Bajatović: Poskupljuje gas, ali manje od zahteva MMF ako papiri pokažu da može

A metar kubni gasa koliko je?
Ne znam koliko je. Ja živim u stanu i imam grijanje i toplu vodu od toplinarstva, a kuhamo na struju. Pa mogu pričati o tome.
Cijena toplinske energije koju ja plaćam je oko 0.04€ po kWh, + PDV + paušal.
Cijena električne energije je oko 0.153€ po kWh. PDV i sve naknade uključene.
Rekao sam da je stari platio metar drva 80€. Ima plin u boci, bocu je prošli put platio 16€.
Plin se kod nas računa u kWh i mislim da je cijena oko 0.06€ po kWh + PDV+ naknade...
Zaboravio sam još nadodati da Vlada RH sufinancira svima dio troškova grijanja, pa je trenutna cijena koju zapravo plaćam oko 0.03€ za toplinsku energiju.

Poslednja izmena:
Ja sam grijanje tople vode za 4 člana prošli mjesec platio 13.03€. Za grijanje utrošeno 323kWh (za 1 člana oko 81kWh i 3.27€). Plus PDV (5%) plus nekakve naknade, sveukupno oko 28€, minus potpora vlade (oko 4.5€) sveukupno 23.5€. 🙂

А зашто ти грејеш већ унапред топлу воду?
То ти је луксуз-Трошак,
ти треба се опорезујеш по Већој тарифи,
да се се ја питам:lol:

Osim kreditima povećanja plata se pokrivaju i inflacijom.
Nema slobodne tržišne ekonomije koja je u stvari okrenuta protiv privatnika osim ako nije oligarh.
Dakle niko ne sme da radi privatno već svi za oligarhe i državu.
U takvoj privredi nema stvaranja proizoda i zato je njegov rast za deceniju samo inflatoran a ne kvantitativan.

Pogledajte koliko se svinja proizvodilo 2012. a koliko danas.
Koliko mleka a koliko danas.
Dakle država umire, narod se iseljava, privreda se drži na aparatima sa 35 milijardi kredita. Do 2030. ćemo imati oko 60 milijardi kredita.
Ostali smo zarobljeni na BDP-u Zapadnog Balkana.

Mi matori ćemo da crknemo a vi mladi... pali preko!

61. Ali to nije bitno jer imamo razdjelnike. Kod nas se grijanje računa po potrošnji, a ne po kvadratu stana.
Isto i smeće, npr. računa se po količini i broju članova domaćinstva, a ne po kvadratu stana.
Pa sad ja ne mogu da uporedim koliko je to jer ne znam koliko je kw potrošnja kad se kod mene ne meri.
Kad se odbije voda koja se kod mene greje na struju to tvoje 47 eur i ta subvencija 25 ukupno 72 eur ispada najjeftinije grejanje na planeti posle Rusije.
Dakle nešto nije u redu. Možda se ti smrzavaš, ili ti je brojilo pokvareno.

Ako nije onda katolički Srbi imaju najjeftinije grejanje na planeti :hahaha:

Koliko si platio struju u decembru? :D

Pa sad ja ne mogu da uporedim koliko je to jer ne znam koliko je kw potrošnja kad se kod mene ne meri.
Kad se odbije voda koja se kod mene greje na struju to tvoje 47 eur i ta subvencija 25 ukupno 72 eur ispada najjeftinije grejanje na planeti posle Rusije.
Dakle nešto nije u redu. Možda se ti smrzavaš, ili ti je brojilo pokvareno.

Ako nije onda katolički Srbi imaju najjeftinije grejanje na planeti :hahaha:

Koliko si platio struju u decembru? :D
Ne smrzavam se, što bih se smrzavao. U stanu je uvijek oko 23-24°C. Termoststski ventili su na radijatorima pa i to pomaže. Struju sam u 1. mjesecu platio 34.28€ (račun za 12. mjesec)! Ali sam kasnije imao pretplatu, pa sam u travnju/aprilu platio struju samo 0.37€! Sad kad bude ponovno obračun u 9. mjesecu, to će me oderati jer ću sigurno imati dosta nadoplate zbog klime.
Screenshot_2023-08-14-00-18-15-677.jpg

Ne smrzavam se, što bih se smrzavao. U stanu je uvijek oko 23-24°C. Termoststski ventili su na radijatorima pa i to pomaže. Struju sam u 1. mjesecu platio 34.28€ (račun za 12. mjesec)! Ali sam kasnije imao pretplatu, pa sam u travnju/aprilu platio struju samo 0.37€! Sad kad bude ponovno obračun u 9. mjesecu, to će me oderati jer ću sigurno imati dosta nadoplate zbog klime.
Pogledajte prilog 1394153
Da to je to vi imate najjeftiniji gas na planeti.
Hrvatska je stvarno postala raj.

A kakvi su sad to računi? To je voda? Daj grejanje.

Da to je to vi imate najjeftiniji gas na planeti.
Hrvatska je stvarno postala raj.
Pa ne lažem te, nemam te što lagati.
Kažem ti, kod nas se račun od toplinarstva sastoji od 4 glavne stavke.
1. Paušal. On je fiksni i u mom slučaju iznosi 13.75€
2. Grijanje, ovisi o potrošnji, o daljinskom očitanju razdjelnika, broju impulsa. Mjeri se u kWh, a 1kWh toplinske energije iznosi 0.04039€
3. PTV, ovisi o količini potrošene vode u zgradi i broju članova. Energija potrebna za zagrijavanje vode se mjeri u kWh i ista je kao i za grijanje.
4. PDV. Trenutno PDV na toplinsku energiju iznosi 5%.

Ali u pravu si, kod nas u Hrvatskoj najpovoljnije je grijanje preko toplinarstva.
https://www.monitor.hr/muke-po-grijanju-najbolje-ce-proci-kucanstva-prikljucena-na-toplane/

Pa ne lažem te, nemam te što lagati.
Kažem ti, kod nas se račun od toplinarstva sastoji od 4 glavne stavke.
1. Paušal. On je fiksni i u mom slučaju iznosi 13.75€
2. Grijanje, ovisi o potrošnji, o daljinskom očitanju razdjelnika, broju impulsa. Mjeri se u kWh, a 1kWh toplinske energije iznosi 0.04039€
3. PTV, ovisi o količini potrošene vode u zgradi i broju članova. Energija potrebna za zagrijavanje vode se mjeri u kWh i ista je kao i za grijanje.
4. PDV. Trenutno PDV na toplinsku energiju iznosi 5%.

Ali u pravu si, kod nas u Hrvatskoj najpovoljnije je grijanje preko toplinarstva.
https://www.monitor.hr/muke-po-grijanju-najbolje-ce-proci-kucanstva-prikljucena-na-toplane/
Nisam rekao da lažeš samo mi to sve liči na ne plaćaš na mostu - plaćaš na ćupriji.
Ili je kako kažem Hrvatska postala nova Švedska. :mrgreen:

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je da će poskupljenje gasa od 1. novembra biti do 10 odsto.

Bajatović je rekao da će cena gasa porasti sa 43 dinara po kubnom metru do 47 dinara i da će, ako prosečna potrošnja bude oko 400 kubika, to biti rast od oko 1.200 dinara po prosečnom računu u grejnoj sezoni.

Međunarodni monetarni fond je tražio 10 odsto, ali ako papiri Srbijagasa pokažu da to može i malo manje, pa nećemo ići na uštrb kupaca, već samo da se održi likvidnost Srbijagasa da mogu da se finansiraju zalihe. Ako bude preko toga, trošak će snositi država Srbija“, izjavio je Bajatović.

https://n1info.rs/biznis/poskupljuje-gas-u-srbiji/

Nije ovo istina teorija zavjere
bas sam teo jutros da pitam MMF dal da okacim ogledalo u hodnik.

Na što točno misliš?
Na sve. Po tvom pisanju Hrvatska je uređena država blagostanja.
Ali i bolja od Švedske jer nema onoliko azilanata.
Ako je tako, ili opet, ako ti to veruješ čak i da nije tako, a kako pričaš - jeste, onda je tebi jako lepo u životu.
U tom ime nazdravlje.

Back