Bangkok: Tajland odbio SAD-u izručiti ruskog trgovca oružjem

gru_sekcija

Primećen član
Poruka
563
Sud u Tajlandu odbacio je američki zahtjev za izručenje trgovca oružjem Viktora Bouta, optuženog u SAD-u za terorističko djelovanje. Ruski trgovac oružjem, poznat pod nadimkom "Trgovac smrti", nalazi se u strogo čuvanom zatvoru u Bangkoku od marta prošle godine, kad je uhapšen u tajnoj operaciji američkih agenata.

Bout je uhapšen kad je pokušao prodati oružje američkim agentima koji su se predstavili kao pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC). Optužen je da je pokušao prodati milione dolara vrijedno oružje FARC-u, koji je u SAD-u registrovan kao teroristička organizacija.

Sudija Jittakorn Wattanasin, donoseći odluku o neizručenju, rekao je kako američke optužbe nisu primjenjive po tajlandskom zakonu.

"Ovo je politički slučaj. FARC se bori za politički cilj i nije kriminalna organizacija. Tajland ne smatra da je FARC teroristička organizacija", rekao je sudija.

Ako SAD u roku od 72 sata ne uloži žalbu na presudu, Viktor Bout (42) bit će oslobođen. http://www.24sata.info/vijesti/svij...bio-SAD--izruciti-ruskog-trgovca-oruzjem.html
 

Back
Top