Ban Ki-moon oštro kritikuje izraelsko naseljavanje

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
110121156.jpg

Ban Ki-moon (Foto: Reuters)

Vijesti iz svijeta
Ban Ki-moon oštro kritikuje izraelsko naseljavanje

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon u petak je oštro kritikovao izraelsko naseljavanje na okupiranim palestinskim teritorijama, uputio novi poziv Izraelu da zamrzne ove aktivnosti i ocijenio da Palestinci imaju pravo na državu.

Kako su Palestinci podnijeli nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti o osudi naseljavanja, Ban Ki-moon je izjavio da je "vrlo zabrinut zbog nedostatka napretka ka miru“.

On je naglasio da su Ujedinjeni narodi, Evropska unija, Sjedinjene Države kritizirali odbijanje Izraela da zamrzne izgradnju na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

"Naselja na okupiranim palestinskim tritorijama su nezakonita po međunarodnom pravu, krše obaveze Izraela u mapi puta, sabotiraju povjerenja i ometaju napore u dovođenju stranaka za pregovarački stol“, dodao je šef UN-a na sastanku Generalne skupštine posvećenom izraelsko-palestinskom sukobu.

"Ponovo pozivam Izrael da zamrzne sve aktivnosti naseljavanja“, rekao je on.

Bliskoistočna četvorka (SAD, UN, EU i Rusija) odredila je da august bude krajnji datum za postizanje izraelsko-palestinskog sporazuma. “Ne smijemo sebi dozvoliti da izgubimo još vremena”, rekao je on.

“Palestinski narod ima pravo na nezavisnu i održivu državu, koja će uz državu Izrael živjeti u miru i sigurnosti”, dodao je on.

“Palestinska samouprava je ostvarila veliki napredak u jačanju svojih institucija”, izjavio je Ban Ki-moon. “Ohrabren sam obavještenjem Svjetske banke da je Palestinska samouprava dobro pozicionirana da postane država u bliskoj budućnosti”, naglasio je on.

(FENA)

Mislim da je ovo dobro sto je Genrealni Sekretar UNa osudio kolonizaciju istocnog Jerusalema i Palestinske teritorije tako da me ohrabruje to sto je Ban Ki Mun za osnivanje Palestinske drzave.Mislim da Palestina mora biti osnovana i da se mora postici jedan sporazum o povlacenju Izraelskih trupa iz Palestine.Izrael je stvorio svoju drzavu i oni moraju biti zadovoljni a sa druge strane trebaju dopustiti Palestincima da osnuju svoju drzavu koja ce biti ravnopravna sa Izraelom.Mislim da bi trebalo da je ovo finis zavrsetak mirvnih pregovora oko Bliskog Istoka i da bi trebalo da je svijet rijesen da podrzai osnivanje Palestine i mislim da bi trebalo pritisnuti Izrael da prestane misliti o okupiranim teritorijama.Imam nadu da ce se nastaviti mirnovni pregovor i da ce se ubrzo zavrsiti procedura oko osnivanja Palestine koja bi trebala da se prostire na Zapadnu Obalu, istocni Jerusalem i Gazu i mislim da svijet treba izaci u susret Palestincima i da ne samo izadju u sussret Palestincima nego da ohrabre muslimane da vjeruju u Medjunarodnu Zajednicu.

Mislim da je vrijeme da i njih svijet pritisne jer ne moze vjecno trajati aparthedj i teroro nad Palestincima jer jedino svijet udruzen oko jednog principa moze primorati Izrael da prizna Palestinu i da se povuce sa Palestinske teritorije.Istina je da su zidovi teski ljudi i da znaju da vode politiku kao Amerikanci i da znaju da odbruse i UNu i Ban Ki Munu ali ocekujem da ce se Izraelci najvise sporiti oko istocnog Jerusalema i da ce biti ljuti protivnici priznanja Palestine sa istocnim Jerusalemom tako da ocekujem da ce se donijeti nova rezolucija koja ce sadrzati povlacenje Izraelskih trupa iz Palestine i istocnog Jerusalema.Mislim da ce biti i dalje tesko i da ce Zidovi na sve nacine pokusavati da blokiraju bilo koju odluku UNa ali da ce na kraju morati da predaju istocni Jerusalem Palestincima jer svijet udruzen ce morati da prekine agoniju Palestinaca koja traja vise od pola stoljeca.Najvise se nadam da ce Amerika priznati palestinu i da ce p[[okusati da primora Zidove da moraju shvatiti realnost i da se ne moze voditi politika okupiranja tudjeg zemljista i to je ono cemu se ja nadam jer Palestinci sada imaju mnogo vise podrske no ikad tako da ce UN priznati Palestinu i da ce to biti uvod u nove pregovore koje ce usloviti Izrael da treba se povuci sa Palestinske teritorije i istocnog Jerusalema.Znam da je to bolno pitanje za Zidove ali Zidovi isto tako imaju otpora u svojim redovima jer mnogi Zidovi svijeta vec podrzavaju Palerstinu koja treba steci svoju drzavu tako da se nadam da ce zvanicna politika Izraela biti slomljena i da ce Izrael na kraju lose volje morati da se povuce iz Palestine pa cak iz istocnog Jerusalema.Mislim da to svijet duguje muslimanima jer muslimani su izgubili povjerenje u Medjunarodnu Zajednicu tako da se treba povratiti povjerenje muslimana i da rjesenje situacije na Bliskom Istoku i pitanje Palestine bude znacilo kraj rata i kraj terorizma.

Naravno da se Izraelci smiju tome ali njihova politika sve manje ima podrsku u svijetu i medju samim Zidovima koji zele da se jednom za svagda smiri situacija na Bliskom Istoku.Izrael ima svoju drzavu i ona ce biti priznata od Islamskih zemalja tako da Izrael ne moze protiv cijelog svijeta i principi Medjunarodne Zajednice su takvi da se mora osnovati Palestina sa glavnim gradom istocnim Jerusalemom.Izrael nece moci dugo da odoleva i mislim da ce biti bunta i u samom Izraelu protiv diktature Cionizma koji je ostravio duboku ranu na Zidove koji su u ratnom stanju vec vise o dpola stoljeca.Znam da se Izraelci smiju Ban ki Munu ali to je odlika diktatora kojima nista nije svijeto pa cak ni apel cijelog svijeta da se prekine sa okupacijom Palestine.Muslimani moraju da se ispostuju jer oni su dali mnogo zrtava tako da svijet razumije muslimane i da zeli muslimanima povratiti povjerenje u Krscane jer Krscani su prvi koji su digli glas protiv Izraelskog rezima.

Poslednja izmena:
Ipak se nadam da ce do kraja godine Palestina biti priznata kao nezavisna drzava u UNu i da ce imati svoju stolicu u Skupcini UNa.Mislim da Palestina zeli da bude nezavisna i da zeli se osloboditi Izraelskog jarama time sto ce dokazati svijetu da je jedina realnost da Palestina bude drzava i da bude jedna egzoticno lijepa drzava koja ce biti vazna po cijeli svijet jer Palestina ima jednu veliku historiju i historijske gradove koje su bitne za svijet a to znaci da Palestina moze biti jedna turisticka zemlja u kojoj ce dolaziti svi oni koji vole Boga.Svi mi ovdje pricamo kako je Palestina od jucer i kako Izrael ima pravo na svijetu zemlju.Izrael je jedna drzava koja je prevadhdono stvorena kao prebivaliste svih Zidova i realno kad se stvarala drzava Izrael nisu bili principi svjetskih sila da se ozivi drevni Izrael nego da se u Palestinskoj oblasti stvori jedno prebivaliste za Zidove a to je drzava Zidova Izraelrealno gledajuci Izrael nema prava na istocni Jerusalem jer oduvijek su u tom dijelu zivjeli muslimani tako da nema govora o tome da se istocni Jerusalem moze kolonizirati ili pripojiti drzavi Izrael.Principi su drugaciji u svijetu i oni se razlikuju od mitoloskog sna Izraela o obnovi drevnog Biblijskog Izraela tako da je Izrael stvorio svoju drzavu i ona je obiljezena na mapi ali sad je red na palestinu da se osnuje kao drzava i realno njoj slijedi jedan dio Jerusalema a to je onaj dio koju su naseljavali muslimani.I zato Izrael mora biti ubjedjen da nema nikakvog velikog Izraela i da nema govora o prisvajanju Palestinske teritorije tako da Izrael mora poslusati Generalnog Sekretara UNa Ban Ki Muna da se hitno obustavi kolonizacija istocnog Jerusalema i Palestinske teritorije.

Mislim da je vrijeme da i njih svijet pritisne jer ne moze vjecno trajati aparthedj i teroro nad Palestincima jer jedino svijet udruzen oko jednog principa moze primorati Izrael da prizna Palestinu i da se povuce sa Palestinske teritorije.Istina je da su zidovi teski ljudi i da znaju da vode politiku kao Amerikanci i da znaju da odbruse i UNu i Ban Ki Munu ali ocekujem da ce se Izraelci najvise sporiti oko istocnog Jerusalema i da ce biti ljuti protivnici priznanja Palestine sa istocnim Jerusalemom tako da ocekujem da ce se donijeti nova rezolucija koja ce sadrzati povlacenje Izraelskih trupa iz Palestine i istocnog Jerusalema.Mislim da ce biti i dalje tesko i da ce Zidovi na sve nacine pokusavati da blokiraju bilo koju odluku UNa ali da ce na kraju morati da predaju istocni Jerusalem Palestincima jer svijet udruzen ce morati da prekine agoniju Palestinaca koja traja vise od pola stoljeca.Najvise se nadam da ce Amerika priznati palestinu i da ce p[[okusati da primora Zidove da moraju shvatiti realnost i da se ne moze voditi politika okupiranja tudjeg zemljista i to je ono cemu se ja nadam jer Palestinci sada imaju mnogo vise podrske no ikad tako da ce UN priznati Palestinu i da ce to biti uvod u nove pregovore koje ce usloviti Izrael da treba se povuci sa Palestinske teritorije i istocnog Jerusalema.Znam da je to bolno pitanje za Zidove ali Zidovi isto tako imaju otpora u svojim redovima jer mnogi Zidovi svijeta vec podrzavaju Palerstinu koja treba steci svoju drzavu tako da se nadam da ce zvanicna politika Izraela biti slomljena i da ce Izrael na kraju lose volje morati da se povuce iz Palestine pa cak iz istocnog Jerusalema.Mislim da to svijet duguje muslimanima jer muslimani su izgubili povjerenje u Medjunarodnu Zajednicu tako da se treba povratiti povjerenje muslimana i da rjesenje situacije na Bliskom Istoku i pitanje Palestine bude znacilo kraj rata i kraj terorizma.

A ja mislim da je vreme da Turci prestanu da tamane jadne Kurde!

palestine.gif

Mapa Palestine.

Palestina je lijepa zemlja i ona ce ako Bog da dobiti nezavisnost i u njoj ce se vratiti puno Palestinskih izbjeglica koji ce uzivati u slobodi i u lijepim gradovima Palestine.Plaestinci moraju videti ledja Izraelcima jer Palestina nije Izraelska i ona je drzava Palestinaca gradjana koji u njoj zive.

Ajde? Znaci nema slobode, nema demokratije, nema nista?

Mislim da Plavo Andjelce uporedjuje nesto sa cim se ne moze porediti.Problem Kurda je nesto drugo i ne moze se uporediti sa Palestinskim slucajem.Vecina Kurda voli svoju drzavu Tursku i oni su za jednu vrstu liberalizacije drzave i zele da im se prizna jezik i kultura.I to ce se i uciniti i Turska je spremna sve uciniti za Kurde ali ono sto trazi Radnicka Partija Kurdistana je previse i mislim da je u ravni sa terorizmom a to je da traze stvranje nekakvog Kurdistana koji nije nikada postojao i uvijek su Kurdi zivjeli u drugim drzavama i bili manjina.sada ne moze da se stvori nekakav Kurdistan samo na sonovu toga sto Kurdi zive u Turskoj, Iraku, Siriji i Iranu.To je ono sto smeta odnosima izmedju Turaka i Kurda i zato Turci ne mrze Kurdi jer oni su muslimani i oni zele zivjeti zajedno sa Kurdima ali Radnicka Partija Kurdistana je teroristicka organizacija koja cini bombaske napade i nedavno je ucinjen bombaski napad u centru Istanbula i radilo se o samoubici.Zato Turska ne moze odmah da da prava Kurdima jer se boji da situacija ne otidne predaleko te da pocnu Kurdi dobijati na snazi i da traze otcjepljenje od drzave Turske.Misl;im da je to neupordivo sa Palestinom koja ima pravo na svoju drzavu jer to j ejedan maticni narod Palestinske oblasti.I uostalom Kurdi su muslimani i oni mogu zivjeti slobodno u Islamskim drzavama.

Sto se tice Palestine mislim da ce ona biti slobodna za sve i imat ce prava svi gradjani Palestine ali ce Palestina biti drzava za Palestince i Palestina ce biti jedna turisticka atrakcija u kojoj ce dolaziti mnogobrojni turisti.Sto se mene tice volio bih kad bi palestina postala Islamskom drzavom ali mislim da nije vrijeme da se razmislja o tome.

Mislim da Plavo Andjelce uporedjuje nesto sa cim se ne moze porediti.Problem Kurda je nesto drugo i ne moze se uporediti sa Palestinskim slucajem.Vecina Kurda voli svoju drzavu Tursku i oni su za jednu vrstu liberalizacije drzave i zele da im se prizna jezik i kultura.I to ce se i uciniti i Turska je spremna sve uciniti za Kurde ali ono sto trazi Radnicka Partija Kurdistana je previse i mislim da je u ravni sa terorizmom a to je da traze stvranje nekakvog Kurdistana koji nije nikada postojao i uvijek su Kurdi zivjeli u drugim drzavama i bili manjina.sada ne moze da se stvori nekakav Kurdistan samo na sonovu toga sto Kurdi zive u Turskoj, Iraku, Siriji i Iranu.To je ono sto smeta odnosima izmedju Turaka i Kurda i zato Turci ne mrze Kurdi jer oni su muslimani i oni zele zivjeti zajedno sa Kurdima ali Radnicka Partija Kurdistana je teroristicka organizacija koja cini bombaske napade i nedavno je ucinjen bombaski napad u centru Istanbula i radilo se o samoubici.Zato Turska ne moze odmah da da prava Kurdima jer se boji da situacija ne otidne predaleko te da pocnu Kurdi dobijati na snazi i da traze otcjepljenje od drzave Turske.Misl;im da je to neupordivo sa Palestinom koja ima pravo na svoju drzavu jer to j ejedan maticni narod Palestinske oblasti.I uostalom Kurdi su muslimani i oni mogu zivjeti slobodno u Islamskim drzavama.

Sto se tice Palestine mislim da ce ona biti slobodna za sve i imat ce prava svi gradjani Palestine ali ce Palestina biti drzava za Palestince i Palestina ce biti jedna turisticka atrakcija u kojoj ce dolaziti mnogobrojni turisti.Sto se mene tice volio bih kad bi palestina postala Islamskom drzavom ali mislim da nije vrijeme da se razmislja o tome.

Bla bla bla.
Znaci Kurdi nisu narod i nemaju prava na svoju drzavu, smao zato sto su isto muslimani?
Ma daj Mingolino, spusti se malo na zemlju. Ako je tako, zasto onda muslimani prave granice izmedju sebe i zasebne drzave?
Palestinci nisu samo muslimanske veroispovesti.A sta je onda "hamas"? Znaci samo su Kurdi teroristi?

Ti ocigledno ne razdvajas situaciju u Palestini i u Turskoj gdje su naseljeni Kurdi.Palestina je pod okupacijom Izraela i Izrael je duzan da se povuce sa Palestinskih teritorija kako bi Palestina stekla drzavu jer prije toga su Palestinci bili protjerani iz danasnjeg Izraela i samo zato sto su Izraelci okupirali Palestinsku teritoriju Palestina mora dobiti drzavu.
Stvar sa Kurdima je drugacija.Oni ne mogu cijepati drzavu Tursku jer Radnicka Partija Kurdistana je teroristicka organizacija koja zeli cijepanje drzave Turske a to Turska ne smije dozvoliti jer Kurdi su jedna velika manjina u Turskoj koja zaista treba dobiti sva prava ali kad se medju njima bude izbacio terorizam i zahtjev za prekraujanje drzave Turske.Znaci ne postoji nikakav Kurdistan jer nikada nije postojala ta drzava i zato Kurdi su muslimani i moraju se navici da zive u Islamskim drzavama podijeljeni ali oni su uvijek povezani i mogu se druziti i sklapati medjusobno brakove.

Ti ocigledno ne razdvajas situaciju u palestini i u Turskoj gdje su naseljeni Kurdi.Palestina je pod okupacijom Izraela i Izrael je duzan da se povuce sa palestinskih teritorija kako bi Palestina stekla drzavu jer prije toga su Palestinci bili protjkerani iz danasnjeg Izraela i samo zato sto su Izraelci okupirali palestinsku teritoriju Palestina mora dobiti drzavu.
Stavr sa Kurdima je drugacija.Oni ne mogu cijepati drzavu Tursku jer Radnicka Partija Kurdistana je teroristicka organizacija koja zeli cijepanje drzave Turske a to Turska ne smije dozvoliti jer Kurdi su jedna velika manjina u Turskoj koja zaista treba dobiti sva prava ali kad se medju njima bude izbacio terorizam i zahtjev za prekraujanje drzave Turske.Znaci ne postoji nikakav Kurdistan jer nikada nije postojala ta drzava i zato Kurdi su muslimani i moraju se navici da zive u Islamskim drzavama podijeljeni ali oni su uvijek povezani i mogu se druziti i sklapati medjusobno brakove.

Mingolino, ti razdvajas pripadnike islama. Sve su to LJUDI! Turci masovno ubijaju Kurdr i zene i decu, nemaju milosti.
Odakle ti to da je to palestinska teritorija? Po cemu to nije izraelska zemlja?
Ako cemo po pravdi i Kurdi moraju da dobiju drzavu.
Hamas je teroristicka organizacija!

israel-palestine-map.jpg

Mislim da iz ovoga mozete zakljuciti sta je dozivio Palestinski narod i zasto je potrijebno da palestina dobije svoju drzavu.Mislim da je bilo dosta okupacije i da Izrael vise ne moze siriti Izrael na ustrb svoje okupacije tudjeg zemljista.Ovo je jedna zalost i svakome se place kad vidi sta su ucinili Zidovi.Zidovi se nikada ne mogu isprati i zato oni ce ostati uvijek ponizeni zbog onoga sto su ucinili.Stvorili su drzavu na osnovu kolonizacije i protjerivanja Palestinaca a sada hoce da kolonizuju i Palestinsku teritoriju koja je predvidjena za nezavisnu drzavu.

Mingolino, ti razdvajas pripadnike islama. Sve su to LJUDI! Turci masovno ubijaju Kurdr i zene i decu, nemaju milosti.
Odakle ti to da je to palestinska teritorija? Po cemu to nije izraelska zemlja?
Ako cemo po pravdi i Kurdi moraju da dobiju drzavu.
Hamas je teroristicka organizacija!

Hamas nije teroristicka organizacija je ona je nastala kao otpor Izraelskom fasizmu i zato oni baziraju svoj politicki program na osnovu Islama i ne zele mirno gledati sta se radi sa Palestinom i Palestincima.Vecih terorista nema od Cionista i oni su jedini teroristi koji ubijaju zene i djecu.Hamas je jedna oslobodilacka vojska koja zeli slobodu Palestini.

israel-palestine-map.jpg

Mislim da iz ovoga mozete zakljuciti sta je dozivio Palestinski narod i zasto je potrijebno da palestina dobije svoju drzavu.Mislim da je bilo dosta okupacije i da Izrael vise ne moze siriti Izrael na ustrb svoje okupacije tudjeg zemljista.Ovo je jedna zalost i svakome se place kad vidi sta su ucinili Zidovi.Zidovi se nikada ne mogu isprati i zato oni ce ostati uvijek ponizeni zbog onoga sto su ucinili.Stvorili su drzavu na osnovu kolonizacije i protjerivanja Palestinaca a sada hoce da kolonizuju i Palestinsku teritoriju koja je predvidjena za nezavisnu drzavu.

Hahaha, pa to je ono sto je bilo od 1946. god., mada i to ti nije autenticno, a sta je bilo pre 1000 godina?

Od koga da se brane?Ko ih napada?Turci samo napadaju teroriste pripadnike Radnicke Partije Kurdistana a ne napadaju civile Kurde.Nikada Turci nisu napadali Kurde civile nego su uvijek isli protiuv terorista koji po svaku cijenu zele napraviti izmisljenu drzavu Kurdistan.Mislim da sam dosta pisao a sada bih rado otisao da spavam.Cao.

Od koga da se brane?Ko ih napada?Turci samo napadaju teroriste pripadnike Radnicke Partije Kurdistana a ne napadaju civile Kurde.Nikada Turci nisu napadali Kurde civile nego su uvijek isli protiuv terorista koji po svaku cijenu zele napraviti izmisljenu drzavu Kurdistan.Mislim da sam dosta pisao a sada bih rado otisao da spavam.Cao.

Mingolino, nemoj da se pravis blesav. Kao nisi video kako su ih bombardovali pre nekoliko meseci i u Turskoj i u Iraku? Pravis se da ne znas kakav masakr naprave, kad upadnu u neko kurdsko selo?
Hoces da ti dokazem, ima koliko hoces na internetu dokaza, sta rade Turci Kurdima, obicnim civilima, zenama i deci?
Laku noc

Nije vazno da li su prije hiljadu i nesto godina Zidovi bili vecina u Palestini jer naslijednici zemlje su Arapi koji su vladali punih hiljadu i nesto godina Palestinom gdje je puno Zidova prijeslo u Islam.Inace ovi Zidovi su bili i ranije razasuti svijetom i zivjeli su duz Rismkog carstva tako da oni ne mogu biti pravi starosjedioci od Arapa muslimana koji su uvijek zivjeli na tom mjestu.Palestinci nisu samo od Arapa nego i do zidova i Krscana jer zabiljezio se veliki porast prelaska Zidova u Islam i takodjer i od strane Krscana tako da niko nije kriv Zidovima sto nisu htjeli cuvati Palestinu i sto su se ranije odselili iz Palestine duz cijelog svijeta.Nemojte izvrcati fakt.Palestinci su starosjedicoi Palestine i oni su protjerani sa svojih ognjista tako da ne mogu Izraelci drzati pod kontrolom planiranu Palestinsku drzavu koja po pravdi mora da se osnuje.Istocni Jerusalem je uvijek bio muslimanski i takav ce i ostati.

Sto se tice Kurda mislim da Turska armija vrsi umjerene akcije jer ono sto se prikazuje je skrivanje terorista u jedno selo gdje Turska Aramija normalno mora intervenisati i unistiti neprijatelja.Turci prema Kurdima nisu napravili niakakav zlocin i oni trebaju da se pomire sa Turskom drzavom da je jedina drzava nadlezna za region Dijarbakira.

Back