Barel nafte uskoro 100 dolara

Srborus

Poznat
Poruka
8.219
Trenutno je 91,5 dolar, ali moguce je da ce da poraste na 100 dolara, to znaci jacanje zemalja izvoznica nafte (Rusija, Arapske zemlje) i istovremeno slabljenje zemalja uvoznica nafte (sve zemlje Zapada)

Kuvajt: Nafta od 100 dolara prihvatljiva za svetsku privredu
Politika - Pre 17 minuta

Globalna privreda može da podnese cenu sirove nafte od 100 dolara za barel, izjavio je kuvajtski ministar energetike Šeik Ahmad al-Abdulah al-Sabah na sastanku arapskih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte u Kairu.

Stav da je ta cena prihvatljiva su na sastanku ovog vikenda u egipatskoj prestonici potvrdili i zvaničnici Iraka i Libije, preneo je Rojters.

Analitičari smatraju da će zemlje proizvođači sirove nafte verovatno povećati proizvodnju pošto strahuju da bi visoka cena tog energenta, koja je porasla za čak 30 odsto u odnosu na maj, mogla da ugrozi privredni rast u državama koje uvoze najvažniju energetsku sirovinu i njene derivate.

Arapske članice OPEK-a su, međutim, istakle da nema potrebe za povećanjem proizvodnje, budući da su zalihe obimne, a cene nafte su privremeno porasle zbog niskih temperatura u Evropi.

Ministri nekih članica su takođe pozvali na veću usklađenost sa zvaničnom proizvodnom kvotom tog kartela, koja je u novembru iznosila tek 56 odsto.
 

Još jedno polje na kojem je Rusija mediokritet

45574731.jpg
 

Back
Top