Baš sam mnogo srećan, što ja nisam takav..

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Primećujem da se na introspektivnim temama manje piše. Čim se oko
nečega treba zamisliti, pa i u sebe pogledati, nije zabavno. Ali ako
treba oplesti po nekima tamo, nakuca se deset strana čas posla.

Sve onda znamo. I zašto su takvi i šta s njima treba raditi. Čak i oni
koji se u tuđe živote mešaju i sve bolje znaju, e tek oni suuu.. :rotf:

Ne kažem da ne učestvujem i ja u tome ovde, godinama. Nego samo
eto primećujem.
Ili me utisak vara?

Ili me utisak vara?
Ne bih rekla da se varaš, draga, a nije mi drago zbog toga. :cvet:
Volim šalu, ali nedostaje ozbiljnosti gram da bi se vodile diskusije psiho/socio/filozofskog tipa.
Može biti da celodnevno i svakodnevno zgražavanje nad stvarima koje se sa ponosom promovišu "sa vrha" i od strane društvene "elite" nas obične ljude nagoni da radije šašavimo nego stavljamo prst na čelo i bistrimo mutne vode.
Primećujem da isti ljudi sa istim problemima postavljaju iste tema pakovane na 100 načina, i ništa, sutra sve ispočetka.
Šta je, zapravo, introspekcija? :malav:

Ne bih rekla da se varaš, draga, a nije mi drago zbog toga. :cvet:
Volim šalu, ali nedostaje ozbiljnosti gram da bi se vodile diskusije psiho/socio/filozofskog tipa.
Može biti da celodnevno i svakodnevno zgražavanje nad stvarima koje se sa ponosom promovišu "sa vrha" i od strane društvene "elite" nas obične ljude nagoni da radije šašavimo nego stavljamo prst na čelo i bistrimo mutne vode.
Primećujem da isti ljudi sa istim problemima postavljaju iste tema pakovane na 100 načina, i ništa, sutra sve ispočetka.
Šta je, zapravo, introspekcija? :malav:
Ženama su za sve krivi muškarci, muškarcima žene, roditeljima deca, na
Religiji su popovi koji voze skupe aute krivi, na sihologiji enegretski vampiri
i psihopate, a o politici tek da ne pričam.
Dečiji pogled na svet.

Dečiji pogled na svet.
Decu ne bih spominjala u ovakvim kontekstima jer sam sa mališanima uspevala redovno da razgovaram na zavidnom intelektualnom nivou. Fasciniraju me uvek njihove preokupacije i pažljivo odgovaram na njihova pitanja, a već sa školarcima i tinejdžerima, o tome da ne pišem.
Njima ne padaju na pamet ove mainstream teme koje imamp priliku da ugledamo svakodnevno.
Koliko im znači moje slušanje, potvrđuje činjenica da mi se požale na nešto pre nego svojim roditeljima, a to je TEMA za sebe koju teško da ću otvarati na Forumu.

Svaka čast koleginice na ovoj temi.

Mnogo puta sam se zapitao da li sam ja stvarno jedan od retkih koji može sebe da pogleda u ogledalo i da sam sebi kaže pogrešio si.

U isto vreme sam mnogo ponosan na sebe što mogu reći da mi je i te kako drago što sam odrastao tokom 90-ih a nisam dozvolio da me ništa ne odvuče u neki ponor iako je i te kako za to bilo prilika i i te kako sam video da mnogi meni veoma dragi ljudi su pošli tim ponorom i nažalost neki se nisu izvukli i otišli su sa ovog sveta :( dok su neki i dan danas u problemima jer su im se prosto te neke loše osobine i loše stvari uvukle pod kožu.

Decu ne bih spominjala u ovakvim kontekstima jer sam sa mališanima uspevala redovno da razgovaram na zavidnom intelektualnom nivou. Fasciniraju me uvek njihove preokupacije i pažljivo odgovaram na njihova pitanja, a već sa školarcima i tinejdžerima, o tome da ne pišem.
Njima ne padaju na pamet ove mainstream teme koje imamp priliku da ugledamo svakodnevno.
Koliko im znači moje slušanje, potvrđuje činjenica da mi se požale na nešto pre nego svojim roditeljima, a to je TEMA za sebe koju teško da ću otvarati na Forumu.
Dečiji u smislu neodgovoran. Da, deca su sjajna, ali o njima neko brine.
Dete može satima da se žali drugarima na mamu i posle toga da sedne
za sto da pojede što je mama spremila. Tako se samo žali bez ideje
šta bi ono samo na njenom mestu uradilo, jer njegovo i nije da o tome
razmišlja.

Svaka čast koleginice na ovoj temi.

Mnogo puta sam se zapitao da li sam ja stvarno jedan od retkih koji može sebe da pogleda u ogledalo i da sam sebi kaže pogrešio si.

U isto vreme sam mnogo ponosan na sebe što mogu reći da mi je i te kako drago što sam odrastao tokom 90-ih a nisam dozvolio da me ništa ne odvuče u neki ponor iako je i te kako za to bilo prilika i i te kako sam video da mnogi meni veoma dragi ljudi su pošli tim ponorom i nažalost neki se nisu izvukli i otišli su sa ovog sveta :( dok su neki i dan danas u problemima jer su im se prosto te neke loše osobine i loše stvari uvukle pod kožu.
Hvala kolega. Ja bih rado recimo na politici pisala, kada bi se tu pisalo o
idejama. Nećemo ovo, ali ovo bi bilo super. Kako bi to mogli da izvedemo?
Ovako samo fuj, puj, ovog hapsi, evo ti sendvič.. A šta hoćemo? Kako do
toga možemo da dođemo? Nemamo pojma, niti imamo kada o tome da
razmišljamo. Zauzeti smo pljuvanjem..

Hvala kolega. Ja bih rado recimo na politici pisala, kada bi se tu pisalo o
idejama. Nećemo ovo, ali ovo bi bilo super. Kako bi to mogli da izvedemo?
Ovako samo fuj, puj, ovog hapsi, evo ti sendvič.. A šta hoćemo? Kako do
toga možemo da dođemo? Nemamo pojma, niti imamo kada o tome da
razmišljamo. Zauzeti smo pljuvanjem..
Pa iskreno da ti kažem nisam ni ja daleko od takvog razmišljanja jer prosto vidiš da šta god da ti kažeš da će ljudi reći svoj komentar jer prosto eto nemaju petlju da priznaju istinu i ne žele da se suoče sami sa sobom da ono što ja napišem jeste istina koju većina ljudi gleda da zataška u nekom svom ćošku u koji niko ne ulazi.
Šta je najžalosnija stvar je činjenica da ni oni ne žele da uđu u to ćoše i da nekad izvuku neku tegobu koju imaju.

Dečiji u smislu neodgovoran. Da, deca su sjajna, ali o njima neko brine.
Dete može satima da se žali drugarima na mamu i posle toga da sedne
za sto da pojede što je mama spremila. Tako se samo žali bez ideje
šta bi ono samo na njenom mestu uradilo, jer njegovo i nije da o tome
razmišlja.
Zavisi kako ko brine, ali i to je druga tema.

Juče sam porazgovarala sa osobom prvi put u životu mada se znamo iz viđenja, i na kraju me pita: "Što si tako zvanična?", a razgovarali smo o poslovima.
Našalila sam se nešto, ali opet samo uljudno i sasvim nezvanično.
Uopšte se ne bavim time šta je kome zvanično, ali sam se sama posle smejala zamišljajući šta bi to moglo biti, kao i sebe kako mlataram nešto nepovezano iako prvi put razgovaramo. To ne radim ni sa ljudima koje dugo poznajem, ni pijana, pa neka sam najzvaničnija osoba na svetu.
:malav:
Na konto introspekcije, važno mi je da mi tragovi ne smrde nečovještvom, pa tako i da ne pravim budalu od sebe ni kad sam sama u svojoj sobi.
Žalim kad spazim da je nekom kompas za uljudnost negde ispao, i nikako da se seti gde je.

eto primećujem.
Ili me utisak vara?

Samo pravi pobednici vole da se samoanaliziraju i preozbiljno slušaju tuđe kritike. Zašto oni to rade ?

Zato što se trude da poprave sve na sebi, da budu savršeni, te da pokupe sve pohvale i poljupce koji su u opticaju.

Zar to nije naivno ?

Jeste naravno, ali je mnogo simpatičnije od "premudrih" smradova, koji se ne menjaju nikada jer "oduvek" znaju da to nema smisla i da planeta srlja u ambis ...

Pa mozes ne nista licno da se pise ,nego koliko su zaista mudri u svojim zakljuccima da se mi tako ne bi dosetili

Ženama su za sve krivi muškarci, muškarcima žene, roditeljima deca, na
Religiji su popovi koji voze skupe aute krivi, na sihologiji enegretski vampiri
i psihopate, a o politici tek da ne pričam.
Dečiji pogled na svet.
Zato što meni nisu krivi roditelji, a nisam pop lop, nisam energetski vampir, nisam psihopata, nisam opljačkala i upropastila zemlju niti bilo koga...

S druge strane popovi lopovi, političari, energetski vampiri, narcisi, psihopate uništavaju živote normalnih ljudi i o njim treba da se priča. Kao i razni egoisti čija sujete i sebičluk upropaste svaki dobar ljudski odnos.

Zauzvrat nisam u obavezi zbog neke lične daleko manje krivice sebe stavim na stub da me kojekakvi pljuju, pa mi ne pada na pamet da izigravam politički korektnu budalu ni da se posipam pepelom.
Mogu spontano da spomenem nešto ako je kontekst ili atmosfera ok, eto npr. šta mi je trebalo da kupim onu haljinu

Ne možeš da pdf- u nauka da napišeš nešto a da te neko ne ismeje, uvredi zato što pogrešiš ili ne uočiš rešenje jer je on stručnjak.

S druge strane popovi lopovi, političari, energetski vampiri, narcisi, psihopate uništavaju živote normalnih ljudi i o njim treba da se priča. Kao i razni egoisti čija sujete i sebičluk upropaste svaki dobar ljudski odnos.
Nije sve tako crno bijelo, i "normalni" nose crninu, npr. to što ćute, npr. to što trpe, npr. kukavičluk, što ne reaguju itd. Marks je to davno skontao, pa je rekao, "narod ima vlast kakvu zaslužuje"...

Poslednja izmena:

eto primećujem.
Ili me utisak vara?
To je zato što je čovjek dizajniran da prvo vidi i uoči ono ispred sebe.

Nije sve tako crno bijelo, i "normalni" nose crninu, npr. to što ćute, npr. to što trpe, npr. kukavičluk, što ne reaguju itd. Marks je to davno skontao, pa je rekao, "narod ima vlast kakvu zaslužuje"...
Politička odgovornost je posebna priča. Čovek proda svoju slobodu zbog malo boljeg standarda. S druge strane, oni koji se nisu prodali svojim ćutanjem isto doprinose jer nije to samo kukavičluk (mada je u kukavičluk, sigurnije je da se ne zamere) nego neće da rizikuju karijeru, klijente...tako da opet je u pitanju novac. Mislim na akademike, profesore, privrednike, ljude koji imaju uticaja a koji su ćutali sve ove godine, i nastavljaju da izigravaju finoću i gledaju sebe. Neće remete svoj mir.

Ali pitanje je malo uopšteno pa je i moj odgovor uopšten i polazeći od sebe. Treba uzeti u obzir da oni koji piju krv drugima, iskorišćavaju, manupulišu...njima je dobro, oni se ratko zapitaju. Tako da onaj koji se ljuti na nekog uglavnom i ima razlog, jer loš ne udara na lošeg, nasilnik na nasilnika, lopov na lopova...

"Pre nego što počneš da pljuješ druge, pogledaj u sebe" je narativ verskih poglavara koji služi da se narod drži u pokornosti.
A ako je pitanje šta da se uradi da se situacija promeni onda to ima smisla.
Jer nije isto kad nekom sugerišeš da je odgovoran što nije sposoban da pomogne sebi i kad ga porediš sa tim hohšteplerima, koji upropašćavaju sve oko sebe.
Jedno je: ćuti, nisi ni ti bolji.
Drugo je: imaš pravo da iskažeš svoje nezadovoljstvo protiv onog ko te iskorišćava. Sad vidi kako i šta da menjaš.

Back