BAKA ILI BABA

Ima istine, moja cerka moju mamu zove baka a muzevljevu baba. Tako je bilo od pocetka ali su "nase" mame same sebi nadenule takve nadimke. Moja mama je uvek govorila "dodji pile kod bake" i tako ostade, a druga "kod babe". Meni su obe babe bile i ostale babe ne bake. Mada mi je baka nekako lepse, neznije... ne znam...

meni je mamina mama uvek bila Baka i nekako ne bih mogla da zamislim da je zovem Baba,jer joj to ne prilichi,ona je sva malena,nezna,itd...a tatina mama je umrla kad sam bila bash,bash mala...
a shto je najvece chudo,moju mamu moja cerka zove Baba.... jer je jednostavno tako navikla,te se tu pravilo menja... :) :)

Moja cerka ima dve bake i jednog dedu. Jedan deda nije doziveo da vidi unuku.
A kada se nesto naljuti na bake, onda postaju obe babe...
A deda je uvek deda.
Ja sam jedino imala babu i dedu sa mamine strane, ali sam se plasila, bilo mi je neprijatno da ih tako zovem, pa ih nisam nikako ni zvala - znam da je postojao problem zbog toga, oni su se ljutili zbog toga, ne znam sta je to bilo sa mnom, a i sa mojom sestrom - sto ih nismo "zvale" bakom i dedom.

Volela bih da budem baka - kad za to dodje vreme.

Moj sin sve babe zove baba pa ime, osim moje keve koja je samo baba. Sa njom provodi najviše vremena pa verovatno zato. A super mi je što moju tetku nekad zove baba pa ime a nekad baba du iliti druga. To je fora što često sa kevom ide tamo pa kad ona pita hoćemo kod babe, a njemu nije jasno jer je već kod babe, ona kaže kod one druge babe.

Tatinu mamu smo zvale baka, jer je bila sva mila i prava baka. A maminu... eeee. Ona je rodom iz Bosne i to je običaj da je baba - nana. Svi unučići, nas četvoro je zovemo nana. E kad se rodio moj sin terali smo ga da je zove baba, red je da makar za praunuče bude baba. Ali... on se ne da, i on je zove nana. Valjda čuje od nas. To mi je baš slatko.
MM obe babe zove baba.

Moj sin sve babe zove baba pa ime, osim moje keve koja je samo baba. Sa njom provodi najviše vremena pa verovatno zato. A super mi je što moju tetku nekad zove baba pa ime a nekad baba du iliti druga. To je fora što često sa kevom ide tamo pa kad ona pita hoćemo kod babe, a njemu nije jasno jer je već kod babe, ona kaže kod one druge babe.

Tatinu mamu smo zvale baka, jer je bila sva mila i prava baka. A maminu... eeee. Ona je rodom iz Bosne i to je običaj da je baba - nana. Svi unučići, nas četvoro je zovemo nana. E kad se rodio moj sin terali smo ga da je zove baba, red je da makar za praunuče bude baba. Ali... on se ne da, i on je zove nana. Valjda čuje od nas. To mi je baš slatko.
MM obe babe zove baba.

ne znam iz kojeg dijela Bosne je, ali to nije pravilo....
zavisi o kojem narodu se radi, tačnije...
ja sam iz Bosne, ali svoje bake/babe nikad nisam tako zvala....

Ja sam u startu bila ta koja je napravila razliku. Kad se moj sin rodio, moja svekrva je sama izjavila kako joj je "baba" - "grubo", pa moj sin nju zove baka. Sa druge strane, moju mamu, koju obozava i kojeg ona obozava, zove baba ili babana (to je sam smislio) ("Baka", btw ni prema jednom unucetu nema neki poseban odnos, cak ni kada smo zivjeli sa njom u vrijeme kada se moj sin rodio). Ja nisam za varijante dodavanja imena uz to baba ili baka, ovako se savrseno dobro zna na koga je on mislio kad kaze baba ili baka.
Mislim da to sa koje strane je, odnosno cija je majka - mamina ili tatina - nema veze sa bliskoscu. Dijete, bez obzira koliko je malo, savrseno moze da osjeti koliko ga neko voli i kako se prema njemu odnosi.

Maminu mamu sam zvala Baka,a tatinu Bajka,tako je jos moj stariji brat prozvao,pa onda i ja,i svi mi...

''Baba"nekako mi deluje kao nepostovanje .

A nijedna nije ziva vise.:cry:

A deku sam zvala i zovem Deka,hvala Bogu,on je ziv.:D

Ne nisam baka a nisam ni baba,a najverovatnije cu biti baba.Pitate se sta je ovo,neka greska:shock:.Da pojasnim ja sam izvela zakljucak,ne kazem da je tacan 100 %,ali je barem 80%tako.Dakle ja mislim da mame koje imaju cerke postanu bake unucima,a majke od sinova babe.Sta vi mislite koga deca vise vole :confused:babe ili bake :lol:Ja sam imala i baku i babu a vi.Moju mamu su deca zvala nana,a od muza majka je mlada umrla nije docekala unuke.:rolleyes:

Zanimljivo! Nikada nisam na to obracala paznju. :think:
Nekako mi je uvek bilo tako normalno da maminu majku zovem "baka", a tatinu "baba". Tako sam ih razlikovala.

Ne nisam baka a nisam ni baba,a najverovatnije cu biti baba.Pitate se sta je ovo,neka greska:shock:.Da pojasnim ja sam izvela zakljucak,ne kazem da je tacan 100 %,ali je barem 80%tako.Dakle ja mislim da mame koje imaju cerke postanu bake unucima,a majke od sinova babe.Sta vi mislite koga deca vise vole :confused:babe ili bake :lol:Ja sam imala i baku i babu a vi.Moju mamu su deca zvala nana,a od muza majka je mlada umrla nije docekala unuke.:rolleyes:

Nema to veze sa tim da li je ona mama mame ili tate, već ima veze sa emocijama detetaa prema baki/babi. Baka, bajka, maka su imena onima koje volimo, a baba i nana su i+onima sa kojima nismo "bliski". Barem tako ja to postavljam.

iako ne bi trebalo da bude, meni je baba nekako ruzno. baka mi je skroz ok. ja sam imala NANU (i to mi je super, lepse i od baka) i BAKA MILU. da je baka mila (ja sam to kao mala dozivljavala kao pun naziv i ime nisam odvajala od baka) bila "baba mila" ne bi to bilo to.

Back