuvar prve baze, čuvar druge baze, šortstop , čuvar treće baze, bacač i hvatač. Dok su napolju levi spoljni igrač, centralni i desni koji pokrivaju teritoriju iza infielda. Igrači u napadu tzv. udarači dolaze na red po unapred utvrđenom rasporedu i svi igrači u timu učestvuju u fazi napada!

Teren

Oblik i dimenzije terena za bejzbol su jedinstvene.Infild (unutrašnji deo terena) je prekriven travom uglavnom ,dok su pitcher's mound (brdašce odakle baca bacač), deo oko kućne baze i delovi oko baza prekrivenim crvenom šljakom.
Unutrašnja zona se inače naziva “dijamant” zato što izgledom podseća na njega kada stanete na kućnu bazu. Direktna linija koja povezuje kućnu bazu mora biti najmanje 98 metara udaljena od ograde sa obe strane faul linija i sa maksimalnih 122 metara sa centralne linije do kućne baze.U pitanju su takozvane olimpijske dimenzije koje se uglavnom poštuju.

Ciljevi igre

Tim u napadu: Cilj napadača je da udari loptu što dalje i jače moguće u polje i u zavisnosti od udarca da trči ka prvoj bazi ili dalje da napreduje po bazama (druga, treća) kada udarač udari dobro loptu u polje i dođe na bazu bez pomoči odbrane (odnosno njihove greške) igraču se piše hit-udarac u zavisnosti od udarca oni mogu biti razvrstani kao singl - jedna baza , dabl - dve baze , triple - tri baze i home run - specifičan udarac dešava se kada udarač izbaci loptu sa terena preko ograde.
Poen (run) se dobija kada udarač uspe da napreduje preko sve tri baze i dođe do kućne baze bezbedno (mora zgaziti ili takmuti nekim delom tela kućnu bazu ) .
Baseball je takođe jedini sport u koje se pruža mogučnost udaraču da se žrtvuje spuštajući palicu (bunt) odbijajuči kratko loptu, ali time pruža šansu svom saigraču koji je već stigao na neku od baza da napreduje za još jednu bazu ili da osvoji poen.
Tim u polju za zadatak ima da se odbrani i ne dozvoli protivniku da mu dođe na baze, tačnije da izbaci tri udarača(napravi tri outa). Postoji više načina za postizanje tog cilja.

Izbacivanje udarača:

- da igrači odbrane uhvate lopticu pre nego što ona dodirne zemlju
- da igrači odbrane uhvate udarenu lopticu (koja je dotakla zemlju) i bace je čuvaru prve baze pre nego što udarač stigne do prve baze
- da bacač baci tri strajka a da udarač ne pogodi lopticu

Tri (3) pokušaja kada udarač promaši loptu, čak i ako je lopta van zone u koju lopta treba da upadne vodi do strajk auta, strajk aut automatski znači da udarač ispada iz igre.
Četri (4) bačene lopte van zone koju bacač treba da pogodi, a udarač ne zamahne, pošto su napolju ili loše bačene vodi do walk-a ili šetnje u tom slučaju udarač slobodno napreduje ka prvoj bazi. Pravilo isto važi u slučaju da bacač baci dve dobre lopte , a nakon toga četiri loše.
Zona u koju bacač treba da pogodi je od lakta udarača do njegovog kolena što se jasno vidi na slici.

U bejzbolu nema ograničenog vremena . Svaka utakmica traje devet izmena, a tim koji napravi više poena u devet izmena pobeđuje. Takođe u bejzbolu nema ni nerešenih utakmica tako da se igra dok se ne odigra svih devet izmena. U slučaju nerešenog rezultata nakon 9 izmena igra se izmena po izmenu dok jedan tim ne postigne poen.

U svakoj izmeni (iningu) oba tima moraju da se smene u fazi napada i odbrane, obično domaća ekipa ima pravo da se prva brani. Kada ekipa izbaci tri udarača , tad se završava prva polovina izmene i tad se ekipe menjaju u fazi napada i odbrane.

Rečnik nepoznatih pojmova


Ball - bol: lopta koja je baèena van strajk zone koju udarač nije udario
Baserunner - trkač na bazi: Udarač koji je stigao na bazu sigurno
Fair ball: Lopta koja je udarena u granicama terena
Fly ball: lopta koja je udarena u vazduh.
Foul ball: lopta koja je udarena van spoljnih linija terena
Ground ball: lopta koju je udarač udario po zemlji.
Home run: lopta koju je udarač udario tako da je ona preletela ogradu. Važi samo kada je lopta u vazduhu.
Pitch: naziv za bacanje bacača
Run: poen koji je trkač osvojio pretrèavši prvu , drugu i treću bazu, vrativši se na kućnu, odakle je krenuo
Steal - krađa : kada igrač istrči do sledeće baze , a udarač ne udari loptu
Strike: svaki neuspešan pokušaj udarača da udari loptu
 

Back
Top