baka u 61. godini napustila porodicu jer neće da čuva unuke i sad putuje svetom

Деца, иначе, имају и законску обавезу да се о родитељима старају, као што и родитељи имају обавезу да се старају о деци. Бабе и деде немају према унуцима, ни обрнуто. То је ствар добре воље и могућности.

Argument "njena stvar" koristi pogrešno jer je ona svojim javnim oglašavanjem "tražila" da se o tome priča tj. indiraktno se pravda javnosti. Ako smatraš da je to nešto "tvoja stvar", prosto radiš, ne tražiš potvrdu. Dalje, ovo je forum, ljudi kroz njen primer daju svoj stav o porodičnim odnosima, nije da je ogovaramo i da joj sudimo, tako da tu nema mesta nekakvom moralisanju da je to njena stvar koju treba da mi forumaši "poštujemo". Onda, čemu tema uopšte, nek se samo odobrava bakin postupak, kad se drugačiji stav osporava kao mešanje u njenu stvar. I na kraju, to je skroz neiskreno, svi volimo da tračarimo i zabadamo noseve u tuđe izbore, samo to neki rade finije, tj. ubede sebe da ne rade. 😁

Već sam objasnila a ti mašiš poentu. To da li ona u svojim godinama hekla i veze ili čuva unučiće ili leži po ceo dan ili putuje po svetu ili radi nešto 55.-o bi bila nečija stvar onda kada bi ona svojim ponašanjem i izborima ugrožavala bilo koga. Ona prosto ni nije u poziciji da ugrozi nekoga jer je svoju decu već othranila i podigla i nema drugih obaveza. Dakle nije to "njena stvar" zato što je nedodirljiva i ne sme se kritikovati, nego zato što su razlozi za te kritike upitni.

Šta ona to duguje unučićima i porodici što već nije dala je pitanje, a ne da li se sme komentarisati uopšte, to ni nije dilema. Eto to je kontekst onoga "njena stvar".

Zadatak roditelja je da svoje dete izvede na pravi put, brine o njemu... Ovde imamo zenu koja je sa 60god odlucila da rasproda sve I putuje a ne da pomaze deci, zasto onda ista da ocekuje kada njoj bude potrebno da se neko nadje za nju?
Ako neko ima unuke a njegovoj deci i dalje treba ista ona roditeljska briga koju su imali sa 10 ili 15 godina, da ne kažem da ih sa 40 ili 50 treba izvoditi na pravi put, onda ti roditelji nisu uradili dobar posao onda kada je trebalo.

Pomoć ne znači biti uvek na raspolaganju, a ako je nekome potrebno da si 24/7/365 u pripravnosti to nije ljubav i briga nego zavisnost i nezrelost.

I ne, ovo ne znači da ne treba pomagati i održavati bliske odnose sa porodicom, da unapred naglasim dok se ne izokrene, nego da je jedna stvar ako se prirodno uskoči kad i gde treba, pa nek je to i stalno u nekim periodima, a drugo je kad se nekome nameće obaveza i kada se nešto očekuje konstantno, a posebno da neko stavlja svoj život na čekanje i drugo ili treće mesto, jer je na prvom neko drugi. To je primereno dok su deca mala i ne mogu da se staraju o sebi, tada je to logično prioritet. Sve druge situacije u svakodnevnim okolnostima niti zahtevaju konstantno bdenje roditelja nad decom, niti se to smatra zdravim.

Treba razlikovati pomoć od simbiotskih odnosa, veština koje opasno manjka na Balkanu.

Ja jednostavno nemam osecaj da su mi bilo sta duzni. Cak mislim da su sebe dali i previse. Neka odmaraju, budu zdravi i dugo nam pozive.
Pa to. Meni bi najveca pomoc mojih roditelja bila da ih zdravlje dobro sluzi. Da duboku starost docekaju na svojim nogama i da im zivot bude ispunjen. Da im ne bude jedino zadovoljstvo u zivotu to cuvanje dece. Zasto bih onda sebi zelela nesto drugacije? Fizicki i psihicki zdravi roditelji su najveca sreca za dete.

Nimalo, pitanje je, dal su njoj pomagali njeni roditelji oko njene dece, cuvali, kuvali, spremali?

Ljudi su drustvena bica al porodica treba da Bude na prvom mestu a ne zajebacija sa 60+ godina.
Ti radi sta tebi odgovara sa 60+. Pusti druge da rade sta oni žele.

To je tvoj problem sto nisi u stanju da razumes odredjene stvari, ti si ta koja je pocela sa vredjanjem muskarac a ne ja zena.
Ja sam negativno pricao o doticnog samozivoj personi a ti sto nisi spomenuo dede, da je rec o dedi isto bi pricao..
Jako gresis, priroda nam je dala dva uva I jedna usta, zato je daleko bolje da malo slusas I druge sta kazu

Draho mi je, niti takve osobe nece da imaju nestle sa tobom, eto jako sam se potresao, necu moci da spavam...

Super, sloboda govora, nista negativno nisam rekao o tebi vec o doticnoj personi, ti si nasla da budes njen drveni advokat I ds je branis a onda uskaces sebi u "usta" I kazes kada bude matora I zamocala.valjda.ce je deca cuvati..

Opet, jako sam se potresao...
Kao i dotična persona zbog tebe... 🙄

Ako neko ima unuke a njegovoj deci i dalje treba ista ona roditeljska briga koju su imali sa 10 ili 15 godina, da ne kažem da ih sa 40 ili 50 treba izvoditi na pravi put, onda ti roditelji nisu uradili dobar posao onda kada je trebalo.

Pomoć ne znači biti uvek na raspolaganju, a ako je nekome potrebno da si 24/7/365 u pripravnosti to nije ljubav i briga nego zavisnost i nezrelost.

I ne, ovo ne znači da ne treba pomagati i održavati bliske odnose sa porodicom, da unapred naglasim dok se ne izokrene, nego da je jedna stvar ako se prirodno uskoči kad i gde treba, pa nek je to i stalno u nekim periodima, a drugo je kad se nekome nameće obaveza i kada se nešto očekuje konstantno, a posebno da neko stavlja svoj život na čekanje i drugo ili treće mesto, jer je na prvom neko drugi. To je primereno dok su deca mala i ne mogu da se staraju o sebi, tada je to logično prioritet. Sve druge situacije u svakodnevnim okolnostima niti zahtevaju konstantno bdenje roditelja nad decom, niti se to smatra zdravim.

Treba razlikovati pomoć od simbiotskih odnosa, veština koje opasno manjka na Balkanu.
:ok: slažem se u potpunosti da se mladi ljudi u Srbiji sasvim neosnovano kače rodilteljima na grbu očekujući logistiku za sve segmente života
to je pojava koju treba suzbiti i slažem se da bake i deke treba ostaviti na miru dok su u penziji da bi mogli zadovoljni da odu na onaj svet...

ako ti treba bebisiter za decu ili za mačiće...plati profesionalca.

Baka u 61. godini NAPUSTILA PORODICU JER NEĆE DA ČUVA UNUKE I SAD PUTUJE SVETOM: Rasprodala je sve što ima i kaže da živi kao kraljica​

Josefa, 61-godišnja baka, “napustila” je svoje unuke i odlučila je da ostatak života i penziju provede u putovanjima i hedonizmu. Njena odluka nije naišla na odobravanje dece, koja su očekivala da će njihova baka biti uz svoje unuke. Pre odlaska "u život" podsetila je svoju decu da je ispunila svoju misiju i da je ih dobro vaspitala i odgajala.

Iako su bake voljene i obožavane, važno je prepoznati da nije njihova odgovornost da brinu za decu svoje dece, mada se neki sa ovim ne bi složili. Roditelji često misle da bake kod kuće nemaju ništa pametnije nego da se brinu o deci. Ali stvarnost je takva da su bake tokom života mnogo radile i zaslužuju odmor i uživanje u slobodnom vremenu.

Priča o Josefi Feitosi, takođe poznatoj kao “Jô”, priča je o baki koja nije bila zadovoljna životom kod kuće. Posle više decenija rada u brazilskom zatvorskom sistemu, otišla je u penziju i nije htela da preuzme odgovornost za odgajanje još dece.

Uz troje dece i jednog unuka, s vremena na vreme deca bi je zamolila da čuva unuka, ali njena odgovor je bio "ne" i želela je da nastavi svoj život na drugačiji način. Prodala je svu svoju imovinu, uključujući kuću, nameštaj i odeću, kako bi ostvarila svoj san.

Jô je započela svoje putovanje istražujući razne predele Brazila, da bi se kasnije otišla van granica i proputovala svet. Njena ćerka Lilt Feitosa bila je uzrujana, jer je verovala da su deca koja bi trebalo da istražuju i uživaju. Međutim, s vremenom je shvatila da njena majka nije poput kao druge majke i da želi da proživi ovu veliku avanturu.

Josefa je u intervju za "G1" izjavila da je predana i ponosna majka, ali smatra da bake nisu dužne da čuvaju unuke. Kaže da vrata bakine kuće ne bi trebalo da budu uvek otvorena za njihovu decu i unuke, jer i oni zaslužuju privatnost.

Iz tog razloga Jô radije istražuje svet i istražju nova iskustva koja ne možda da iskusi u svom rodnom Brazilu. Na Instagrama deli sve svoje dogodovštine sa željom da inspiriše starije ljude koji imaju strah od putovanja. Često nosi račan, bez dodatnih torbi i kofera, ali pronalazi vrednost u svakom iskustvu koje ima.

Jô je mnogo godina radila i podigla svoju porodicu s mnogo ljubavi, sada želi da uživa sama u starosti i doživi nova iskustva.

I poput Jô, ima više žena koje radije uživaju u danima bez dece.

Pogledajte prilog 1360544
Što, ode babac u svingeraj i toples zabave u Polineziji? :per:

pa vidi djavla, bab vrag:))
nem pojma, ja sam sama dizala decu, ne planiram dizati unuke. a sin mi rekao nekad da ce mi "menjati pelene kad god bude trebalo" :))))
istini za volju ja nisam nista prodala nego sam im dala stan, a putovacu od redovnih prihoda, ali brate podrzavam svacije pravo da zivi svoj zivot kako zeli
mnogo ste uskih pogleda, mnogoooo-misim vi sto kazete da treba da crkbne sama

Back