Quantcast

Бајндер: Европа није пријатељска према Србији и неће ни бити

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.728
http://www.voanews.com/serbian/2008-02-20-voa3.cfm

«Optužili su me da sam na strani Srba. Preovlađujuće mišljenje na Zapadu u pogledu toga ko je kriv, a ko prav u tim građanskim ratovima, koji su počeli između Srbije i Hrvatske, a onda se proširili na Bosnu, preovlađujuće mišljenje je bilo da su Srbi bili sasvim loši, a svi ostali dobri. Moj stav je bio da Srbi – iako su bili krivi za pojedine političke greške i neke zločine – u činjenju zločina nisu bili izuzetak.»
...

«U ekonomskom pogledu, Srbija pripada Evropskoj uniji – to se uopšte ne dovodi u pitanje. Politički, ne znam. Evropska unija nije prijateljski nastrojena prema Srbiji. Nije bila, nije i čini mi se da neće ni biti. Prema tome, u čemu je poenta za Srbe da kucaju na vrata koja su trostruko zakatančena? Da sam Srbin, rekao bih: ‘Neka oni dođu ovde. Nek’ mi dođu pred vrata. Nek’ mi nešto ponude’.»

Nezapamćene briselsko ponude Beogradu da započne proces integracije, Bajnder komentariše ovako.

«Jeste, ali onda dođe Holanđanin i kaže ‘jedino ako nam date Mladića i Karadžića’. Tu su sve moguće zamke.»

Ali šta reći o drugim zemljama u regionu koje su uložile dodatne napore da započnu proces učlanjivanja? Hrvatska je, na primer, pristala na određene ustupke u vezi sa svojom politikom i sarađivala u hapšenju optuženog ratnog zločinca, generala Gotovine.

«Jeste. Ali ovo je sasvim drugačije. Vi pričate o Srbiji.»
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.