Quantcast

Banjski turizam, leto 2017 - Vrnjačka (ili, pak, Soko) Banja?

Ana A.

Početnik
Poruka
4
Ćao, društvo!

Evo, budući da sam poslednjih nekoliko godina, sa tetkom - inače, obe smo, tu negde, u zlatnim srednjim godinama :cao: - svakog leta u Vrnjačkoj Banji boravila po nedelju-desetak dana, smatram da sam je prilično dobro upoznala, te bih da iskoristim priliku i prenesem vam sopstvene utiske.

Krenuću od smeštaja. Imala sam sreću da iz prve, "vrteći" telefonske brojeve iz oglasa sa interneta, na(i)đem (na) mini-Vilu koja se nalazi u neposrednoj blizini Novog Merkura (dakle, bukvalno par minuta od početka Promenade), za koju imam samo reči HVALE!

Počev od same vlasnice (Snežana se zove, btw) koja je izuzetno neposredna i ljubazna (jednom rečju - žena-zmaj! :ok: ), sve odiše prefinjenom elegancijom i - što je najbitnije! - besprekornom urednošću i čistoćom. Mi smo obično odsedale u apartmanu na prvom spratu koji se sastoji od velikog dnevnog boravka sa mini (ali potpuno opremljenom!) kuhinjom, u kome sam ja spavala na trosedu, dok je tetka to činila u spavaćoj sobi, u velikom i komfornom, tzv. bračnom krevetu. Inače, obe sobe imaju izlaske na dve fenomenalne terase, koje su pozicionirane tako da na jednoj sunca ima pre, a na drugoj popodne - pa, po želji, "kafenisati" možete ili na u suncu ili u hladovini, i to u svako doba dana... (Nažalost, ne sećam se baš najpreciznije, ali mislim da je najam tog apartmana 25 EUR po danu, s tim da je, naravno, isti više nego prostran i komforan i za višečlanu porodicu. Uzgred, ukoliko nekog zanima kontakt-telefon, neka mi se javi na PP.)

Vrnjačka Banja, inače, ima izvanrednu pijacu - PREukusno voće i povrće, ono, domaće i (bar tako tvrde) neprskano - (za neupućene, ona je od pomenute Vile udaljena 15-ak min. laganim hodom), tako da smo nas dve doručkovale i ručale u apartmanu, dok smo uglavnom večerale "napolju".

E, sad, što se provoda tiče, budući da smo obe, kako rekoh, u srednjim godina (ona 60+, ja 40+), isti nam svakako jeste bio IMPERATIV, međutim, utiska sam da je Vrnjačka Banja - budući da slovi za "kraljicu banjskog turizma" u Srbiji! - nekako "tanka" po tom pitanju. Neočekivano, postoji veliki broj klubova za noćne izlaske (u kojima neretko nastupaju trenutno aktuelne "zvezde" i "zvezdice"!) koji je, naravno, prilagođen mlađoj populaciji, međutim za nas (")starije("), izbor baš i nije tako reprezentativan. Jedina dva mesta vredna pomena su letnja bašta hotela Breza sa živom svirkom - na repertoaru im je narodnjački evergrin, kako bih ja to umela da kažem (dakle, malo previše sporo i apatično za moj ukus, ali, bože moj, ostatak sveta tamo se uz tu muziku i te kako provodi/zabavlja), povremeno ispresecan spletovima narodnih igara (ono, pi*i kolce, sve u šesnaes'! :maramica: ) što je meni, kao pukom posmatraču (i nekome ko je odrastao po beogradskim klubovima na (tehno) hitovima 90-ih!), umelo da bude prilično interesantno i zanimljivo. Drugo mesto je restoran Kruna (odlična hrana, zaista!), međutim, tamo je atmosfera kud i kamo (ograđujem se, govorim isključivo u sopstveno ime!) smorenija nego u Brezi: muzika je akustična, te, samim tim, sporija, apatičnija i (opet, po mom mišljenju) neinspirativnija... :dosadno:

(Ako neko slučajno ima neko treće mesto da umu - a da nije onaj bircuz na Promenadi preko puta/malo iznad Švajcarije :pivce: ), bila bih mu više nego zahvalna za sugestiju... Uslovi su, kao što to već naglasih, živa/vesela muzika, zanimljiv ambijent i, najbitnije od svega, pristojan svet koji tu zalazi!)

Kada su u pitanju dnevne aktivnosti, koje ja, izuzmem li "seljakanje" iz pomenute Švajcarije (kafić sa ubedljivo najvećom i najlepšom baštom u Vrnjačkoj Banji koji se nalazi u prirodnoj hladovini bog-te-pita koliko starih hrastova!) u Boss (najbolja tamošnja caffe-picerija!), baš nešto i nisam praktikovala, moram da napomenem da je Vrnjačka Banja - kako to neko gore primeti - daleko više od običnog parka; ko ne želi da se šeta samo po parku, ima opciju da to čini i po okolnim brdima kojih je zaista na pretek (izleti do Goča su dosta popularni, na primer), a da ne spominjem sada još i sve spa-centre, otvorene i zatvorene bazene itd.

Sve u svemu, iako mala i na trenutke više nego déjà vu, Vrnjačka banja je zaista prelepa i, u tom smislu - imali vi 7 ili 107 godina! - imate moje tople preporuke da bar jednom odete (ako to več niste učinili do sada) i uverite se i sami...

Uzgred, moja rođaka se nešto ove godine zainteresovala za Soko Banju, međutim ja sam nekako dosta skeprična po tom pitanju - verujem da je ona zaista uređena i da je priroda božanstvena, ali kada je ovaj primarni motiv našeg odlaska u pitanju (restorani sa živom i kvalitetnom muzikom, u kojima sredovečni ljudi opušteno igraju i uživaju - dakle, opuštena i neopterećena ZABAVA :zurka: ), instinktivno osećam da je Soko Banja, u tom smislu, promašena priča! (Molim vas, bila bih zaista više nego srećna i zahvalna, ukoliko bi me neki poznavalac Sokobanjskih prilika u ovom mom predubeđenju demantovao...)

Hvala svima unapred i živi i zdravi vi meni bili!

P.S. Radi što bolje interakcije sa ostalim članovima, te samim tim i više (nadam se, konstruktivnih odgovora!) identičnu temu sam postavila i na podforumu Centralna Srbija - nadam se da time nisam prekršila nijedno forumsko pravilo, te da mi modovi na tome neće zameriti! :andjeo:
 
Top