Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
75.519
1603174665102.png

Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden u dokumentu pod naslovom „Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom“ naveo je da je nezavisnost Kosova nepovratan proces, prenosi danas RTK2.


1805foto-EPA-EFE-TRACIE-VAN-AUKEN-678x382[1].jpg


Piše: Danas Online 18. oktobra 2020.

Oni prenosi da se tu navodi da će Bajden insistirati na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevaće punu i brzu odgovornost za nestale tokom rata na Kosovu, uključujući braću Bitići.

U tekstu se navodi da Bajden kaže da će preokrenuti neuravnoteženi pristup Trampove administracije prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući pravdu i jednakost u odnosima.Bajdenov pristup rešenju problema sa Kosovom

Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Kosova i Srbije sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje.link"Преведено на српски", ово значи да ће Бајденова администрација да изврши притисак на Берлин са захтевом да потписивање Свеобухватног споразума између Приштине и Београда сме више да се одуговлачи. Бајденова политика према Региону, ако победи на предстојећим изборима, а сва је прилика да хоће, биће добра. Он неће да има милости према онима који би да сталним подгревањем национал-шовинизма владају довека.
 

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
75.519
"Преведено на српски", ово значи да ће Бајденова администрација да изврши притисак на Берлин са захтевом да потписивање Свеобухватног споразума између Приштине и Београда сме више да се одуговлачи. Бајденова политика према Региону, ако победи на предстојећим изборима, а сва је прилика да хоће, биће добра. Он неће да има милости према онима који би да сталним подгревањем национал-шовинизма владају довека.
Горе треба да пише "...да потписивање Свеобухватног споразума између Приштине и Београда НЕ сме више да се одуговлачи."
Извињавам се.
 

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
75.519
Jedan od onih koji su zagovarali bombardovanje Srbije još od početka 90tih.
Kao možeš voleti takvog čoveka, osim ako si nekrofil.
Највише је заговарао Тони Блер, а он је итекако вољен од стране *******ог, Великог вође тзв."српских националиста".
 

Logika

Ističe se
Banovan
Poruka
2.724
Za sada ide ka tome...
U tom procesu odavno, od promene ustava sfrj 1974, titoisticko bande strani spijuni, rade sa zapadom na raspadu Srbije. Seselj titoisticko agent, toboz srpski sovinista, gde god se pojavio, srbima je smrknulo...
I na stetu Srbije. Njegov ucenik, koji je nekada izjavljivao da ce blera klinton doceka ti kazna za zločine, blea je uzeo za savetnika a klinton nosio nase pare za kampanju!!!

Taj proces je odavno, vreme je da konacno svu bagru koja se od devedesetih smenjuje, proteramo za sva vremena...

Da zaustavimo taj proces.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.195
Огољено против Срба: Бајден објавио визију за БиХ – сваким словом гази Републику Српску
20.10.2020
Кампања Џоа Бајдена, кандидата на председничким изборима у САД, објавила је документ под називом „Визија америчких односа са БиХ Џоа Бајдена“ у ком се између осталог наводи да је у америчком интересу да обезбеди да цела БиХ крене напред у НАТО и Европску унију. Суштина документа усмерена је против интереса Републике Српске.
Он је тако, у визији изнео ставове, практично против РС која је чврсто против уласка БиХ у Северноатланску алијансу, а пише и о наводној „српској агресији“.
У тексту се подсећа да су током администрације бившег председника Барака Обаме, САД, предвођене Бајденом, санкционисале Милорада Додика због како наводе, „активне опструкције Дејтонског споразума, шаљући снажан сигнал да САД неће толерисати претње суверенитету или територијалном интегритету Босне и Херцеговине“.
Бајденова визија – отворено против Републике Српске
У документу који преносе босанско-херцеговачки медији, без прецизирања када је документ објављен, наводи се да ће Бајден „заувек бити против мржње, а да ће подржавати суверенитет, територијални интегритет и мулти-етнички карактер Босне и Херцеговине“.
Бајден се, како је наведено, обавезује да ће позвати партнере из Европске уније и НАТО савезнике да заједнички развију стратегију за чврсто везање западног Балкана у евроатлантским институцијама.
Наводи се да је бивши амерички потпредседник доказани пријатељ Босне и Херцеговине „од најмрачнијих дана у тој земљи и геноцида до континуиране борбе за стабилност и правду“.
Како се додаје, Бајден зна да је сада време за храбро и одлучно вођство САД у промовисању и спровођењу реформи и помирења, и да ће се поново обвезати на постизање „нашег дугогодишњег циља Европе као целовите и мирне“.
„Џо Бајден разуме зашто је Босна и Херцеговина важна за Америку и да је у америчком интересу да обезбеди да цела БиХ крене напред у НАТО и Европску унију“, пише у тексту.
У уводу документа се прво набраја шта је Бајден учинио за БиХ до сада.
Истиче се да је, када је 90-их година на Балкану избило насиље, као сенатор „имао кључну улогу у настојањима Сената да се заустави геноцид у БиХ“ и да је „упркос широком противљењу интервенцијама у региону, тврдио да САД не би могле да стоје по страни док су невини цивили силовани, убијани и сахрањивани у масовним гробницама“.
Додаје се да је био кључан у напорима да се промени динамика на терену у Босни и Херцеговини, да је на крају, помогао да се Влада САД, као и кључни европски савезници увере „да зауставе бруталну кампању геноцида коју проводи Слободан Милошевић“.
Поносан на „Сребреница 1995“
У тексту се подсећа да је Бајден у јулу 2008. године награђен наградом „Сребреница 1995“.
У документу пише и да је у фебруару 1991. године Бајден сазвао једно од првих саслушања у Конгресу посвећеном предстојећем распаду Југославије и био „један од првих и најјачих гласова који се огласио против српских напада на Босну и Херцеговину“.
Подсећа се да је у априлу 1993. године посетио Босну и Херцеговину, Србију и Хрватску, као и да се састао са Слободаном Милошевићем и „оптужио га за учешће у ратним злочинима“.
Након тог путовања, додаје се, Бајден је позвао на укидање ембарга на оружје Босни и Херцеговини и захтевао да САД предводе Запад у одговору на, како се наводи, „српску агресију“.
Како пише у документу, Бајден је 30. јула 1993. године предложио детаљан план за опстанак Сарајева, који укључене одредбе за укидање ембарга Уједињених нација на оружје за Босну и Херцеговину, повећање хуманитарне помоћи и појачан дипломатски притисак на преговоре и споразум о прекиду рата.
Наводи се и да је наставио да показује близак интерес за Босну и Херцеговину након Дејтонског мировног споразума 1995. године, којим је рат окончан.
„Након путовања 2001. године у регион, укључујући Босну и Херцеговину, Бајден је Сенату поднео извештај у којем се наводи да "Балкан није стратешка споредна представа“, истиче се у документу.
Каже се и да је једно од првих страних путовања Џоа Бајдена као потпредседника САД-а било у Сарајеву, у мају 2009. године, када се обратио парламенту БиХ, „јасно стављајући до знања да је будућност Босне и Херцеговине у евроатлантским институцијама, али да би се кренуло ка даљњој интеграцији, руководство БиХ мора учинити више на премоштавању етничких подела и у заједничком деловању у корист свих Босанаца“.
У тексту се подсећа да су током администрације бившег председника Барака Обаме, САД, предвођене Бајденом, санкционисале Милорада Додика због „активне опструкције Дејтонског споразума, шаљући снажан сигнал да САД неће толерисати претње суверенитету или територијалном интегритету Босне и Херцеговине“.
У документу се наводи да Џо Бајден „зна да је, ако хоћемо да БиХ успе, потребна стабилна и стална подршка САД“.
Додаје се да је „нажалост, под председником Доналдом Трампом утицај САД у региону је избледео јер је Европску унију сматрао за противника и доводио је у питање вредност НАТО“.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.195
МИЛИЈАРДЕ ЗА НЕЗАВИСНОСТ: Шиптари деценијама у САД давали кеш за лобирање и помоћ при стварању лажне државе
20-10-2020
Угледни конгресмени САД оснивачи су Албанско-америчке грађанске лиге, чији је симбол мапа „велике Албаније“. Албанске интересе осамдесетих заступао и кандидат за председника Америке Џо Бајден.

Косовски Албанци имали су својеврсну помоћ у моћним политичким круговима САД приликом припреме терена за прављење своје лажне државе Косово и једностраног проглашења независности. За то су, оцењују аналитичари, деценијама уназад Албанци платили десетине милиона долара кроз транспарентне лобистичке уговоре, али и кроз разне синекуре.
Почело осамдесетих
И актуелни демократски кандидат за председника САД Џо Бајден се осамдесетих година, као сенатор америчког Конгреса, већ тада залагао за интересе косовских Албанаца и подржавао је њихову припрему терена за самопроглашену независност. Имајући у виду да је наклоњен Албанцима, Бајден сада има значајну подршку и албанских гласача у САД.
Само један од доказа да су амерички лобисти албанских интереса дебело награђивани јесте и то што је Џим Џема, бизнисмен албанског порекла, недавно донирао 500.000 долара Институту Дол, који је основао некадашњи утицајни сенатор из Канзаса Боб Дол, а који је био међу првим америчким политичким лидерима који су скренули пажњу на Косово.
Дол је још касних осамдесетих истицао да на Косову живи углавном албанско становништво и, како наводе наши саговорници, заступао је албанске интересе преко албанско-америчког лобија у САД.
Помоћ дијаспоре
Новинар и политички коментатор Милован Јовановић каже да су Албанци још почетком осамдесетих схватили значај и моћ лобирања и озбиљно се посветили томе.
- Републиканци Џозеф Диогарди и Роберт Боб Дол оснивачи су албанско-америчког лобија у САД. Конгресмен Том Лантос и Хенри Хајд јуна 1986. године поднели су Конгресу Нацрт резолуције бр. 150, у којој су изразили забринутост због положаја Албанаца у тадашњој Југославији. Три године касније Диогарди је основао Албанско-америчку грађанску лигу. Диогарди и Дол од тада уз велику финансијску помоћ албанске дијаспоре у Америци крећу у промоцију циљева лиге, чији је симбол мапа „велике Албаније“ - прича Јовановић.
Скупа операција
Додаје да су после тога Диогарди и Дол постали заправо „неформални амбасадори косовских Албанаца у Вашингтону“, а да су њихове посете Косову деведесетих година праћене уз велико окупљање Албанаца, који су у њима видели борце за „албанску ствар“ у Америци.
- Лобирање је врло скупа операција, на пример, ангажовање неког бившег утицајног конгресмена или сенатора који би заступао одређене ставове и интересе може да кошта више од 500.000 долара годишње. На званично лобирање је потрошено десетине милиона долара а на незваничне канале и више од милијарду - каже Јовановић.
Заслужни лобисти постали акционари косовске привреде
Председник Друштва лобиста Србије Ненад Вуковић каже да су амерички званичници дужни да пријаве лобирање.
- Уговори који се појављују и у које имамо увид обично су на суме од 100.000 до 200.000 долара на годишњем нивоу. Наравно, што је проблематичнији циљ лобирања, и суме су веће, а и није све транспарентно. Треба имати у виду да су косовски Албанци омогућили заслужним лобистима синекуре, уносне послове и практично им обезбедили да постану акционари косовске привреде - каже Вуковић.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.