Bankrot SFRJ 1982

Zanimljivo je znati da su smenu srpskih liberala i optužbe za "anarholiberalizam" i "tehnomenadžerstvo" srpskih kadrova izneli upravo drugovi iz visoko razvijene SLOVENIJE, obzirom na dinamiku razvoja u koju je Srbija ušla...

Uplasili se dezelasi da nemogu vise da crpu Srbiju sirovinski. Uzmu tikve i sargarepu, jabuke za 4 dinara a prodaju FRUCTAL za 200 din upakovan u leu ambalazu, ili Radenska 3 srca.

- - - - - - - - - -

1903 године Мајским превратом је де факто угашена она "органска" Србија која је на Берлинском конгресу призната као држава Србаља, и кренуло се у нешто друго што ће петнаест година касније довести до стварања Краљевине СХС односно Краљевине Југославије у којој Србија и де јуре престаје да постоји и када сви постајемо Југословени.

1903 CINCARSKA sekta mafijasa Karadoku, Pasic, Vajfert, Gencic ubiva germanofile Obrenovice i vezuje se za MASONCINE iz Londona, za njine planove biva REMETILACKI FAKTOR Evrope.

Titov put je: nemojte dozvoliti da kapitalisti postanu vlasnici fabrika. Dakle, Ante Marković je skrenuo sa Titovog puta.

Ma дај бре не лупај код Тита је постојала тзв. "мала привреда" где су власници могли да по савезном закону имају фабричке погоне до двадесет радника + сам власник и чланови његове породице, и радници на црно што се максимално толерисало, када се од динара пет правило тако да је већ за време Тита било озбиљних милионера. А где је тек сектор услуга - бутикаши ( са по више бутика), ресторанџије, мали хотелијери, кафеџије, естрадни менаџери, грађевински предузимачи, власници ауто-сервиса и да не набрајам- то бре све постојало код Тита и узимало кинту само тако. Па шта мислиш од којих пара је једна екипа одма` имала јаке фирме чим је Законом о предузећима 1989 дозвољено приватницима да се баве увозно-извозним пословима? Па од оног капитала који су легално као приватне газде стекли код Тита.

Nije istina. U članku 168. Zakona o preduzećima navodi se sledeće: "Ako društveno preduzeće, u skladu s odredbama zakona kojim se uređuje finansijsko poslovanje, nije solventno ili ima poremećaj u poslovanju, a radnički savet ocieni da ne postoje uslovi za otklanjanje nastalih poremećaja u poslovanju i solventnosti, može odlučiti da poveriocima, radnicima zaposlenim u tom preduzeću ili drugim osobama ponudi na prodaju sredstva preduzeća, na način utvrđen statutom preduzeća.
Знаш колико је тако предузећа тада у СР Србији продато приватизовано? укупно 18 (словима: осамнеаст). Тако да то јесте постојала као могућност, али то је ирелевантно јер ко ће тада да купује предузећа кад се нису продавала у бесцење, а и сви су желели бити акционари што је и нормално. Права пљачкашка приватизација знамо почиње са владом Мирка Марјановић и Законом о приватизацији из 1998 (министарка за приватизацију Јоргованка Табаковић).

Знаш колико је тако предузећа тада у СР Србији продато приватизовано? укупно 18 (словима: осамнеаст). Тако да то јесте постојала као могућност, али то је ирелевантно јер ко ће тада да купује предузећа кад се нису продавала у бесцење, а и сви су желели бити акционари што је и нормално. Права пљачкашка приватизација знамо почиње са владом Мирка Марјановић и Законом о приватизацији из 1998 (министарка за приватизацију Јоргованка Табаковић).

ЈЕДИНЕ и данас успешне фирме које су преживеле ДЕМОКРАТСКУ ПЉАЧКУ после 2000-те,
јесу она предузећа која су приватизована по тзв. "старом закону о приватизацији".

Да је другачије, ДОС не би имали било какав разлог за измену
поменутог закона од кога је остао само назив.

Poslednja izmena od moderatora:
Ma дај бре не лупај код Тита је постојала тзв. "мала привреда" где су власници могли да по савезном закону имају фабричке погоне до двадесет радника + сам власник и чланови његове породице, и радници на црно што се максимално толерисало, када се од динара пет правило тако да је већ за време Тита било озбиљних милионера. А где је тек сектор услуга - бутикаши ( са по више бутика), ресторанџије, мали хотелијери, кафеџије, естрадни менаџери, грађевински предузимачи, власници ауто-сервиса и да не набрајам- то бре све постојало код Тита и узимало кинту само тако. Па шта мислиш од којих пара је једна екипа одма` имала јаке фирме чим је Законом о предузећима 1989 дозвољено приватницима да се баве увозно-извозним пословима? Па од оног капитала који су легално као приватне газде стекли код Тита.

Ti lupaš jer je logično da sam mislio na velike fabrike. Zašto Broz nije dozvolio fabrike u privatnom vlasništvu sa 1000 zaposlenih?

Ostaje činjenica da je po Markovićevim predlozima Savezna skupština usvojila zakon koji je omogućio da kapitalisti postanu vlasnici velikih fabrika.

Ti lupaš jer je logično da sam mislio na velike fabrike. Zašto Broz nije dozvolio fabrike u privatnom vlasništvu sa 1000 zaposlenih?
Да се претпоставити да би 1989те и наш вољени Маршал то дозволио, ако узмемо у обзир да су у Његовој Југославији већ шездесетих постојали мали приватни погони. Док у Совјетском савезу на пример никада није постојала мала привреда, а Пекинг је крајем шездесетих против "Титовог ревизионизма" организовао масовне демонстрације. Тако да немој лупати и измишљавати.

Jugoslavija je imala mnogo mana.

Ali je makar pokusala da proizvodi vise od turskih tekstila ili kablove.

Pravili su brodove, kamione, traktore, automobile, generatore.

Danas Srbija toga nema, a ima iste deficite ko Juga. Ko da je Srbija bolja dugovi se gomilaju i docicu na naplatu tad kad.

Steta je samo sto su te reforme izvrsene prekasno kada vise sistemski nisi mogao da podrzis promene. Jos sezdesetih pre privredne reforme se zemlja podelila na konzervativce i liberale. Sukob je bio i strukovni, politicari protiv ekonomsta a podela je bila i prilicno regionalna. Razvijeniji regioni su tezili liberalizaciji privrede, oni manje razvijeni Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna su tezili ocuvanju postojeceg sistema.
Није тачно за СР Србију, јер је она тада имала најлибералније руководство у СФРЈ.
Tito je tu napravio neki kompromis, pa je ipak podrzao reformsku struju sto je i dovelo do donosenja mera 1965. godine i blagoj liberalizaciji. Ali nakon sto je reforma propala i nakon sto su krenuli strajkovi i protesti, pa i politicka previranja
Штрајкови и протести радника су нормална ствар у капитализму. Тако да чим се морало допустити мало капитализма и тржишта, било је и за очекивати да буде и (мало) штрајкова и протеста радника у фабричким круговима
on je u Karadjordjevu pocetkom sedamdesetih smenio celo rukovodstvo Komunisticke partije Hrvatske nakon Maspok-a
Маспок је настао услед велике љутње руководства СР Хрватске што им Yugotours узима девизе тако што продаје туристичке аранжмане за Далмацију преко својих фирми у Лондону, Манчестеру, Единбургу, Минхену и Франкфурту; то се радило тако што Yugotours као кћерка фирма узме динаре од GENEX-a да плати хотелијерима у Далмацији унапред и они презадовољни, онда тупољевима Aviogenexa доводи буљуке туриста из Британије и Заладне Немачке. И једини ко ту остане кратак су хрватске банке са девизама, јер су ови туристи са аранжманима који су обухватали доручак, ручак и вечеру у новим хотелима, слабо трошкарили ван хотелских садржаја и мало мењали девиза у мењачницама у односу на паре које су у својим земљама платили за аранжмане
a onda je pocistio i srpsko rukovodstvo. To je dogadjaj poznat kao "smena liberala". U toj cistki, pocisceno je iz politike, privrede, sa univerziteta oko 12000 ljudi, uglavnom onih koji su ukazivali na to da sistem treba menjati. Ne rusiti, nego unaprediti i prilagoditi razvijenim zemljama.
Ето потрдио си и сам да је СР Србија имала либерално руководство. Друг Тито их јесте сменио пошто је сменио руководство СР Хрватске, да би тиме смирио Хрвате, и Yugotours је тако могао да на горе описани начин настави да ради пуном паром. Једино што је било лоше у тој смени либерала је то да се вероватно у следећој деценији не би на сцени појавио Милошевић - али то Маршал није могао знати јер он није био баба Ванга.

Да се претпоставити да би 1989те и наш вољени Маршал то дозволио, ако узмемо у обзир да су у Његовој Југославији већ шездесетих постојали мали приватни погони. Док у Совјетском савезу на пример никада није постојала мала привреда, а Пекинг је крајем шездесетих против "Титовог ревизионизма" организовао масовне демонстрације. Тако да немој лупати и измишљавати.

Ne lupetaj i odgovori na pitanje: zašto Broz nije dozvolio da kapitalisti postanu vlasnici velikih fabrika?

Ја се сећам.....био сам 4. разред.....дакле, 1983/4 година.....каже наша учитељица....."Сматра се да је за лошу економску ситуацију у нашој земљи директни кривац Краљ Петар други и династија Карађорђевић" !!! (Још ми та небулоза одзвања у глави). Ја хтео да је питам "Како то учитељице кад је рат завршен пре многоооо година и краљ више не постоји". Чак и детету од 10 година је то било нелогично. Иначе....ови што причају да се живело добро......па човече, ја убацих у корпу у продавници мали еуро крем од 50 грама а кева није видела, и кад је ова на каси откуцала, после ме ова напољу дриблала пола сата и викала на мене. Ћале узме кредит да би нам купио ципеле или панталоне или јакне мени и брату и отплаћује шест месеци. Ујутро пред полазак у школу и на посао општа фрка и пребројавање пара ко ће колико да узме за доручак и пљуге. Добијали смо као сад нпр. по 200,00 дин. Кад ми кева да лову да купим стрип.....ја све ногама у дупе од среће !

Ја се сећам.....био сам 4. разред.....дакле, 1983/4 година.....каже наша учитељица....."Сматра се да је за лошу економску ситуацију у нашој земљи директни кривац Краљ Петар други и династија Карађорђевић" !!! (Још ми та небулоза одзвања у глави). Ја хтео да је питам "Како то учитељице кад је рат завршен пре многоооо година и краљ више не постоји". Чак и детету од 10 година је то било нелогично. Иначе....ови што причају да се живело добро......па човече, ја убацих у корпу у продавници мали еуро крем од 50 грама а кева није видела, и кад је ова на каси откуцала, после ме ова напољу дриблала пола сата и викала на мене. Ћале узме кредит да би нам купио ципеле или панталоне или јакне мени и брату и отплаћује шест месеци. Ујутро пред полазак у школу и на посао општа фрка и пребројавање пара ко ће колико да узме за доручак и пљуге. Добијали смо као сад нпр. по 200,00 дин. Кад ми кева да лову да купим стрип.....ја све ногама у дупе од среће !

i stalno je pominjana radnička klasa, kao nosioc društva...a na moje pitanje...AKO POSTOJI RADNIČKA KLASA, KO JE ONDA DRUGA KLASA...odgovor je bio...UGNJETAČI RADNIČKOG NARODA, REAKCIONARI, PORAŽENA BURŽOAZIJA....

Или кад стигне обавештење од директора школе које циркулише од разреда до разреда у виду писма које се чита на часу да ће сваки ученик бити кажњен уколико пређе у двориште цркве које се граничи са школом. А ми деца тамо брали јабуке и крушке, а директор комуњара мислио да ћемо да причамо са поповима и улазимо у цркву. :)

Na koji dogadjaj konkretno mislis?

Konzervativaca je bilo svuda, nije ni da su svi Slovenci i Hrvati bili liberali. To je vise generalizacija. Cak i da je bilo opstrukcija direktno usmerenih na razvoj Srbije, ipak sa ove vremenske distance, mi ne mozemo reci da smo drustvo koje je u biti progresivno i prilagodljivo. Mi smo pogodno tlo u kojem ipak dominira jedna tvrokorna struja i koje se jako opire modernizaciji. A to je slika skoro 50 godina posle. Tako da, sistem cine ljudi. Sistem ce uvek biti slika i prilika dominantnog profila ljudi.

Mislim na smenu srpskih liberala.
Najteze optuzbe na racun Nikezica i ekipe pravili su Slovenci

Back