Beda savremenog sveta

Glas Sauronov

Primećen član
Poruka
674
Ова тема посебно се односи на оне који мисле како је морал релативизован САМО у Србији.
Светислав Басара о беди савременог света:
Читам у The Economist-у репортажу о животу савезничких трупа у Ираку. Препричавам изјаву некаквог поднаредника:”На задњем делу наших возила имамо упозорење на енглеском и арапском ‘држите растојање 50 метара, у супротном ће бити отворена ватра. **** it, у Фалуџи је велика нервоза, понекад можда не проценимо добро растојање, ко зна, можда смо побили много невиних људи…”
Елем, то више није зло. То је беда. Или нешто за шта у језицима не постоји одговарајућа реч.
Е сад, о слободи у романима. Пре неколико месеци ми пошаљу примерке америчког превода Кинеског писма. Погледам омот, прелистам књигу, све ОК, али после 25 година не могу читати старе ствари и то на енглеском. Онда ми нешто паде на ум. Има у КП једно поглавље у коме Фрицову мајку киднапују Арапи, трговци белим робљем. Пронађем страну и, како сам очекивао, дакле “Арапи” стоји “white slave merchants kidnapped our mom”. То је то. Коректност постоји и спроводи се само у фикцијама. У романима се ништа лоше не сме рећи о Арапима. Али у реалности, ако си Арапин у Америци, можеш без икаквог разлога бити затворен и држан у затвору неограничено дуго само зато што су терористи Ал Каиде углавном Арапи.

Back