Balkan i politika: Kako je srušen Ante Marković, poslednji premijer SFR Jugoslavije

комшија

Legenda
Poruka
71.102
1638101617624.pngBalkan i politika: Kako je srušen Ante Marković, poslednji premijer SFR Jugoslavije_116161163_antemanja.jpg


Pre 3 sata

Zgrada Palate Srbije u Beogradu ima čak 65.000 kvadrata, ali je tog decembarskog dana 1991. godine bila skoro prazna.

U njoj je, pored portira, bio samo jedan čovek - poslednji premijer SFR Jugoslavije, Ante Marković.

Novinar Goran Milić je tog dana došao u zgradu tadašnjeg Saveznog izvršnog veća (SIV), sedište vlade Jugoslavije, već načete oružanim sukobima u nekim od republika koje su je činile.

Pripremao se savezni budžet za narednu godinu, ali premijer, najpoznatiji po ekonomskim reformama kojima je „odbranio dinar i doneo Jugoslovenima platu od 1.000 nemačkih maraka" - u ovom poslu nije učestvovao.

„Čak 80 odsto tog budžeta je (bivši predsednik SR Jugoslavije i Srbije) Slobodan Milošević posredno namerio za finansiranje Jugoslovenske narodne armije (JNA)", kaže Milić za BBC.

„Marković mu se jako protivio jer je bio protiv rata i raspada Jugoslavije".

Čovek koga mnogi i danas pominju kao poslednju branu ka očuvanju Jugoslavije mu je tada, seća se Milić, sam napravio kafu „jer nije imao ko drugi".

Mesić za BBC: „Toliko se ratovalo i krvi prolilo, a granice nisu ni za milimetar promenjene"
Kako je propao pokušaj britanskog lorda da spreči rat u Jugoslaviji
Milan Kučan za BBC: „Nismo želeli da cilj ostvarujemo oružjem, već razgovorom i dogovorom - ali to nije uspelo"

Prvi višestranački izbori u jugoslovenskim republikama 1990. godine razvejali su snove o opstanku federacije, i zajedničke institucije savezne države skoro da nisu funkcionisale - malo ko od novih nacionalističkih vođa je želeo nadnacionalnog premijera.

Marković je ipak Miliću rekao da neće otići iz političke fotelje „makar ga iznosili s nogama nagore".

Nije prošlo ni 15 dana od njihovog susreta, a Ante Marković je podneo ostavku.

Vratio je mandat građanima na konferenciji za novinare 20. decembra, upozorivši da u Jugoslaviji više nema nijednog državnog organa kojem bi mogao da preda ostavku.

„Uvek sam bio dosledno za mir i demokratiju, a protiv rata i zato mi je neprihvatljivo da predložim ratni budžet i to ne mogu i neću uraditi", rekao je novinarima.

Te odluke živo se i danas seća Džefri Saks, jedan od najpoznatijih savremenih ekonomista sveta.

„Impresionirao me je kao simpatičan, pristojan i čovek posvećen stabilizaciji i reformisanju Jugoslavije", kaže Saks, Markovićev savetnik od 1989. godine, za BBC na srpskom.

„Sreo sam se s njim te 1991. godine, u poslednjim danima federativne Jugoslavije. Bilo je to veoma tužno vreme za njega".

Liberalni savetnici komunističkog premijera


O Markovićevoj ostavci danas se govori na ekonomskim i političkim katedrama Kolumbija univerziteta u Njujorku i Džons Hopkins univerziteta u Baltimoru - glavni predavači ovih fakulteta su njegovi nekadašnji savetnici.

Ubrzo pošto je 1989. godine Marković, učesnik Narodno oslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svetskom ratu i dugogodišnji privrednik, postao predsednik vlade Jugoslavije, njegov savetnik je postao Džefri Saks.


Pomogao mu je „da osmisli program ekonomskih reformi", plan po kojem će Marković biti upamćen, kaže američki ekonomista za BBC.

„Sastajali smo se tokom mojih poseta Beogradu, od septembra do decembra 1989. godine", kaže Saks, poznat i kao savetnik nekoliko generalnih sekretara Ujedinjenih nacija, a danas profesor na Univerzitetu Kolumbija.

Prve utiske iz tih poseta Jugoslaviji tokom jeseni i zime, Saks je predočio u tekstu za Vašington post u decembru 1989.

„Jugoslavija je jedan od najtežih izazova za političku i ekonomsku transformaciju u istočnoj Evropi", pisao je tada.

„Poslednjih meseci se činilo da je opstanak same nacije u pitanju, jer su se tendencije ka podeli republika uvećale pod teretom ekonomskog kolapsa".

U pomoć je tada pritekao i američki ekonomista Stiv Henki, danas profesor primenjene ekonomije na Univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru.

„Prvo što vam padne na pamet kada pomenete Antu Markovića je da je bio vrlo bistar, iskren političar", kaže Henki za BBC na srpskom.

„Za razliku od većine jugoslovenskih političara, bio je pouzdan igrač sa integritetom".

Henki je lično savetovao zapravo Markovićevog potpredsednika vlade Živka Pregla, koga je, kaže, prvi put sreo na večeri u Beču 1989.

„Pregl me je pozvao da budem njegov savetnik", seća se Henki.

„Rekao sam da sam uzdržan, jer sam bio klasični liberal, ekonomista slobodnog tržišta, a Pregl je bio lider Saveza komunista Jugoslavije".

Pregl ga je iznenadio, rekavši da je „njegova reputacija upravo razlog zašto ga zove za savetnika".

„Rekao je da želi da sprovede reforme slobodnog tržišta i ne želi razvodnjene savete".

Henki je, kaže, pristao samo ako Pregl rasformira Savez komunista Jugoslavije.

„'Kako ću, zaboga, to učiniti?' - rekao mi je Pregl", prepričava ekonomista.

„Predstavio sam precizan plan igre. Pregl je istrajao i Savez komunista Jugoslavije se raspao u januaru 1990".

Ekonomski plan Ante Markovića - plata od 1.000 maraka

Jugoslovenskom premijeru je pomoć zaista i bila potrebna, jer je u državi u tom trenutku vladala najveća inflacija u Evropi i kriza dinara.

Prvo što je Ante Marković uradio bila je denominacija dinara, zapravo, promena vrednosti valute.

Tako su 1990. godine sa 10.000 dinara uklonjene četiri nule, a ovim ekonomskim reformama zemlja je privremeno izašla iz krize.

Inflacija je sa 56 oborena na 2,4 odsto, a kurs dinara stabilizovan i vezan za nemačku marku.

Jedan dinar je tada vredeo sedam nemačkih maraka i bio je jedina konvertibilna valuta na istoku Evrope.

„Bio je to dobar liberalni program koji je brzo počeo da daje rezultate, što su osetili i građani", kaže ekonomista Mijat Lakićević za BBC.

„Smanjeni su dugovi, inflacija je pobeđena, otvarala su se preduzeća, plate su rasle", ističe on.

pProsečna plata Jugoslovena dostigla je 1.000 nemačkih maraka.

Marković je, kaže Stiv Henki, promovisao privatizaciju kao model za ono što će se kasnije nazivati kapitalizam sa ljudskim likom, odnosno prelaz iz komunističkog sistema, kojim bi privreda Jugoslavije, ali i sama zemlja, opstala.

Premijer je tada, seća se Henki, problem vlasništva nazivao „prvim grehom socijalističkih društava".

Dve godine sam strpljivo spremao taj program i računao pretpostavke.

„I kada je krenuo, onda su ti rezultati brzo postignuti", rekao je Ante Marković 2003. na suđenju za ratne zločine Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom.

„U roku od četiri meseca inflacija je srušena. Bio je to prvi slučaj u nekoj socijalističkoj zemlji."
 

комшија

Legenda
Poruka
71.102
'Dobro veče Jugoslavijo'


ante-markovic-crnobijela-678x381.jpg


Iako je Jugoslaviju za kratko vreme privremeno izvukao iz ekonomske krize, politička je bila mnogo zahtevnija.

Nacionalizam je uveliko bujao u članicama jugoslovenske federacije, zajedničke institucije jedva da su funkcionisale, a državni mediji bili su podređeni interesima sopstvenih republika.

Upravo iz Markovićeve premijerske fotelje ponikla je ideja o jugoslovenskoj televiziji Jutel, a za glavnog urednika izabran je hrvatski novinar Goran Milić.

Rečima „Dobro veče, Jugoslavijo", Milić je u oktobru 1990. na drugom programu Televizije Sarajeva pozdravio gledaoce širom zemlje i Jutel je počeo da emituje program.

„Nisam znao Anta Markovića kada me je postavio za urednika", govori Milić za BBC.

„Ali shvatio sam šta je njegova ideja - da se samo jedan sat dnevno svuda u Jugoslaviji čuje šta ima da kaže savezna vlada".

Administrativno sedište Jutela je bilo u Istri, finansijsko-pravni sektor u Beogradu, a redakcija u Sarajevu.

Jutel je napravljen, objašnjava Milić, u trenutku kada su nacionalne televizije emitovale različit program i „samo prepričavale političare".

„Morate da razumete da u tom trenutku nije moglo, na primer, na državnoj televiziji u Beogradu da se čuje šta (hrvatski predsednik) Franjo Tuđman konkretno govori,

„Nije nikada puštan tonski, već su novinari i političari tumačili njegove izjave, osim kada je izjavljivao nešto što bi iritiralo ljude u Srbiji", tvrdi Milić.

Milić za Markovića kaže da je bio „napredan i konstruktivan čovek".

„Nije se mešao u moj posao", dodaje.


Rušenje Ante Markovića


Reformisti - ovako se skraćeno nazivala stranka Ante Markovića koju je formirao sredinom 1990 godine.

Puno ime bilo je Savez reformskih snaga Jugoslavije, a ekonomista Mijat Lakićević kaže da su je mahom podržavali kosmopolitski i liberalno orijentisani ljudi koji su bili protiv rata.

„Ante Marković je imao poklonike, bio sam na promociji stranke", kaže Lakićević.

„Imao je podršku jednog, ali ipak, malog dela intelektualne elite".

Ipak, na parlamentarnim izborima u četiri još uvek jugoslovenske republike, Markovićeva stranke jedva da je osvojila neke mandate - u Severnoj Makedoniji 16,1 odsto, u Crnoj Gori 14, a u Bosni 8,98 odsto glasova.

Najubedljiviji poraz zabeležen je u Srbiji - svega 1,43 odsto glasova, nasuprot Miloševićeve Socijalističke partije Srbije sa osvojenih 46,1 odsto,

Posle ovog poraza, oba Markovićeva plana, i ekonomski i politički, počela su da se urušavaju.

„Premijera savezne vlade nisu želeli ni Slobodan Milošević ni Franjo Tuđman tada", tvrdi Milić.

„Tuđman mi je to i rekao".

Autor fotografije, Medija Centar Beograd
Potpis ispod fotografije,

Borislav Jović

Borisav Jović, poslednji predsednik SFRJ, rekao je u intervjuu za BBC u decembru 2020. godine da mu je Milošević preneo da je jedna od tema sastanka sa Franjom Tuđmanom u Karađorđevu, u martu 1991, bila smena Ante Markovića.

„Postojale su zamerke na njegov rad i postojala je obostrana želja i Tuđmana i Miloševića da se Ante Marković smeni", rekao je Jović, koji je preminuo u septembru 2021. godine, u neobjavljenom razgovoru za BBC.

U knjizi Poslednji dani SFRJ, Jović je detaljno opisao kako je zajedno sa Miloševićem skovao plan da se sa političke scene ukloni Marković.

Knjigu je kao dokazni materijal u slučaju protiv Miloševića, koristilo tužilaštvo Haškog tribunala.

„Provodimo čitav dan na brodu i na moru (na Mljetu) - na izletu Veljko (Kadijević, ministar odbrane SFRJ), Sloba (Milošević) i ja sa porodicama...", navodi Jović u knjizi.

ante-markovic-u-beloj-kuci-profimedia-0107920917.jpg


„Opšti je zaključak da je Ante Marković za nas neprihvatljiv i nepouzdan. Niko više ne sumnja da je direktni eksponent SAD, određen za rušenje sistema i za skidanje sa vlasti svih koji pomišljaju na socijalizam... Veljko ga zove 'ku...n sin'".

Dodaje i da je napisao seriju od tri članka Istina o Anti Markoviću i poslao Miloševiću.

„On je to dao da se objavi u Politici. Objaviće se 5,6,7 u nastavcima pod nečijim pseudonimom", pisao je Jović.

„Moramo ga razobličiti jer je narod u velikoj zabludi ko je on i šta je on. Mnogi u njemu vide nekog spasioca".

Prema svedočenju Markovića u Haškom tribunalu, glavni razlog za njegovu smenu bio je dogovor Miloševića i Tuđmana o podeli Bosne i Hercegovine, čemu se on protivio.

Zbog pokušaja da ne učestvuje u sukobima vodećih političara, Markovića su oštro napadali i u Srbiji i u Hrvatskoj.

„Da, mene su satanizovale obe strane" rekao je u on Hagu.

Ekonomista Stiv Henki misli da je „Ante Marković barem bio dovoljno pametan da izbegne atentat", iako su „Borisav Jović i Slobodan Milošević uništili njegove ekonomske reforme.

linkCgJIZJFW8AAGcS_.jpgНажалост, никада и нигде у савезним органима СФРЈ није се разматрала могућност да се са чишћењем шовиниста започне у Београду, од брлога "вожда" Слободана Милошевића. Чишћење је морало да почне тамо где је прво одбачена идеја из генијалног Устава из 1974 о федерацији равноправних република и народа који у њима живе, баш у оном Београду где је одбачена истина да су се у Југославију удружиле земље и народи који имају властиту историју и до 1918. године. Зато ћемо, на жалост, баш како је прорекао генијални Анте Марковић,"заблуде плаћати сиромаштвом, тровањем духа и положајем далеке периферије Европе".
 

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
40.757
Kaze prevara od forumasa...

Jovic je tu ebada teska...a i Sloba...
Markovic je tehnicar koji moze da se usmeri i na socijalizam i na kapitalizam, a ocigledno je usmeren na kapitalizam, doduse, i Sloba je tu radio posao...
Ono sto je u ovom tekstu zlonamerno je da ispada da su se Sloba kao protivnik Markovica a i Jovic kao Crna Guja, opredelili za socijalizam, iako to nije ni malo tacno..
Markovic tu uopste nije bio povezana figura, a bio je ucesnik NOBa i ocigledno vise za socijalizam SFRJ nego bilo ko od ostalih..

Ali bez veze je pisati Srbima o Srpskoj istoriji..
Srbi su narod bez ikakvog mozga...nema logike nema pamcenja, nema niceg samo zameranja i zlopamcenja...
 

Artur-II

Domaćin
Poruka
4.763
'Dobro veče Jugoslavijo'
ante-markovic-crnobijela-678x381.jpg


Iako je Jugoslaviju za kratko vreme privremeno izvukao iz ekonomske krize, politička je bila mnogo zahtevnija.

Nacionalizam je uveliko bujao u članicama jugoslovenske federacije, zajedničke institucije jedva da su funkcionisale, a državni mediji bili su podređeni interesima sopstvenih republika.

Upravo iz Markovićeve premijerske fotelje ponikla je ideja o jugoslovenskoj televiziji Jutel, a za glavnog urednika izabran je hrvatski novinar Goran Milić.

Rečima „Dobro veče, Jugoslavijo", Milić je u oktobru 1990. na drugom programu Televizije Sarajeva pozdravio gledaoce širom zemlje i Jutel je počeo da emituje program.

„Nisam znao Anta Markovića kada me je postavio za urednika", govori Milić za BBC.

„Ali shvatio sam šta je njegova ideja - da se samo jedan sat dnevno svuda u Jugoslaviji čuje šta ima da kaže savezna vlada".

Administrativno sedište Jutela je bilo u Istri, finansijsko-pravni sektor u Beogradu, a redakcija u Sarajevu.

Jutel je napravljen, objašnjava Milić, u trenutku kada su nacionalne televizije emitovale različit program i „samo prepričavale političare".

„Morate da razumete da u tom trenutku nije moglo, na primer, na državnoj televiziji u Beogradu da se čuje šta (hrvatski predsednik) Franjo Tuđman konkretno govori,

„Nije nikada puštan tonski, već su novinari i političari tumačili njegove izjave, osim kada je izjavljivao nešto što bi iritiralo ljude u Srbiji", tvrdi Milić.

Milić za Markovića kaže da je bio „napredan i konstruktivan čovek".

„Nije se mešao u moj posao", dodaje.


Rušenje Ante Markovića


Reformisti - ovako se skraćeno nazivala stranka Ante Markovića koju je formirao sredinom 1990 godine.

Puno ime bilo je Savez reformskih snaga Jugoslavije, a ekonomista Mijat Lakićević kaže da su je mahom podržavali kosmopolitski i liberalno orijentisani ljudi koji su bili protiv rata.

„Ante Marković je imao poklonike, bio sam na promociji stranke", kaže Lakićević.

„Imao je podršku jednog, ali ipak, malog dela intelektualne elite".

Ipak, na parlamentarnim izborima u četiri još uvek jugoslovenske republike, Markovićeva stranke jedva da je osvojila neke mandate - u Severnoj Makedoniji 16,1 odsto, u Crnoj Gori 14, a u Bosni 8,98 odsto glasova.

Najubedljiviji poraz zabeležen je u Srbiji - svega 1,43 odsto glasova, nasuprot Miloševićeve Socijalističke partije Srbije sa osvojenih 46,1 odsto,

Posle ovog poraza, oba Markovićeva plana, i ekonomski i politički, počela su da se urušavaju.

„Premijera savezne vlade nisu želeli ni Slobodan Milošević ni Franjo Tuđman tada", tvrdi Milić.

„Tuđman mi je to i rekao".

Autor fotografije, Medija Centar Beograd
Potpis ispod fotografije,

Borislav Jović

Borisav Jović, poslednji predsednik SFRJ, rekao je u intervjuu za BBC u decembru 2020. godine da mu je Milošević preneo da je jedna od tema sastanka sa Franjom Tuđmanom u Karađorđevu, u martu 1991, bila smena Ante Markovića.

„Postojale su zamerke na njegov rad i postojala je obostrana želja i Tuđmana i Miloševića da se Ante Marković smeni", rekao je Jović, koji je preminuo u septembru 2021. godine, u neobjavljenom razgovoru za BBC.

U knjizi Poslednji dani SFRJ, Jović je detaljno opisao kako je zajedno sa Miloševićem skovao plan da se sa političke scene ukloni Marković.

Knjigu je kao dokazni materijal u slučaju protiv Miloševića, koristilo tužilaštvo Haškog tribunala.

„Provodimo čitav dan na brodu i na moru (na Mljetu) - na izletu Veljko (Kadijević, ministar odbrane SFRJ), Sloba (Milošević) i ja sa porodicama...", navodi Jović u knjizi.

ante-markovic-u-beloj-kuci-profimedia-0107920917.jpg


„Opšti je zaključak da je Ante Marković za nas neprihvatljiv i nepouzdan. Niko više ne sumnja da je direktni eksponent SAD, određen za rušenje sistema i za skidanje sa vlasti svih koji pomišljaju na socijalizam... Veljko ga zove 'ku...n sin'".

Dodaje i da je napisao seriju od tri članka Istina o Anti Markoviću i poslao Miloševiću.

„On je to dao da se objavi u Politici. Objaviće se 5,6,7 u nastavcima pod nečijim pseudonimom", pisao je Jović.

„Moramo ga razobličiti jer je narod u velikoj zabludi ko je on i šta je on. Mnogi u njemu vide nekog spasioca".

Prema svedočenju Markovića u Haškom tribunalu, glavni razlog za njegovu smenu bio je dogovor Miloševića i Tuđmana o podeli Bosne i Hercegovine, čemu se on protivio.

Zbog pokušaja da ne učestvuje u sukobima vodećih političara, Markovića su oštro napadali i u Srbiji i u Hrvatskoj.

„Da, mene su satanizovale obe strane" rekao je u on Hagu.

Ekonomista Stiv Henki misli da je „Ante Marković barem bio dovoljno pametan da izbegne atentat", iako su „Borisav Jović i Slobodan Milošević uništili njegove ekonomske reforme.

linkCgJIZJFW8AAGcS_.jpgНажалост, никада и нигде у савезним органима СФРЈ није се разматрала могућност да се са чишћењем шовиниста започне у Београду, од брлога "вожда" Слободана Милошевића. Чишћење је морало да почне тамо где је прво одбачена идеја из генијалног Устава из 1974 о федерацији равноправних република и народа који у њима живе, баш у оном Београду где је одбачена истина да су се у Југославију удружиле земље и народи који имају властиту историју и до 1918. године. Зато ћемо, на жалост, баш како је прорекао генијални Анте Марковић,"заблуде плаћати сиромаштвом, тровањем духа и положајем далеке периферије Европе".
Нажалост, никада и нигде у савезним органима СФРЈ није се разматрала могућност да се са чишћењем шовиниста започне у Београду, од брлога "вожда" Слободана Милошевића. Чишћење је морало да почне тамо где је прво одбачена идеја из генијалног Устава из 1974 о федерацији равноправних република и народа који у њима живе, баш у оном Београду где је одбачена истина да су се у Југославију удружиле земље и народи који имају властиту историју и до 1918. године. Зато ћемо, на жалост, баш како је прорекао генијални Анте Марковић,"заблуде плаћати сиромаштвом, тровањем духа и положајем далеке периферије Европе".

Уколико ти је устав из 1974.године толико добар и генијалан препоручујем да се он суштински исти примени у Босни уз мала прилагођавања на две републике и једну хрватску покрајину у оквиру републике федерација БИХ .
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
34.837
I vulkani i zemljotresi ruse kuce ...ne moras da odgovoris ako ne znas,nije obavezno

Pa i ovo je prirodna nepogoda u vidu ljudi, koji bi da na tuđim leđima prave svoje nacije, države ili još gore da žive u istoj a da jedan narod i njegove resurse arče za svoj džep
Jer to je bila reforma Ante Markoviće - zapadni deo da raspoređuje i vlada, istočni da rade
Doduše to smo dobili i 10 godina kasnije

Tek sada se po malo izvlačimo iz te namenjene uloge

Možda sam sada jasnija?
 

Jary

Veoma poznat
Poruka
13.120
Pa i ovo je prirodna nepogoda u vidu ljudi, koji bi da na tuđim leđima prave svoje nacije, države ili još gore da žive u istoj a da jedan narod i njegove resurse arče za svoj džep
Jer to je bila reforma Ante Markoviće - zapadni deo da raspoređuje i vlada, istočni da rade
Doduše to smo dobili i 10 godina kasnije

Tek sada se po malo izvlačimo iz te namenjene uloge

Možda sam sada jasnija?
budi sa sobom jasno i zadovoljno ...
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
29.270
Ante Markovic nije srusen, vec je kao i cela ustaska ekipa napustio funkciju kada je zavrio svoj posao, a posao mu je bio pljacka i odnosenje budzeta u antisrpsku banku i proizvodnja inflacije u srbiji, kao priprema za destabilizaciju i odcepljenje kosova od srbije, kao pocetka proterivanja srba iz krajine, vekovnog cilja fasisticke hrvatske.
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
29.270
Ili mozda neki premijer obozava da pare iz svog budzeta odnese u americku banku koja naprasno bankrotira, ali amerika garantuje za uloge i tako 15 godina drzi pare srpske kraljevine....ne racunam devizne rezerve koje je njegov progras pokupio iz srbije prodajuci istocnjacku jeftinu robu na kredit za velike pare.
Dokaz je i to sto su slovenci ovaj potez ocekivali, pa su ljubljansku banku sasvim povukli iz ostatka jugoslavije i svoj ulog odneli, a zatim davali dinarske kredite za devize....inflacija je tada pocela....1988. godine.
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
29.270
Cilj s ankcija tokom 90tih godina je da se ne naplate inostrana dugovanja Srbiji cime bi se odrzala stablnost dinara i ne bi doslo do hiper inflacije, ali su se onda pojavili Srbi ne samo reformisti nego svi nastrojeni antisrpski, takozvani brankovici, koji su poceli da povlace stedne uloge na osnovu kojih se dinar drzao u inflatornoj zoni, da bi se time izazvala hiperinflacija 1993. godine....
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
29.270
Milosevic ocigledno nije hteo da prizna da postoje Srbi koji se bore na strani ustasa, siptara i ostale gamadi po svetu, pa je pozvao dijasporu da pomogne srbiji i kupi fabrike, medjutim, ta izdajnicka gamad se skupila da kupi srbiju za dolar (jedan) i postavlja svoju vlast po cefu mafije iz cikaga. Tacnije, da napravi 53 americku drzavu jos uvek divljeg zapada...
A osnovna zamerka milosevicu je bio ustav i zakon o transformaciji drzavne imovine u privatnu.
Ustav kao akt protiv otcepljenja i zakon protiv divlje nekontrolisane prodaje srbije....
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.