Quantcast

Beda se Srbijom raširila kao kuga

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.412
Novi Sad -- Ukoliko poslanici usvoje zakon o socijalnoj zaštiti, Srbija će najzad početi da ostvaruje ustavnu obavezu o socijalnoj odgovornosti prema svim svojim građanima.


Naime, na snazi je još uvek Zakon o socijalnoj zaštiti donet pre dve decenije, odnosno u vremenima kada siromaštvo i beda još nisu bili toliko veliki kao danas.

Ustav Srbije traži od vlasti da građani i porodice kojima je neophodna društvena pomoć moraju imati obezbeđeno pravo na socijalnu zaštitu.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić tvrdi da će broj korisnika novčane pomoći nakon usvajanja ovog zakonskog akta biti povećan za najmanje 80.000 i da će, zbog povećanog iznosa i broja korisnika, izdvajanja iz budžeta biti veća oko 70 posto.

Koliko to sve košta
Bilo bi nerealno očekivati da će se sve ono dobro što novi zakon donosi odmah moći sprovesti u delo. Naime, samo za promene koje se odnose na novčanu socijalnu pomoć treba dodatno obezbediti oko četiri milijarde dinara više nego što je bilo planirano za ovu godinu.

Pošto se očekuje da zakon odmah nakon usvajanja stupi na snagu, značiće to da novih oko 80.000 korisnika socijalne pomoći, umesto dosadašnjih 10.000 dinara mesečno, dobija 16.000, odnosno iznos u visini minimalne zarade.

Da bi primena zakona što pre krenula, lokalne samouprave imaju zadatak da do kraja ovog meseca Ministarstvu rada i socijalne politike dostave popunjene upitnike o socijalnim kategorijama stanovništva na osnovu kojih će država opštinama koje ne mogu same da obezbede raspoređivati novac za najugruženije.

Savetnik ministra rada i socijalne politike Ljubomir Pejaković naglašava da je to samo deo obaveza koje državni organi moraju odraditi da bi se dobila jasnija slika o socijalnoj strukturi stanovništva. On kaže da je "po statističkim podacima, u Srbiji 8,8 odsto stanovništva, odnosno oko 620.000 građana, siromašno".

"Oni primaju socijalnu pomoć od pet do deset hiljada dinara, a novim zakonom predviđeno je povećanje tog iznosa na 16.000. Povećaće se i broj korisnika socijalne pomoći, na 250.000, kao i broj domaćinstava koja se vode kao najugroženija sa sadašnjih 70.000 na 100.000", kaže on.

"Granica siromaštva u Srbiji je mesečno primanje ispod 17.000. Ni novim povećanjem ne možemo im pomoći da ne budu siromašni, ali im donekle možemo olakšati život", kaže Pejaković i dodaje da "tu kategoriju ne treba mešati s ekstremno siromašnima, kojih ima oko 170.000".


On ističe da je tačno da Srbija nema socijalnu kartu, o kojoj se već dugo priča, ali dodaje da to EU od nje i ne zahteva jer je malo država koje je imaju. Napominje da je socijalna karta zapravo kompletan socijalni karton za svako domaćinstvo, odnosno pojedinca.

"Mi smo se odlučili za varijantu u kojoj će centri za socijalni rad u svakoj opštini popuniti podatke koje smo zahtevali, na osnovu kojih ćemo imati jasniju sliku o socijalnoj strukturi stanovništva. Te svojevrsne socijalne karte, odnosno upitnici koje je većina opština već dostavila, daće podatke o tome koliko u kojoj opštini ima stanovnika, dece, socijalno ugroženih, radno sposobnih, zaposlenih i nezaposlenih, invalida, kolika je stopa nataliteta i mortaliteta i niz drugih potrebnih podataka", kaže Pejaković.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=08&nav_id=497573

Како ће направити социјалне карте онима који немају пребивалиште ни сталну адресу,а њих је највише?Само лажу.
 

WIBU

Poznat
Poruka
7.644
Многи запослени, поготово по мањим местима, раде за плате које се крећу од 12.000-15.000 дин.

Мислим да ће се у том случају остварити она стара: "боље џабе лежати него џабе радити".
 

Sue Me

Elita
Banovan
Poruka
15.254
Ja mislim da se svi korisnici socijalnih davanja moraju obavezati na društveno koristan rad u skladu sa sposobnostima.
Da skupljaju pikavce i kese i da kreče bandere.

Najbolji lek od siromaštva je rad.

U pojedinim slučajevima je to apsolutno nemoguće.
Gledam sinoć na Prvoj onaj potresan prilog o bolesnoj ženi iz okoline Trstenika, koja živi bukvalno u svinjcu.
zapravo, svinje žive sa njom u kući zato što se plaši da ih ne pojedu vukovi.
Strašno.
Ona je nesposobna čak i za "sakupljanje pikavaca" a opština nema ebenih tri stotine evra da joj kupi kontejner za smeštaj.

Šta sa takvima o kojima nema ko da brine, koji su nesposobni, koji ne mogu biti smešteni ni u ustanovu jer su tamo kapaciteti već prepuni pa im korisnici doslovce spavaju po hodnicima...Šta sa takvima, kojih je sve više?
Sačuvaj me Bože takve starosti i nemoći!
 

buudala

Legenda
Poruka
53.578
A sposobna je da hrani svinje?
Nek proda svinje pa nek kupi kontejner.
Ako nije sposobna za brigu o sebi nek je smeste u instituciju za takva lica.

A i oko izgradnje smeštaja mogli bi da joj pomognu baš ti koji snimaju srceparajuće priloge.i ostali primaoci socijalne pomoći koji bi pomagali onima koji su nesposobni za samostalan život.
 

Sue Me

Elita
Banovan
Poruka
15.254
A sposobna je da hrani svinje?
Nek proda svinje pa nek kupi kontejner.
Ako nije sposobna za brigu o sebi nek je smeste u instituciju za takva lica.
Svinje proda onome ko uopšte ima novca da ih kupi, ali pošto je ebeni Trstenik dozlaboga siromašna opština, mo'š misliti kome i kako može da ih proda:roll:
Bolesna je, nesposobna, a što se smeštaja u ustanovu tiče, pa zar ti ne gledaš priloge iz takvih institucija?
Rekoh ti, kapaciteti su puni, nema ova država nikakav plan za geometrijsku progresiju siromaštva i bede.
 

turcin

Ističe se
Poruka
2.289
Ja mislim da se svi korisnici socijalnih davanja moraju obavezati na društveno koristan rad u skladu sa sposobnostima.
Da skupljaju pikavce i kese i da kreče bandere.

Najbolji lek od siromaštva je rad.
osnivanje radnih logora pa radne akcije i slicno ali u duhu demokracije,a mogu i na ispomoc slati stanovnistvo negdasnjim stazama akcijasa da renoviraju ono sto niko nije pipnuo zadnjih 40 godina,i to za samo dva obroka dnavno svaki drugi dan uzina i laku garderobu,ako neko slomi asov da plati i slicno.
 

paja1408

Buduća legenda
Poruka
34.639
pa zar se ovakav zakon donosi kad je budzet vec usvojen..?? i posle ce to biti razlog za rebalans...pa ce se pored socijalno ugrozenih prosvercovati drugi koji ce uzeti vise para od sirotinje...pa ce onda vlada utvrditi da nema para pa opet kod MMF-a za kredit...
-socijalno ugrozeni se moraju zbrinuti--ali im javnim radovima omoguciti da odrade visinu socijalne pomoci...
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.