Bankrot firma gradi po Srbiji

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Slovenački SCT koji je proglasio insolventnost i u postupku je prisilnog poravnavanja, tvrdi da je dobio nove poslove u Srbiji, medju njima i posao gradnje Plaza centra u Kragujevcu.

Slovenačko gradjevinsko preduzeće SCT koje je krajem prošle godine proglasilo platežnu nesposobnost i nedavno počelo sa postupkom prisilnog poravnavanja, prema pisanju slovenačkih medija, tvrdi da dobija nove poslove u Srbiji. Inače, SCT je već u konzorcijumu koji gradi most preko Ade u Beogradu, a jesenas je dobio i posao gradnje pristupnih ulica tom mostu.

Prema pisanju slovenačkih medija, insolventni SCT tvrdi da je njegovo preduzeće SCT&SCT Montaža iz Beograda dobilo posao gradnje sportsko-rekreacijskog centra Voždovac sa fudbalskim igralištem na krovu tog objekta. Posao je vredan 22 miliona evra. SCT&SCT Montaža će saradjivati i pri gradnji preduzeća Norma Grup u Subotici.

Drugi posao je dobilo SCT-ovo preduzeće SCT Ogranak iz Beograda, koje bi trebalo da gradi Logistički centar PTT Srbije u Zemunu.

SCT tvrdi da je dobio i posao gradnje Plaza centra u Kragujevcu, preko svog preduzeća SCT Ogranak.

Upravo ovih dana je državno preduzeće Autoputevi BiH prekinulo ugovor sa SCT, koji je trebalo da gradi tunel Vijenac, jer SCT nije poštovao poslednje opomene koje je dobio i nije počinjao sa gradnjom tunela, a u ugovoru i piše da u slučaju njegove insolventnosti druga strana može da prekine ugovor. Istovremeno su sve mašine SCT na gradilištu tunela Vijenac zadržane od strane investitora, sve dok se postupak prisilnog poravnavanja SCT ne završi. Prekidom ovog posla je prezaduženi SCT ostao bez još 54,6 miliona evra.

Sa druge strane, u Sloveniji je odlukom suda blokirana imovina predsednika uprave SCT, Ivana Zidara i još dva člana uprave ovog insolventnog preduzeća. U toku je i sudski proces protiv Ivana Zidara i još dva predsednika uprave najvećih gradjevinskih preduzeća, zbog sumnje kartelnog dogovaranja. U medjuvremenu je protiv Ivana Zidara slovenačko državno tužilaštvo podiglo tužbu zbog sumnje da je počinio niz krivičnih dela vezanih za poslovanje, od korupcije do pranja novca. Prilikom podizanja te tužbe je državna tužiteljka saopštila i da je predsednik uprave SCT, Ivan Zidar već pravosnažno osudjen u Nemačkoj, prošle jeseni, zbog korupcije u poslovanju, ali je njegova kazna od godinu i po dana zatvora preinačena na uslovnu kada je platio milion evra globe.

Autor / izvor: J. Greganović

************

http://www.sumadijapress.com/index-p62-ni12604-c62.html

U Sloveniji pred bankrotom a u Srbiji dobijaju poslove, to samo ovde moze...
 

Back
Top