Sta reci... predsjednik Sudana priznaje secesiju Sudanske teritorije i time priznaje juzni Sudan kao nezavisnu drzavu.Volio bih da se Omar al bashir smijeni sa predsjednickog mjesta i da se pocne sa lioberalizacijom preostalog dijela Sudana.
Ipak ovo nije dobro za Srbiju jer ovo moze posluziti kao primjer Srbiji kako se treba dostojanstveno poriznati otcjepljenje svog dijela teritorije.Mislim da ce Medjunarodna Zajednica polaziti od primjera juznog Sudana tako sto ce Kosovo uporediti sa juznim Sudanom i tako traziti od predsjednika Srbije priznavanje Kosova kao nezavisne drzave.Mislim da ovo ima isuvise veze sa Kosovom jer Barack Obama je izjavio da ce uskoro priznati juzni Sudan tako da se nadzire vec precedent izmedju juznog Sudana i Kosova.Ipak ovaj spor izmedju Kartuma i juznog Sudana se rijesio na miran nacin i vlada Sudana nije negirala volju naroda juznog Sudana tako da se situacija rijesila na jedan miran nacin i licno Omar al Bashir je priznao Juzni Sudan kao posebnu drzavu.Sad ce Amerikanci da pocnu sa usporedbom da ako se situacija moze mirno rijesiti u Africi onda zasto se ne bi mogla rijesiti na Balkanu i ovo ce biti od presudnog znacaja za Srbiju.ocekujem da ce vlada iz Kartuma da prizna Kosovo i mislim da Omar al Bashir sve cini kako bi se odrzao na vlasti i kako bi izbjegao gonjenje Medjunarodnog Suda za ratne zlocine.