Baze podataka

programmer^

Zainteresovan član
Poruka
102
Pozz svima. Programiram u C++ i C# i imam jedno jednostavno pitanje: kako da napravim bazu podataka? npr. kako bi neke podatke stavio u neku bazu i kasnije pristupao njima? :D i da li je to lakse raditi u C++ ili C#?

Pozz svima. Programiram u C++ i C# i imam jedno jednostavno pitanje: kako da napravim bazu podataka? npr. kako bi neke podatke stavio u neku bazu i kasnije pristupao njima? :D i da li je to lakse raditi u C++ ili C#?

Zavisi koji alat koristiš, u Visual Studiu imaš podršku npr.za rad sa access-ovom bazom podataka dakle ne trebaju ti serveri qrtzi paltzi, povezana Access baza sa aplikacijom i radiš s njom šta hoćeš, prlično portabilna varijanta.
Daj više informacija šta koristiš od software-a da bi ti pomogli.

OK, ja sam pogresio posto nisam rekao da programiram tek godinu i po dana, ali sam vec bio prvi na republickom takmicenju. Sad, najlakse bi mi bilo ako neko ima neki tutorial ili tako nesto... Mislim ja do sada nikad ovo nisam radio, ali bih voleo da krenem malo ozbiljnije da programiram :D

aj ovako, pre tutoriala:

baza moze da bude strukturirani fajl (access) ili poseban program, koji se ponasa kao server i koji vodi racuna o cuvanju podataka (sql serveri)

sad, ti verovatno hoces da koristis bazu, dajes sql upite i da te ne interesuje bas mnogo o cemu se radi...

ako hoces fajl:
treba ti biblioteka koja ce da omoguci prihvatanje sql upita, njihovo parsiranje i vrsenje odgovarajucih akcija u fajlu.
to bi terbalo da bude qt, a access sigurno jeste. obicno koristis tako sto napravis objekat klase, podesis mu putanju do fajla i onda zadajes upite i dobijas rezultat u nekom obliku (niz,lista zavisi od upita)

ako hoces server:
treba ti biblioteka koja sadrzi odgovarajuce drajvere i sta ti ja znam neke ebancije, koja omogucava otvaranje konekcije ka db serveru i komunikaciju sa njim
najcesce napravis objekat koji to omogucava, podesis parametre konekcije (url servera, username, password, ime baze i sl.) i onda zadajes upite.

prednost fajlova je sto kad isporucujes aplikaciju ona sve sadrzi, ne zavisi ni od cega van, a za server treba da se instalira poseban program.
prednost servera shvatices i sam, kad ti bude trebalo tako nesto.

eto, cisto da znas o cemu se radi, pa kad trazis da se ne gubis mnogo :)

Back