Ban Ki Mun poziva Beograd i Prištinu na dijalog

jagodinac035

Obećava
Poruka
80
Savet bezbednosti UN razmatraće 15. oktobra novi izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o Kosovu u kojem se pozdravljaju napori UNMIK-a da podstakne dijalog i saradnju zajednica na Kosovu, ali i Prištine i Beograda.


"Takva saradnja je neophodna za normalizaciju situacije na Kosovu i stabilizaciju i razvoj čitavog Zapadnog Balkana", istakao je Ban Ki Mun u novom redovnom izveštaju koji obuhvata period od 1. juna do 15. septembra.

U izveštaju se navodi da UNMIK nastavlja da radi sa svim zajednicama u cilju olakšavanja dijaloga i obezbeđivanja veza sa Prištinom. "Važno je istaći jedinstvenu ulogu UNMIK-a u obezbeđivanju posredničkih usluga obema zajednicama i međunarodnim organizacijama koje deluju na severu", naveo je Ban Ki Mun.

"Pošto bezbednosna situacija na severu Kosova ostaje napeta, pozivam sve strane da budu pragmatične i uzdržane i da zauzmu konstruktivnu politiku u radu sa osetljivim međuetničkim pitanjima", dodao je generalni sekretar UN.

U izveštaju se navodi da su lokalni izbori zakazani za 15. novembar, ali da Srbi na severu Kosova odbijaju da priznaju ili prihvate predstojeće izbore što će, kako se ukazuje, "otežati Komisiji organizovanje izbora u tim delovima".

Centralna izborna komisija će, dodaje se, organizovati izbore u ostalim oblastima naseljenim Srbima i drugim zajednicama.

Ban Ki Mun ukazuje i da se od UNMIK-a, prvi put od raspoređivanja na Kosovu 1999, ne očekuje da potvrdi rezultate izbora pošto Priština ne priznaje ulogu Misije u izbornom procesu. Izborna komisija koja ima podršku Misije OEBS, biće u potpunosti odgovorna za sporovođenje izbornih radnji.

U izveštaju se podseća i da je rekonfiguracija UNMIK-a završena 1. jula i da sada ima 510 zaposlenih, a da Misija EU sada ima 1.651 međunarodnog predstavnika kao i 998 članova lokalnog osoblja.

Kad je reč o Euleksu, Ban Ki Mun navodi da ta misija nastavlja rad kroz statusno neutralni okvir, pod okriljem UN, kao i da misije EU i UN redovno razmenjuju informacije i koordinišu svoj rad.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer nastavlja da radi u, kako se dodaje, političkom okruženju u kojem vlasti u Prištini i Beogradu donose odluke opterećene ishodom procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koji treba da oceni zakonitost proglašenja nezavisnosti Kosova o čemu dve strane i dalje imaju suprotstavljena viđenja.

Najavljeni mogući sporazum o policijskoj saradnji Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije naišao je na otpor kosovskih vlasti koje i dalje smatraju da je potpisivanje takvog sporazuma isključivo u njihovoj nadležnosti, dodaje se u izveštaju.

Doprinos Euleksa i Kfora bezbednosti i stabilnosti i dalje je kritičan u svetlu tenzija na severu Kosova, ukazuje Ban Ki Mun i poziva sve političke partije koje će učestvovati na predstojećim izborima da izbegavaju zapaljivu retoriku koja bi mogla da doprinese nasilju, posebno na severu Kosova.

Mada su vlasti u Beogradu pokazale interes za pronalaženje pragmatičnog stava za rešavanje nekih od pitanja, vlasti u Prištini su iznele preduslove koje to praktično otežava. Ban Ki Mun zato ukazuje da je potrebno više fleksibilnosti i pragmatizma.

U aneksu izveštaja je i izveštaj šefa Euleksa Iva de Kermabona koji navodi da ta misija EU nastavlja da nadgleda i pruža savete u oblasti vladavine prava.

Euleks je, kako se dodaje, završio prvi šestomesečni izveštaj o pitanjima vladavine prava i predstavio ga kosovskim vlastima, medijima i civilnom društvu. U izveštaju se dodaje da je Euleks počeo konsultacije sa nadležnim kosovskim predstavnicima o primeni preporuka iz izveštaja.

http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=43083&kategorija=Politika
 

Back
Top