Bec i njegove znamenitosti

Markoni11

Poznat
Poruka
8.566
Schweizerhaus

Restoran ima bastu i zatvoren deo koji je tokom cele godine uvek pun gostiju kako domacih tako i stranih.

4jgqty4e.png


Za sve gurmane i ljubitelje dobre hrane i piva iz krigle prilikom boravka u Becu mogu da posete restoran Schweizerhaus na Prateru koji je poznat po najlepsoj Austrijskoj tradicionalnoj hrani.

87mx8o6r.jpg
 
Becka drzavna opera (Wiener Staatsoper)
fu9e9yrz.jpg

Becka drzavna opera (Wiener Staatsoper) je najvaznija operska ustanova u Becu i jedna od najpoznatijih operskih kuca na svetu. Nalazi se u samom centru grada, na delu Beckog Ringa. Gradnja je započeta 1861. godine po nacrtima dvojice Beckih arhitekata, Augusta Sikarda fon Sikardsburga i Eduarda van der Nila, u stilu neorenesanse. Svecano je otvorena 15. maja 1869. godine izvodjenjem Mocartove opere "Don DJovani". Tokom bombardovanja 1945. godine zgrada je totalno unistena u pozaru. Restauracija je trajala deset godina. 5. oktobra 1955. godine ponovo je otvorena Betovenovim "Fideliom". Fontana ispred zgrade Becke drzavne opere (Wiener Staatsoper) Sa obe strane Becke drzavne opere nalazi se po jedna fontana. Leva, prikazana na fotografiji, alegorijskim figurama predstavlja svet muzike, radosti i plesa, a desna svet ljubavi, tuge i osvete. Obe su delo umetnika Jozefa Gasera.


 
Senbrun (Schloss Schönbrunn)
qpbn3bdd.jpg


Godine 1612. car Matijas je za vreme lova otkrio izvor vode koji je zbog njene pitkosti nazvao „Schönbrunn“. Na tom mestu je izmedjuu 1693. i 1780. godine gradjen barokni dvorac koji je projektovao arhitekta Bernard Fiser od Erlaha (Fischer von Erlach), i od tog trenutka postaje zvanicna rezidencija porodice Habsburg. Za vreme vladavine carice Marije Terezije, dvorac je dogradjen i pretvoren u letnju rezidenciju. Na brezuljku iznad dvorca nalazi se „Gloriette“, vidikovac izgradjen u stilu ranog klasicizma sa kog se pruza fantastican pogled na Senbrun i Bec. Gradjevine koje se nalaze u sklopu dvorca su i Kuca palmi (Palmenhaus), „Orangerie“, fontana „Neptunebrunnen“ i zooloski vrt.
 
Gloriette (Glorieta)
2vxf5g6x.jpg


Na brezuljku iznad dvorca nalazi se Gloriette,vidikovac izgradjen 1775 godine u stilu ranog klasicizma sa kog se pruza fantastican pogled na Schönbrunn i Bec,visok je 20 metara.Gradjevine Koje se nalaze u sklopu dvorca su Palmenhaus,Orangerie,Neptunbrunnen i Zooloski vrt. 
Neptun Fontane (Neptunova Fontana)
k7298hq8.jpg


Neptunova Fontana nalazi se u podnozju brda.U centru zida stoji Neptun koji drzi njegov trozubac u ruci.Sa njegove leve strane je Nimfa,koja favorizuje svog sina Ahila koji je krenuo da osvoji Troju.U samom podnozju je Neptunova pratnja.
 
Prater (Lunapark Prater)
56od8oyy.jpg


Nakon uredbe kojom je car Jozef II 1766. godine svoja kraljevska lovišta poklonio i učinio dostupnim narodu, citav areal ubrzo se pretvorio u omiljeno izletiste Beclija. Tokom godina Prater se pretvorio u jedinstveni zabavni park sa mnogobrojnim mogucnostima za zabavu i razonodu kako dece tako i odraslih.

Riesenrad (Veliki Tocak)
uinpjsac.jpg


Wiener Riesenrad izgradio je 1896. godine inzenjer Walter B. Basset, i od tada „Veliki tocak“ predstavlja zastitni znak Beca. Impozantna gradjevina je prava atrakcija, visoka 64,75m teska 430 tona, koja nosi 14 kabina i pruza jedinstven pogled na Bec i zabavni park Prater.

Do Pratera moze da se dodje na sledeci nacin:


- U-Bahn U1-Linija:Stanica Praterstern.

- U-Bahn U2-Linija:Stanica Praterstern.

- Voz S1,S2,S3,S7,S15:Stanica Wien-Nord.

- Tramvajske Linije 0 i 5:Stanica Praterstern.

- Autobuska Linija 80A:Stanica Praterstern.

- Savet: U-Bahn vozi Ponedeljak-Cetvrtak i Nedelja do ponoci.

- Petak,Subota i Praznik U-Bahn vozi celu noc.

- Ulaz na Prater je besplatan.
- Prater je dostupan 24h.
- Atrakcije rade: 10h-1h po ponoci.
- Sezona traje: 15.Mart - 31.Oktobar.
- Citavo podrucje Pratera je pesacka zona.
 
Donauturm (Dunavski toranj)
mf4s4i3w.jpg

Izgradnja Tornja zavrsena je 1964 godine.Visok je 252 metara.Na visini od 150 metara nalazi se terasa sa vidikovcem,a samo par metara iznad smesten je restoran koji se okrece oko svoje ose pruza posetiocima jedinstveni pogled na Bec,okolinu i tok Dunava po kome je i dobio ime. 
Haas Haus
f73qv49s.jpg

Kuca Haas Haus u Becu primer je moderne gradjevine najnovijeg doba. Becki arhitekt Hans Hollein izgradio je Haas Haus krajem 20. veka u samom srcu Beca, suprotstavivsi moderan dizajn i materijale kuce Haas nasuprot tradicionalnoj gotickoj katedrali Sv. Stephana. Iako su se stanovnici protivili njenoj izgradnji, danas je Haas Haus ponos Beca.


 
Katedrala Svetog Stefana (Stephansplatz)

zwjbxopj.jpg

Katedrala Svetog Stefana (Stephansdom)

Najtipičniji je simbol austrijske prestonice. Nalazi se na trgu Svetog Stefana (Stephansplatz), u samom centru grada. Potiče iz 12. veka. Građena je u gotskom stilu. Prepoznatljiva je po mozaičnom krovu sa preko 200.000 crepova, po velikim i teškim zvonima kojih ima čak 23 (zvono Svete Marije je teško 20 tona, što ga čini najtežim zvonom u Austriji i drugim po težini u Evropi, posle zvona iz katedrale u Kelnu) i po visini svojih tornjeva. Najznačajniji je verski objekat u Beču. U njoj je sedište bečkog biskupa. Zanimljivo je da je baš u ovoj katedrali održana ceremonija venčanja Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i njegov pogreb. Južni toranj, iz 15. veka, visok je 136 metara. Moguće je popeti se na njega, uz plaćanje ulaznice, a odozgo se ceo Beč vidi kao na dlanu. 
Becki Parlament (Parlament)

ksxdlqjf.jpg


Zgrada Parlamenta izgradjena je u periodu izmedju 1873-1883 godine,pri cemu je Arhitekta Theophil Hansen realizovao svoju ideju Grcke forme u arhitekturi.Ispred zgrade Parlamenta nalazi se impozantna Fontana Pallas Athene- Boginje mudrosti.

 
Burgtheater (Gradsko pozoriste)

65b8co3f.jpg


Gradsko pozoriste nalazi se u centru grada, na Beckom Ringu, naspram Gradske kuce, nedaleko od austrijskog Parlamenta i Univerziteta. Prvobitna zgrada ovog pozorista nije bila na ovom mestu, vec na trgu Svetog Mihaila (Michaelerplatz), i to od izgradnje 1748. godine, pa sve do otvaranja nove zgrade 1888. godine. Izvorni naziv bio je k.k. Theater nächst der Burg, a zatim do 1918. godine k.k. Hof-Burgtheater, kako i pise na samoj zgradi. "Novi" Burgtheater, kakvog vidimo na fotografiji, sagradili su u neobaroknom stilu arhitekte Gotfrid Semper i Karl Hazenauer. Izgradnja je trajala 14 godina. Poznati Becki slikar Gustav Klimt, zajedno sa svojim bratom Ernestom Klimtom i slikarom Francom Matsom, oslikao je tavanice novog pozorista izmedju 1886. i 1888. godine.
 
Stadt-park (Gradski park)

mcftiwh4.jpg


Preko 20 hektara zelenila u samom centru cini Becki gradski park,koji je okicen mnogobrojnim spomenicima a medju njima najpoznatiji je spomenik Beckom kompozitoru Johanu Strausu.

gl2eq69w.jpg


Prelepi sat od cveca u Gradskom parku cini lepu i interesantnu turisticku atrakciju.
 
Hundertwasserhaus (Zgrada sto voda)
ljtfiywg.jpg


Ovu Gradjevinu projektovao je 1985 godine poznati Becki slikar Friedensreich Hundertwasser po kome je zgrada i dobila ime.On je realizovao svoju viziju ekoloskog stanovanja.Zgrada je prepoznatljiva po fasadi ,odsustvu simetrije i primene razlicitih materijala opeke,stakla,drveta i keramike.
 
Copa Cagrana (Donauinsel)

hqsz9c2a.jpg


Jedan prelepi deo grada na obali Dunava,prepun restorana,barova i raznih klubova na vodi,Za vreme leta postoji veliki broj muzickih festivala i ostalih dogadjaja uzivo.Dolaze razne muzicke grupe i poznati Dj-evi iz celog Sveta.Najvise preovladava zabavna rok i dzez muzika kao i razni ples od kojih je najvise zastupljen salsa iz Latinske Amerike.Radno vreme je 11:00 - 04:00,traje do kraja Septembra.
 
Müllverbrennungsanlage Spittelau

q8zfu6nw.jpg

Jos jedno remekdelo Hundertwasera.

U ovoj zgradi se oko 250.000 tona otpada godisnje spali.Spalionica otpada je najveci pogon te vrste u Becu koja poseduje najnoviji sistem za preciscavanje stetnih izduvnih gasova cak 90%zagadjenja.Od toplote sagorevanja dobijena toplotna energija se distribuira preko mreze daljinskog grejanja do mnogih Beckih domacinstava.Gradsko vece je odlucilo da zavrsne fasadne radove prepusti umetniku Hundertwaseru, a on je u svom stilu napravio umetnicko remekdelo tako da je to sada ujedno i jedna turisticka atrakcija koju mnogi turisti koriste za fotografisanje.

Prilikom posete Becu 1995 godine gradonacelnik Japanskog grada Osake je zapazio ovu gradjevinu koja mu se izuzetno svidela i odmah je odlucio da takvu istu po povratku napravi u svom gradu Osaki sto je i uradio.
 
Radno vreme nekih muzeja u Becu:


Prater Muzej

1020 Wien, Oswald-Thomas-Platz 1
Otvoreno petak do nedelje & praznik, 10 do 13 i 14 do 18h
Zatvoreno: 1.1. i 25.12.

Muzej Satova
1010 Wien, Schulhof 2
Otvoreno:Utorak do Nedelje & Praznik, 10 do 18h
Zatvoreno: 1.1., 1.5. i 25.12.

Otto Wagner Pavillon Karlsplatz
1040 Wien,Karlsplatz
Zatvoreno do 31.Marta
April do Oktobra:
Otvoreno:Utorak do Nedelje & Praznik,10 do 18h
Zatvoreno:1.Maj i svi ostali praznici
Deca i omladina do 19 godina-ulaz besplatan
Svake prve nedelje u mesecu-ulaz besplatan za sve osobe

Beethovenov Stan
1190 Wien,Probusgasse 6
Otvoreno:Utorak do Nedelje & Praznik,10 do 13 i 14 do 18h
Zatvoreno:1,1.,1,5.,25.12.,kao i ostalim praznicima
Deca i omladina do 19 godina-ulaz besplatan
Svake prve nedelje u mesecu-ulaz slobodan za sve osobe.

Haydnova Kuca
1060 Wien,Haydngasse 19
Otvoreno:Utorak do Nedelje & Praznik,10 do 13 i 14 do 18h
Zatvoreno:1.1.,1.5.,25.12.,i ostalim praznicima
Deca i omladina do 19 godina-ulaz besplatan
Svake prve nedelje u mesecu-ulaz besplatan samo za zenske posetioce


Mocartov Stan
1010 Wien, Domgasse 5
Otvoreno:Svaki dan, 10 do 19h
 
Poslednja izmena:
Bec - Rathaus

lj7ptjs5.jpg

Gradska Skupstina je monumentalna gradjevina koju je 1883.Godine izgradio Arhitekta Frriedrich Schmidt u neogotskom stilu.
Tu je sediste gradonacelnika i predsednika pokrajine Bec, mesto gde zasedaju gradski senat i pokrajinska vlada, kao i gradska i pokrajinska skupstina. Visina centralnog tornja iznosi 98 metara, a na njemu je postavljen gvozdeni covek „Rathausman“ visok 3,4 metara, jedan od simbola Beca. Ispred Gradske kuce u razlicitim periodima godine organizuju se raznovrsna desavanja (uskrsnja i bozicna trznica, klizaliste, bioskop na otvorenom).
 
Bec - Mocartov spomenik
j8xjz8qv.jpg


Ovaj spomenik iz 1896. godine delo je Austrijskog skulptora Viktora Oskara Tilgnera. Nalazi se u Dvorskom vrtu, u blizini muzeja Albertina i Becke drzavne opere. Ispred spomenika je travnata povrsina sa cvecem zasadjenim u obliku violinskog kljuca.
 

Back
Top