Balkonska pravila u Njemačkoj

Neno

Elita
Moderator
Poruka
18.392
Ljeti, kada dani ponovno postanu topliji, mnogi svoj balkon koriste kao zamjenu za dnevni boravak: tu možete jesti, roštiljati ili stvoriti malu zelenu oazu.
balkon.jpg
Roštilj na balkonu
U načelu je dopuštena zabava s roštiljem na balkonu. Unatoč tome, roštiljanje može biti zabranjeno ugovorom o najmu ili kućnim redom. U najgorem slučaju, svako ko se ne pridržava zabrane suočava se s prekidom ugovora. Osim toga, u ugovoru o najmu često postoji klauzula koja zabranjuje roštiljanje na drveni ugljen. Dim koji nastaje mogao bi smetati susjedima.

Općenito, kada roštiljate, čak i u vlastitom vrtu, morate biti obzirni kada su u pitanju buka i mirisi. Ako dim uđe u susjedove dnevne i spavaće sobe, činite upravni prekršaj prema Zakonu o kontroli imisije. Od 22 sata, kada je noćni odmor, roštiljanje bi se ionako trebalo prestati.

Staviti tendu na balkon
Ako želite postaviti tendu na balkon, a morate bušiti vanjski zid ili balkon iznad, radite konstrukcijsku promjenu. Međutim, to je zabranjeno osim ako niste dogovoreni sa stanodavcem.

Alternativno, međutim, stanari mogu pričvrstiti tende koje se jednostavno postave i stegnu između poda i stropa balkona.

Sušenje veša na balkonu
Sušenje veša na balkonu štedi energiju, a veš nakon sušenja na suncu ponovno miriše lijepo i svježe. U načelu, stanarima se ne bi smjelo zabraniti sušenje “sitnog veša” (tj. majica, donjeg veša, čarapa i sl.) na balkonu ili u stanu, piše Fenix magazin.

Čak se i uže za rublje može rastegnuti za to. Međutim, kada sušite velike komade poput posteljine, vrijedi pogledati kućni red – za to se mogu postaviti posebna pravila.

Pripazite da veš ne strši preko ruba balkona i da ne smeta drugim stanarima. Ako želite pričvrstiti stalak za sušenje na fasadu kuće, trebali biste prethodno razgovarati o toj strukturnoj promjeni sa stanodavcem.

Pušenje na balkonu
Pušenje na balkonu dopušteno je samo ako ne smeta susjedima. Ako se osjećaju ugroženo zbog dima , sudskom presudom pušenje im se može ograničiti na određeno vrijeme (spis V ZR 110/14).

Osim toga, u ugovoru o najmu može se odrediti pojedinačna zabrana pušenja u obliku klauzule koja se odnosi i na balkon.

Neadekvatno učvršćivanje posuda za cvijeće
Želite li ispuniti svoj san o maloj zelenoj oazi na balkonu, morate se pridržavati nekoliko pravila:

Pobrinite se da su posude s cvijećem dobro učvršćene i da ne mogu pasti s balkona, čak ni po vjetru i nevremenu.

Kod zalijevanja cvijeća također treba imati obzira prema susjedima i paziti da ne kaplje previše vode.

Također biste trebali izbjegavati biljke koje se pretjerano šire: biljke penjačice, na primjer, jer mogu promijeniti izgled fasade.

Mirisi cvijeća
********************
Ovo sve (ne)formalno trebalo bi da važi i za naše podneblje, ali izgleda da se trebaju donijeti neki slični zakoni da bi svi bili pristojni i zadovoljni.
 
Pušenje na balkonu
Pušenje na balkonu dopušteno je samo ako ne smeta susjedima. Ako se osjećaju ugroženo zbog dima , sudskom presudom pušenje im se može ograničiti na određeno vrijeme (spis V ZR 110/14).

Osim toga, u ugovoru o najmu može se odrediti pojedinačna zabrana pušenja u obliku klauzule koja se odnosi i na balkon.
Nepusac sam, ali kada procitam ovako nesto dodje mi da zapalim neki najodvratniji aromatizirani duhan tipa tresnja ili vanilija.
 
Чуди ме што уопште праве станове са терасама. Чему то тамо служи? Изгледа само развијању цинкарошког менталитета. Цинкарење је Хитлеру много помогло да контролише масе.
 

Back
Top