aj ovako, pre tutoriala:
baza moze da bude strukturirani fajl (access) ili poseban program, koji se ponasa kao server i koji vodi racuna o cuvanju podataka (sql serveri)
sad, ti verovatno hoces da koristis bazu, dajes sql upite i da te ne interesuje bas mnogo o cemu se radi...
ako hoces fajl:
treba ti biblioteka koja ce da omoguci prihvatanje sql upita, njihovo parsiranje i vrsenje odgovarajucih akcija u fajlu.
to bi terbalo da bude qt, a access sigurno jeste. obicno koristis tako sto napravis objekat klase, podesis mu putanju do fajla i onda zadajes upite i dobijas rezultat u nekom obliku (niz,lista zavisi od upita)
ako hoces server:
treba ti biblioteka koja sadrzi odgovarajuce drajvere i sta ti ja znam neke ebancije, koja omogucava otvaranje konekcije ka db serveru i komunikaciju sa njim
najcesce napravis objekat koji to omogucava, podesis parametre konekcije (url servera, username, password, ime baze i sl.) i onda zadajes upite.
prednost fajlova je sto kad isporucujes aplikaciju ona sve sadrzi, ne zavisi ni od cega van, a za server treba da se instalira poseban program.
prednost servera shvatices i sam, kad ti bude trebalo tako nesto.
eto, cisto da znas o cemu se radi, pa kad trazis da se ne gubis mnogo