Bajden objavio dokument: Podrška suverenoj i multietničkoj BiH

Peaky

Aktivan član
Poruka
1.014
Bajden objavio dokument: Podrška suverenoj i multietničkoj BiH

Bajden objavio dokument: Podrška suverenoj i multietničkoj BiH
Foto: Tanjug/AP | Bajden objavio dokument: Podrška suverenoj i multietničkoj BiH
Agencije20.10.2020 10:19
Kandidat Demokrata na predsjedničkiom izborima u Sjedinjenim Američkim Državama je Džo Bajden obajavio je dokument prema kojem se obavezuje da će "zauvijek biti protiv mržnje, a podržavaće suverenitet, teritorijalni integritet i multi-etnički karakter Bosne i Hercegovine".

"Džo Bajden će okupiti naše partnere unutar EU i NATO kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Džo Bajden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potakle reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno-obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Evrope", navodi se u zvaničnom dokumentu Bajden-Haris predsjedničke kampanje.
Ekonomski jaka i bezbjednosno stabilna multietnička Bosna i Hercegovina smatra se jednim od ključnih preduslova za mir na Zapadnom Balkanu, koji je devedesetih godina bio potonuo u razorne ratove, i čija sigurnost još uvijek nije potpuna.
U dokument koji je u cijelosti posvećen odnosima SAD i BiH stoji i podsjećanje na ulogu koju je Bajden odigrao 1990-tih kao senator.
"Odigrao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u BiH, te u konačnici uvjerio vlasti SAD-a i ključne evropske saveznike da zaustave brutalnu kampanju Slobodana Miloševića", piše u dokumentu.
Demokrat Džo Bajden dvije sedmice prije izbora 3. novembra vodi u nacionalnim anketama za devet postotnih bodova ispred republikanskog predsjednika Donalda Trampa, navodi se na web stranici RealClearPolitics.
 
Ja ne mislim da je neko buzdovana Trampa doveo dovde da bi on tu bio samo jedan mandat verovatno će da ostane i drugi put
Evangelisti,cionisti,Izrael i ta ekipa drže buzdovana da im završi posao,nesrećni AV se tu namestio da premesti ambasadu u Jerusalim i da bude evropska Gvatemala,ali ko zna možda pobedi i starac Džo od stotinu ljeta AV sasvim sigurno navija za to,nije ni Tramp ništa mlađi samo se farba
 

Back
Top