Lesandar
Buduća legenda
- Poruka
- 27.930
Kao pokvarena gramofonska ploča. Kad će da ti prođe taj "Dan mrmota"?omer pasa latas je poturica Hrvatskoga roda.rodom iz like..
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kao pokvarena gramofonska ploča. Kad će da ti prođe taj "Dan mrmota"?omer pasa latas je poturica Hrvatskoga roda.rodom iz like..
omer pasa latas je poturica Hrvatskoga roda.rodom iz like..
Hej gdje si junački Brđanine?! Moračani su brdsko pleme, je l' da?!
Hej skoro mi je jedna prijateljica koja je porijeklom iz Knina pričala kako se sjeća da je njena baba (ili prababa) govorila ono vaše (a može bit' i naše) meko š, što ste ga sad uveli i u pravopis!
A na Romaniji i istočnoj Hercegovini i omladina i danas tako priča!
Čak stariji ljudi i u Bijeljini koja je na granici sa Srbijom i gdje starosjedioci imaju tipičan ravničarski mentalitet (pogotovo u selima) govore šutra, šedi, šekira (ali ono meko š)! Na žalost novije generacije su pod uticajem medija, kako beogradskih, tako i sarajevskih i banjalučkih veoma promijenile govor i naglasak!
stanovnistvo bijeljine se skoro u vecini povlaci dolaskom turaka,sembersku regiju tada naseljavaju pravoslavci
Нема сврхе дискутовати са људима који себе зову `Хрвати`,
а камоли са оним `Хрватима` који се баве историјом.
Сваки народ, или нација, који постоје морају имати нешто аутентично,
због чега и кажемо да постоје.
Нација је култура.
А основни код на коме се заснива култур је језик.
Не постоји хрватска култура, ни средњег века, ни касније.
Не постоји хрватски језик, којим неко говори.(можда `чакавски`?)
Не постоји просторна и временска разлика која би `Хрватима`
омогућила да са српским језиком створе своју посебну културу.
Хрватство-хрватска идеја, је мучење, бескрајно мучење људи на западном Балкану,
и ништа више.
Болесно мучење..
На овом сајту је и Тесла под "croatian science", а специјалне одељке заслужују Дубровник, кравата и пенкала. Спрдња од народа - те и спрдња од сајта.
stanovnistvo bijeljine se skoro u vecini povlaci dolaskom turaka,sembersku regiju tada naseljavaju pravoslavci
nepostoje nikakvi "srbi"uskoci,svi uskoci su bili samo i izkljucivo,Hrvati.ako zanemarimo mali udio kroatiziranih vlaha(pribjezi iz dan.rumunije)..
Crnogorci su se raseljavali po čitavom svijetu a najviše prema zapadu i sjeveru.
Većina njih se asimilirala u novoj sredini i tako se broj ovoga naroda stalno smanjivao.
Ali nijesu se oni selili što su voljeli, već ih je nevolja na to naćerala.
Nije lako bilo izdržati 500 godina i trpjeti primitivnog Turčina na svojim granicama a ponekad i unutra.
A sve uzdaj se use i u svoje kljuse i pomoći niodkuda i sve kao "sirjak tužni bez iđe ikoga"
Nije bilo lako braniti zemlju i krvariti i gladovati vjekovima a kraj tome se nije mogao niti naslutiti.
Zato su mnogi izgubili nadu, da će jednom zavladati mir na njihovom kamenu i pošli su na zli put u tuđinu.
Zato je danas tako malo Crnogoraca u CG.
Ali one njihove specifične riječi, koje niko na svijetu nemože izgovoriti kao on,i su poneđe i vani obstale kod tih iseljenika vjekovima kao sjeme i dokaz odakle su ponikli.
slozio bih se ,ali bih i dodao da je crna gore dosta naseljena i srbima iz raske koji su dilazili i nastavljali svoju borbu protiv turaka u crnoj gori ,ima dosta primera toga ,to je pogotovo vezano za brda ,gde se sjatilo dosta srba sa kosova i raske oblasti ,a kasnije su se svi raseljavali ,moze se reci da su se jedino ljudi iz srbije useljavali u crnu goru ,ali vecina migracija je isla iz crne gore to si u pravu . . .
Pa jeste, istina je to.
Posle Kosova je dosta ljudi prešlo u ove krajeve crnogorskih Brda. Neki su tu ostali trajno a neki su išli dalje.
Ko vodi i poznaje svoj rodoslov to dobro zna a ko to ne radi, onda govori ovako kao ovaj Walter, da su SVI Uskoci porijeklom Hrvati.
Sa tim izjavama postaje smiješan pa i kad nešto i istinito kaže, niko mu više ništa ne vjeruje.
Inače mi se čini, da ovaj Walter dosta dobro poznaje stvari ali voli malo da provocira i da zajebava.
Nekoliko puta me je iznenadio svojim poznavanjem detalja.
I meni se cini da zaebava ,prosto nje normalno da neko tako razmislja ,al ko ce ga znati ...slazem se sa ovim sto si napisao ...kazu da su se plemena u brdima formirala posle poraza na kosovu ,e sad neznam dali je to istina . . .ja imam tih rodoslova i sa majcine i oceve strane ,mada ja to nisam video ,sve je spaljeno u ratu ...uglavnom kazu da su iz cg dosli ,a sa majcine strane imaju i neku porodicnu knjigu ,sto do skora nisam ni znao ...
U Bijeljini ne postoji stanovništvo koje je na tim prostorima duže od početka 19. vijeka! Svi su se doselili u kasnijem periodu, i to najviše iz Istočne Bosne i Istočne Hercegovine!
Što se tiče dalje istorije Semberije, pošto vidim da te to zanima, treba reći da se na osnovu brojnih arheoloških nalazišta može sa sigurnošću reći da su na ovim prostorima od davnina živjeli Srbi! Na mjestu današnje džamije u centru Bijeljine je bila velika pravoslavna crkva koja je tu postojala i za vrijeme mađarske (ugarske) vlasti, Turci su je u 16. vijeku srušili i tu napravili džamijui! Radi istine treba reći da je u srednjem vijeku stanovništvo često mijenjalo vjere (pravoslavni,katolici i krstjani su često prelazili jedni u druge), ali je pravoslavaca uvijek bilo najviše i to se može vidjeti po sačuvanim stećcima kojih na ovim prostorima ima mnogo, najveće nalazište je kod Ugljevika!
bilo bi to lepo da je to tako....
Bijeljina se prvi put spominje 1446. godine. Od Zvornika je kroz Bijeljinu prolazio srednjovjekovni put koji je isao za Macvu, Mitrovicu i Hok. Franjevacki samostan Svete Marije, u poljima, u okolini Bijeljine spominje se 1514. godine. Tom razdoblju pripadaju trinaest stecaka
Svi ljudi da se poštuju,
ne gledaju popreko
i ne psuju,
da jedni drugima pružaju,
da se ljubavlju
naoružaju,
svako treba drugog da voli,
za svihe grehe
da se pomoli,
a ti moraš dobro da znaš,
ko nema,
treba da mu daš,
svi kao ja da poštuju sve živo -
naređuje od Semberije
knez Ivo.
znades tko je bio Ivo srbin?
bilo bi to lepo da je to tako....
Bijeljina se prvi put spominje 1446. godine. Od Zvornika je kroz Bijeljinu prolazio srednjovjekovni put koji je isao za Macvu, Mitrovicu i Hok. Franjevacki samostan Svete Marije, u poljima, u okolini Bijeljine spominje se 1514. godine. Tom razdoblju pripadaju trinaest stecaka
Svi ljudi da se poštuju,
ne gledaju popreko
i ne psuju,
da jedni drugima pružaju,
da se ljubavlju
naoružaju,
svako treba drugog da voli,
za svihe grehe
da se pomoli,
a ti moraš dobro da znaš,
ko nema,
treba da mu daš,
svi kao ja da poštuju sve živo -
naređuje od Semberije
knez Ivo.
znades tko je bio Ivo srbin?
Ne, plemena u Brdima su mnogo starija od Kosova.
Tamo su mnogi bježali i tražili zaštitu u tim nedostupnim predjelima, đe se mogu snaći samo oni koji tamo žive, pa i oni se ponekad izgube.
Rado bih saznao genealogiju Brdjana kao i to kako su nastala imena pojedinih brdskih plemena i u kom vremenu...Uzgred,mene Morača podsećana Moravu i Moravsku,i na more....vodena površina,vodeni tok
U ta Brda su se sklanjali svi sa sve 4 strane svijeta, jer je teren jako brdovit i neprohodan i teško ga ko može osvojiti a da se ne izgubi.
Tamo su bježali mnogi i od tz. krvne osvete.
Tamo ima dosta porodica iz svih krajeva CG a i nekih i sa Kosova, tako da je to sve mješavina svih a svakako najviše iz stare CG (Kuči, Crmničani, iz primorja Novljani, itd...).
Te ljude je ista sudbina ujedinila i jako su složni.
A to što reče, da te Morača podsjeća na Moravu, more i ravnicu
Dođi malo u Moračke Platije pa da vidiš odma ti se zavrti u glavi i jedva živ izađeš a da se ne survaš niz litice.
Tamo nema ravnice niđe niti vrabac da sjede.
Da li je moguće da treba da ti se crta..Naziv je jedno a izgled kraja i topografija drugo..nema šta da mi se vrti u glavi jer sam navikao... moji su doseljeni iz Morače u drugoj polovini 19 veka u isto tako vrletan kraj...naziv Morača je poreklom iz jednog jedinstvenog jezika koji označava vodu i vodene površine i tokove:more,Morava,Morača ,Moravska.ali si ti izgleda toliko iopterećen nekakvom "posebnošću Crnogoraca i nekakvim autohtonizmom" da ne vidiš ono što ti jepred očima..a kanjon Morače od početka do kraja znam napamet jer od malih nogu letujem na Cg primorju i nameravm i dalje jer sam uvideo da nisu svi ljudi u CG zadrti crnogorski nacionalisti kojima je domaći zadatak da pljuju po Srbima i ističu nepostojanje ikakvih srodničkih veza(da ne kažem istovetnosti naroda jer onda ponavljamo priču ispočetka)
A, da, nemoj tako, Mrčo balansira, sad mu nema ni jednog zemljaka pa je naš, ali čim se pojavi još jedan da vidiš kako će da radikalizuje.