Baklava sa borovnicama - Klasik na potpuno drugačiji način

Ja uvijek idem vruće-vrućim, baklava tako mora, mislim normalna baklava ne ove voćne :D
Ne znam. Ovo je valjda prava baklava. Doduše nisam sto godina pravila ali znam da ide
suprotno. Nekom je možda lakše hladna baklava vruća agda ali meni je lakše nju prvo da skuvam
i ona se hladi i onda stavim baklavu u rernu da se peče. I kad je gotova onako vrela se prelije hladnom agdom.

Naravno, koristim 1 kg gotovih kora, 1,2 kg oraha, 0,5 kg rastopljenog putera.
Uvijek pravim tu veću varijantu.
Ako mi treba manje, onda pravim ružice, samo pola od svega iskoristim.
Ja ne pravim ružice, u posjlednje vreme ih motam i sečem kao valjke.
Tako mi bude super.
Sveže pečenu baklavu prelijem i tako prelivena što duže stoji, sočnija je.
Mada, ne može da se zadrži baš :lol:

Ne znam. Ovo je valjda prava baklava. Doduše nisam sto godina pravila ali znam da ide
suprotno. Nekom je možda lakše hladna baklava vruća agda ali meni je lakše nju prvo da skuvam
i ona se hladi i onda stavim baklavu u rernu da se peče. I kad je gotova onako vrela se prelije hladnom agdom.
Ja oduvijek zalijem vrelo vrelim, kao majka što je radila (majka je moja baka) :)

Ja ne pravim ružice, u posjlednje vreme ih motam i sečem kao valjke.
Tako mi bude super.
Sveže pečenu baklavu prelijem i tako prelivena što duže stoji, sočnija je.
Mada, ne može da se zadrži baš :lol:
Nađoh svoje, ove su pečene čekale agdu 5 dana :D
Pojele se za sat.

169.png

Eno tamo dali i recept

Evo da prenesem

Potrebno je:

6 velikih kora podeljenih na 2 dela
700 g borovnica
3 kašike zaslađivača po želji
2 kašike mlevenog keksa

Za premaz:
200 g maslaca
1 dl ulja

Za preliv:
1 l vode
450 g šećera

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte borovnice, keks i šećer. Pleh obložite papirom za pečenje pa stavite jednu koru. Namažite je premazom, pa preko nje stavite drugu koru pa isto premažite. Nanesite preko nje treću koru pa premažite, pa nanesite fil sa borovnicama. Ponavljajte postupak dok imate materijal. Završite sa tri premazane kore. Isecite baklavu pa je prelijte ostatkom maslaca. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok listovi ne porumene. Napravite preliv od vode i šećera pa prelijte vrelu baklavu vrućim prelivom. Ostavite da se hladi preko noći.

Nisam odusevljen. I ne znam zasto se to zove baklava, a ne pita sa rogroznicama :)
ne priznajem baklavu bez kostica - znaci orasi, bademi, lesnici, pistaco sve samo ne kikiriki....
a pita s makom, visnjama, jabukama itd itd i to moze.

obecavam da ovaj recept necu praviti, ni puskom da me teraju.

Back