Banka vremena

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.664
time-bank.jpg

Navodno u Švajcarskoj kao i u nekim drugim državama postoje "Time Bank".

O čemu se radi?

Dobrovoljno ulažete svoje vreme pomažući starije kojima je potrebna pomoć i to vreme posle možete da zamenite za neku robu ili uslugu kao i za pomoć vama potrebnu kada vi ostarite.

Negde sam sam pročitala da možete da koristite svoje vreme posle 60te godine kao i da može da se pokloni nekome.

Jednostavno i efikasno. Meni se sviđa :klap:

Switzerland Applies 'Time Is Money' Concept, Allows Citizens To ' Save & Deposit Their Time' In Banks

time-bank.jpg

O čemu se radi?

Dobrovoljno ulažete svoje vreme pomažući starije kojima je potrebna pomoć i to vreme posle možete da zamenite za neku robu ili uslugu kao i za pomoć vama potrebnu kada vi ostarite.

Negde sam sam pročitala da možete da koristite svoje vreme posle 60te godine kao i da može da se pokloni nekome.

Switzerland Applies 'Time Is Money' Concept, Allows Citizens To ' Save & Deposit Their Time' In Banks
Pa ja to radim bez da čekam da mi neko uzvrati i plati :D

time-bank.jpg

O čemu se radi?

Zezaš da ovo postoji...
Podseti me na film koji sam nedavno gledala...

gledala sam i ja ovaj film...ali mislim da nije isto...

mozda bi se na ovaj nacin podstakli mladi da odu i pomognu nekome umesto da gledaju net barem sat - dva nedeljno...mozda...

Navijam za takav koncept i tvoju nadu :zag: :heart:
Priznajem da sam prilično skeptična...

Dok sam gledala film prilično me se dojmio iako nisam nešto ljubitelj tog žanra. Delovalo mi je kao sasvim moguće i nije mi se dopalo...

ne vidim toliko to crnim...

danasnje generacije rade a da nisu ni prijavljene (barem dobar deo) ili su prijavljeni na minimalac...

neizvesnost je velika kada se ostari...a sa druge strane ima dosta starijih o kojima nema ko da se brine...

ne vidim toliko to crnim...

danasnje generacije rade a da nisu ni prijavljene (barem dobar deo) ili su prijavljeni na minimalac...

neizvesnost je velika kada se ostari...a sa druge strane ima dosta starijih o kojima nema ko da se brine...

Meni deluje da je humanost na samim vratima totalnog odumiranja. I mislim da to nikako nije dobro.
Šta znam... samo mi se lično ič ne sviđa. Naravno, to je samo stav moje malenkosti...nikako ne znači da je ispravan.

Meni deluje da je humanost na samim vratima totalnog odumiranja. I mislim da to nikako nije dobro.
Šta znam... samo mi se lično ič ne sviđa. Naravno, to je samo stav moje malenkosti...nikako ne znači da je ispravan.
jasno mi je o cemu pricas kao i @Kćerka Direktora Cirkusa

bila sam i po domovima za stare i pricala dosta sa starijima i nemocnima...tuzne su to price...

takva stvar bi trebala da bude prirodna i normalna...ali nije...

ukoliko na taj nacin mogu da se mrdnu mladi...opet je vise nego nista...

film sam davno gledala, pogledacu ga veceras ponovo, hvala ti sto si me podsetila na njega :) 🌹

Ma nije sve tako crno, ima u ljudima dobra :) evo, epidemija nam je pokazala da smo ipak humani, spremni jedni drugima pomoći. Ono što je žalosno je to što baš treba tako nešto "krupno" da se desi da bismo se osvrnuli oko sebe. Smiješno je što su neki stari i bolesni npr. bolje živjeli u vrijeme pandemije, što se tek tada na njih obratila pažnja, donosile im se namirnice, lijekovi itd. a njima pomoć treba jednako u svim uslovima vanjskog svijeta, većini je stalno "korona". Teško ili nikako izlaze van, problem im je kupiti namirnice, skuhati, platiti režije, otići doktoru..Posve drugi par rukavica je to što ih većina sa svojim primanjima jedva i kupi to, znači nemaju šanse platiti nekome za te usluge. :(

Ma nije sve tako crno, ima u ljudima dobra :) evo, epidemija nam je pokazala da smo ipak humani, spremni jedni drugima pomoći. Ono što je žalosno je to što baš treba tako nešto "krupno" da se desi da bismo se osvrnuli oko sebe. Smiješno je što su neki stari i bolesni npr. bolje živjeli u vrijeme pandemije, što se tek tada na njih obratila pažnja, donosile im se namirnice, lijekovi itd. a njima pomoć treba jednako u svim uslovima vanjskog svijeta, većini je stalno "korona". Teško ili nikako izlaze van, problem im je kupiti namirnice, skuhati, platiti režije, otići doktoru..Posve drugi par rukavica je to što ih većina sa svojim primanjima jedva i kupi to, znači nemaju šanse platiti nekome za te usluge. :(

Nije još sve crno, dabome. No mene ovaj koncept plaćanja zato baš i nekako plaši jer bi to značilo da je sve postalo crno.
Nisam teoretičar zavera, ali postaje očigledno da ovaj globalizam ide u pravcu svakog odsustva humanosti, iako se krije baš ispod plašta istog.

Dok sam studirala volontirala sam u jednoj human. organizaciji koja brine o slijepim i slabovidnim licima. Fino "dobiješ" osobu o kojoj brineš par sati sedmično, jedan dan koji dogovorite. Dobijem super bakicu, slijepa 100% ali veoma zabavna, zadovoljna i sposobna dosta toga sama odraditi, a živjela je sama. Dođem, uključim mašinu za veš, pomognem joj šta treba u stanu i onda idem u prodavnicu, poštu, apoteku, ambulantu. To bi trebalo biti to ali, ima ALI :) Ta moja bakica je ludo voljela igrati nagradne igre, na svim tv kanalima i radio stanicama pa sam morala ići po nagrade :D i toga nije bilo malo ni rijetko, kakvi :)

Back