Beba i smeh

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.207

Šta izaziva smeh kod beba? Smeh je znak dobrog razvoja bebe​

Šta izaziva smeh kod beba i kada beba počinje da se smeje? Osmeh je nešto što se kod beba javlja kao refleks i u prvom mesecu bebinog života to nije voljna radnja, ukoliko se beba i nasmeši.
Tada još uvek Vi nemožete da izazovete osmeh kod bebe. Ali svaki bebin osmeh, pričinjava veliku radost i sreću za roditelja.

Smeh kod beba se uči?

Kasnije, kako se beba razvija i počinje da reaguje na svoju okolinu, beba počinje da uči smeh gledajući svoje roditelje. Da, smeh se uči kao i ostale mimike lica. To je još jedna stvar koju beba uči oponašajući mamu i tatu. Ukoliko ste vi kao roditelji nasmejani, vedri, obraćate se bebi sa osmehom, pri tom ste takvi i sa svojim partnerom i beba će biti takva. Vedra i nasmejana. Ali ukoliko se ne smejete puno bebi, ozbiljni ste, ćutljivi, nervozni kako u kontaktu sa bebom, i beba će biti takva. Beba ispred sebe ima takav model za oponašanje .Zato budite vedri i nasmejani. I imate na umu da beba stalno i sve uči gledajući u vas.
smeh kod beba

Kada beba počinje da se smeje?

Tek oko šestog meseca, naravno to je svakako individualno i kod svake bebe različito, ali tek oko šestog meseca možemo očekivati pojavu pravog glasnog i smislenog smeha kod beba. Mislim na smeh koji je moguće izazvati, tzv. kikotanje. Kako se beba bude razvijala tako će se i njen smeh razvijati i postati smislen. Smejaće se kad joj nešto zaista bude bilo smešno. Sada kada smo naučili da bebe čak i smeh uče od nas roditelja, hajde da saznamo kako možete da nasmejete svoju bebu.

Šta je to što će kod bebe izazvati smeh?

Ono što kod bebe izaziva smeh su igre skrivalice, kada se sakrijte i odjednom se pojavite uz neki uzvik. Naravno pazite da ne preterate kako ne bi uplašili bebu. Zatim igra kada preko lica stavite ruke i naglo ih sklonite uz uzvik “Taaaaaa“. Potom igra “Lazi buba nešto traži“, ali i golicanje, podizanje bebe iznad glave, držanje bebe u rukama potrbuške kao da leti, sve to može nasmejati vašu bebu.
Uz zasmejavanje i učenje? Da, pored toga što su igre skrivalice zanimljive bebi, ona iz njih i uči uzrok-posledicu. Tačnije uči da će se nešto ponovo pojaviti kada nestane.

Takođe mamin ili tatin glas, neka reč ili pesmica otpevana izmenjenim glasom može kod bebe izazvati najslađi i najglasniji smeh. Beba kada se smeje pokazuje da je srećna, sigurna i opuštena. Zato će se beba najpre nasmejati mami kada uradi nešto što nije očekivala. Potom tati, a zatim i ostalima (babama, dedama, tetkama…).
smeh kod beba

Smeh pokazuje da beba napreduje u razvoju

Pošto se kod bebe najpre javlja osmeh samo kao refleks, a tek kasnije kao smislena radnja, izazvan smeh zapravo pokazuje da beba napreduje u svom razvoju. Da počinje da shvata i počinje razume stvari koje se oko nje dešavaju, kao i da počinje da razvija shvatanje, mišljenje, maštu…
Kada primetite da je nešto što ste rekli ili uradili nasmejalo vašu bebu, nastavite da to ponavljate i videćete kako će se beba sve više i više smejati. Smejanje je zdravo i jako bitno za razvoj deteta. Zato činite da se vaše dete što više smeje, a i vi zajedno sa njim, jer je smeh bitan i lekovit za sve.

Na smeh reaguje i naš organizam, kada se smejemo luče se hormoni sreće tj. Serotonin i Endorfin, koji čine da se osećamo srećno i zadovoljno. Kada u našem organizmu ovih hormona nema dovoljno, osećamo se mrzovoljno, bezvoljno, čak i depresivno. Zato se smejte što više i učite decu da se i ona smeju, kako bi bili vedri i zadovoljni ljudi.
 

Back
Top