Baš mogo dece ...

Kako su generacije naših (pra) deda/baba uspevale?
Čini mi se da je baš išlo što si siromašniji to više dece imaš?
Ne možeš porediti Nekad i Sad.
Danas ne možeš podizati decu na osnovnom, ili ispod minimuma.
Do nedavno, svi smo imali isto.
Sada je drugačije, od vaspitanja do životnih potreba.
Valjda ne treba da idemo unazad. Ako stvaraš porodicu, moraš da obezbediš normalan život, a sve se plaća.

Ima toga, al kao sto je gore napisano, starija deca pazila mladju, a i radilo se, ajd kod mojih u Dalmaciji npr u kršu i bas sta kao u plodnijim krajevima, ali tu su se cuvale ovce, malo oskudna bašta, tamo dosta toga ne uspeva, ali krompir, paradajz i to da. uspeva ovo mediteransko dosduse tople zime, dugo leto, puno sunca, pa se beru masline, pravi maslinovo ulje, zimi se beru manderine... bilo je uvek nekog posla, a u plodnijim krajevima od jutra na njivu, pa oko zivotinja i slicno....
Od malih nogu radis neke poslove...imas zaduzenja, pomazes roditeljima.

Al kazem, 20 je bas bas, al 10 verujem nista neobicno, mads je i to u vrhu, 7-8 klasika.

Lepo kaze @Duki Lu nije isto nekada i danas.
Radjali su ljudi vise, jer su deca svako malo masovno ginula u ratovima i imala su daleko vecu ekonomsku vrednost kao radna snaga za seoske poslove (mnogo vise ljudi je tada bilo zivelo po selima i iskljucivo od zemlje nego danas), a istovremeno su bila jeftinija za podizanje.

Evo da se vratimo na dinarki krš, pre 100 godina, Hercegovina, Dalmacija, delovi CG itd, panine su još gore..
Zemlja je oskudna, krades je od kamena, zemlja nije plodna crnica kao u Vojvodini, niti je ona smedja zemlja ko dole po Srbiji...
To je crvenica, bakarne boje... iako dugo zadržava vodu tesko je upija, jako tesko, tvrds je tesko se obradjuje...
zasto ovo pisem dajem jedan banalan primer, klima je mediteranska, puno sunca, malo kiše, sva kiša uglavnom padne zimi, leti gotovo i da je nema, a leta su duga suva, niska vlaznost vazduha, žarka.. secam se mala bastica, letos u Dalamciji, pola sata zalivam biljku nista vode ne upija, izgubio 2 sata dok sam zavrsio,
A kad se zivelo od onog sto posadis, tipa krompir, a i to saditi u zemljku koja je kao kamen, huh, a gde su poljoprivredni radovi.

Dakle trebaju ti deca, da rade, cuvaju ovce ako nista.

Danas je drugacije, danas du se izgubile i porodicne vrednisti, i zivi se brzo i nema se ni para... sve je postalo od danas do sutra.

Znaci potrebno je samo imati paran broj dece, jer minus i minus daju plus...
Screenshot_20260505_145333_Gallery.jpg

Imati toliko dece je po meni neizvodjivo.
Nije samo da trebas napraviti i roditi, sto e u danasnje vreme isto"diskutabilno" jer dabomeu danasnjim tokovima zenama i muskarcima obaveze padaju sve teze. !Treba tu decu adekvatno i izvesti na put, i cuvati i vaspitavati kako treba.
A sa druge strane ovaj kapitalizam nemilosrdan koji kosi i namece sve vise rad manje slobodno vreme... stres

Ako decu ne mozes izvesti na put i obezbediti ne trebas binda ih imas, potpisujem.. sve ostalo je sebicno i samozivo. Uklkucujuci one koje ja zovem roditeljima....
Slažem se, ali paradoks je taj što ljudi kroz celu povest nisu imali sredstava, niti su decu izvodili na pravi put (osim puta beznađa) pa su se opet kotili kao obezglavljeni. Kako raste standard i obrazovanje raste i svest o suvišnosti dece kao koncepta.

Hipotetički da dvoje roditelja reše da imaju tipa 20oro dece i da uspeju u tome, da li bi to bio plus ili minus za porodicu?
Koliko je tako nešto izvodljivo kod nas i gde bi najviše kočilo?

Vidi ako imas primanje 1500 e imas jedno dijete,ako imas primanje 6000 e imas 4 djece a ako imas primanje 15000 e onda imas 10 djece

Ako imas 15 mil onda imas svoju firmu

Ako imas primanje ispod 1500 e ne pravi djecu

Roditelji prave djecu veoma neodgovorno sa malim primanjem plus kada je malo onda je i nervoza onda se tu uvijek neko osjeca ostecen,zapostavljen to se dodatno pojacava sa godinama,djeca ljubomorna izmedju sebe,zena nervozna

Moras da si ekonomski slobodan ,nije svako sposoban da se opari od privatnog biznisa,ali tu do par hiljada se moze praviti mjesecno ako si vrijedan i minimum sposoban

Lingvisticki slobodan,znas engleski,spanski,francuski,arapski cijeli svijet ti je na dlanu

Poslednja izmena:

Back