Bamija

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
315.640
bamija-biljka.jpg.pagespeed.ce.h1QLDQxc1q.jpg


Bamija (lat. Abelmoschus esculentus (L.) Moench) je zeljasta, jednogodišnja biljka koja pripada porodici slezova (lat. Malvaceae). Može da naraste do 3 m, ali češće raste do 50 cm.Stabljike rastu uspravno i razgranate su, u zavisnosti od sorte. Razlika u visine se takođe razlikuje zavisno o sorti. Visoke sorte mogu da narastu i do 3 m, dok nisko rastuće sorte narastu do 50 cm. Koren je slabo razgranat i vretenast, a cela biljka je obrasla dlakama. Listovi rastu naizmenično na dugim stabljikama ili petejkama. Baze su srcolike sa urezana 3 - 5 režnja.

Cvetovi su veliki, pojedinačni i dugo do 5 cm, a cvetanje traje samo jedan dan i veoma su dekorativni. Rastu na dlakavim stabljikama dugim 1 - 3 cm i to u pazuhu listova. Cveće je dvostruko, a sastoji se od venca i čaške koju sačinjava 5 isprepletenh latica. Venčić je u obliku zvona, a sačinjava ga 5 svetlo žutih latica sa tamnno crvenom mrljom pri dnu. Ima mnogo prašnika, a tučak je obrastao. Plod sačinjava 10 - 30 cm duguljasto pero sa 70 - 80 okruglih semenki. Zbog jestivog voća raste kao povrtarska kultura, a razmnožava se semenom.

Poreklo
Tačno poreklo bamije je nepoznato. Po nekima je to Afrika, a po drugima je poreklo bamije istočna Indija. Najstariji pouzdani podaci svedoče da se gajio pre 4.000 godina na predelima Egipta, a u Evropu je uveden u 13. veku. Ime vrste esculentus označava da je biljka jestiva.Izuzetno je zdrava i vekovima se koristi u ishrani. Bogata je vitaminima i vlaknima te dobro utiče na probavu, pospešuje rad debelog creva i bubrega, a koristi se i za prevenciju dijabetesa. Izuzetna je i kod održavanja trudnoće.

BAmija_3.jpg

Gajenje
Bamija je pogodna za gajenje na dobro dreniranom zemljištu bogatom humusom i na mestima sa puno sunca. Voli puno vlažnosti pa je zato biljku dobro često zalivati. Seme se seje u rano proleće i dalje se presađuje na toplo i sunčano mesto da klija nedelju dana. Može se sejati direktno na otvoreno zemljište ili posejano u šoljice u zaštićenom prostoru i kada prođe opasnost od mraza presaditi se na otvoreni prostor.Biljkama je potrebno oko 3 meseca rasta da bi počele da razvijaju mahune. Beru se dok su još mladi, a stare mahune postaju neupotrebljive i vlaknaste. Čvrsto stoje na stabljikama i režu se nožem ili makazama jer ju je rukama teško otkinuti.

Upotreba
Od bamije možemo sve da koristimo. Mahune imaju samo prijatan miris i ukus, ali kuvanjem oslobađaju sluz. Seme se može kuvati kao čorba,a može se i mleti i koristiti kao dodatak mešavini hlebnog brašna ili se mogu pržiti i koristiti kao zamena za kafu. Cvetovi, cvetni pupoljci, lišće i koren su takođe jestivi, ali konzumiraju se veoma retko.

bamija-2.jpg

link

Nisam nikada jela niti spremala bamiju i nemam nikakvu emociju prema ovom povrcu..
Oduvek me je odbijala ta sluz o kojoj sam citala da bamija ima,a znam da se u azijskim zemljama sprema i cenjena je
 
Imate li vi iskustvo sa Bamijom ?
Bamija se priprema kod nas u Sarajevu uglavnom za praznike ( Bajrame i sl) tako da se može reći da je ona dio svečane trpeze.
Priprema se kao varivo sa mesom i začinima.Zavisno od ukusa, neko u nju prilikom serviranja ucijedi nekoliko kapi limuna.
Lično, meni se ukus ne sviđa pretjerano, ali je moj sin zato veliki ljubitelj ovog tradicionalnog jela.
 
Najbolje su punjene ;)


Ovog leta sam prvi put probao bamije, bili smo u Bosni, u Maglaju smo svratili na rucak. Tu sam jeo begovu corbu i u njoj je bilo bamija. Znao sam za njih ali eto tek sad sam probao. I nije bas ukusno :)
 

Back
Top