Bahatost i bezobrazluk, tekovine modernog društva?

Ма само немој да те дотиче шта год и како год.

Не кажу за џабе људи "нису вредни тога"

Стварно нису
Pa zato mi jesu smešni, progovore par rečenica i jasno mi je sa kim imam posla. Kako da se ne nasmejem njihovom pokušaju da me uvrede ili da budu superiorniji na osnovu nekih smešnih,njihovih merila .

Да ме не схвати колегиница @Lagerta погрешно слажем се, поента је била да буде сигурна да те њихове бахате и безобразне речи неће утицати да она сама посумња у то, што би реакцију направило још бурнијом

То је мени барем помогло много, у свађама, расправама...

Znam, ja sam htela da kažem da je to kako mi reagujemo jedna stvar a sasvim druga stvar kako se neko objektivno ponaša.

Odnosno, da loše stvari treba pravilno adresirati. Nije problem u takvim situacijama naša reakcija, problem je na drugoj strani.

I još nešto sam primetila , perfidni bezobrazluk je malo viši nivo bezobrazluka, tu sagovornik ide na potcenjivanje nečijeg intelekta, nadajući se da nije ni shvatio pokušaj bahatosti i bezobrazluka. Ne znam koju potvrdu svoje superiornosti tako dobija, ali je meni to potpuno pogrešan način lečenja ego poremećaja.

Poslednja izmena:
Не желим да глумим психолога, а још мање психијатра.
Међутим, примећујем, на форуму и ван њега, нешто.
Све је више људи којима треба помоћ потоњих.
А психолог је свима нама понекад потребан.
Бахатост и безобразлук овде не рачунам, јер то се вуче из куће...није поремећај.

Poslednja izmena:
Бахатост и безобразлук овде не рачунам, јер то се вуче из куће...није поремећај.
Nije poremećaj ali može govoriti u prilog nekim poremećajima.

Ovo o čemu Lagerta priča u poslednjem postu je vrlo često manipulativnost. Tj. nisu svi bezobrazni manipulativni, ali manipulanti su po definiciji takvi, samo je pitanje koliko je to očigledno.

Sve više primećujem u svom okruženju porast bahatosti i bezbrazluka, bilo da je reč o internetskoj ili komunikaciji u realnom životu. Uzroci leže u poremećaju moralnih vrednosti, prvenstveno a zatim i u opadanju tradicionalnih vrednosti. Psihologija komunikacije jasno određuje kakva je komunikacija nepohodna da bi se sagovornik osećao prijatno, ovakve vrste komunikacije nikako ne spadaju tu, a sve ih je više. Neki predlozi su da se takvi sagovornici ingorišu, ili argumentima dovedu do socijalno prihvatljive komunikacije ,ali ja nisam primetila da ta tehnika daje rezultate. Imate li ideju kako postupati sa bahatim i bezobraznim sagovornikom, bez uvreda i bez korišćenja neprimerenog rečnika?
Sta je to prica tradicionalnih vrednosti? Pod tim plastom se pojave svi zlodusi, akrepi i nevaljali ljudi koji sami isticu da su pobrnici tradicionalnih vrednosti...Gde je neki parametar sta je tradicionalna vrednost? Svako u svom fazonu pise uglavnom bas o tome...Psihologija komunikacije na sta upucuje to je jedno, jer cesto imamo manire koji su nadasve fini od nadasve finih osoba koje gadjaju ispod pojasa na nadasve fini nacin... Msm da je bitna razlika u rl i na forumu, ovde je samo iskarikirano ono sto je u realnosti...

Sta je to prica tradicionalnih vrednosti? Pod tim plastom se pojave svi zlodusi, akrepi i nevaljali ljudi koji sami isticu da su pobrnici tradicionalnih vrednosti...Gde je neki parametar sta je tradicionalna vrednost? Svako u svom fazonu pise uglavnom bas o tome...Psihologija komunikacije na sta upucuje to je jedno, jer cesto imamo manire koji su nadasve fini od nadasve finih osoba koje gadjaju ispod pojasa na nadasve fini nacin... Msm da je bitna razlika u rl i na forumu, ovde je samo iskarikirano ono sto je u realnosti...
Neke od tradicionalnih vrednosti: vaspitavanje mladih da se kulturno jave starijoj osobi, ustupe joj mesto ili pomognu sa teškim torbama, korišćenje reči : molim, hvala, izvinite .Možda ćete reći da i sada ima toga, u porodicama koje tako vaspitaju svoju decu, ali ja primećujem porast bahatih ljudi svih godišta. Ja se ne koristim tim plaštom da prikrijem bilo šta, već da ukažem da smo pod plaštom sloboda izbora i govora dobili i bahate i bezobrazne ljude na svim nivoima.

Sve više primećujem u svom okruženju porast bahatosti i bezbrazluka, bilo da je reč o internetskoj ili komunikaciji u realnom životu. Uzroci leže u poremećaju moralnih vrednosti, prvenstveno a zatim i u opadanju tradicionalnih vrednosti. Psihologija komunikacije jasno određuje kakva je komunikacija nepohodna da bi se sagovornik osećao prijatno, ovakve vrste komunikacije nikako ne spadaju tu, a sve ih je više. Neki predlozi su da se takvi sagovornici ingorišu, ili argumentima dovedu do socijalno prihvatljive komunikacije ,ali ja nisam primetila da ta tehnika daje rezultate. Imate li ideju kako postupati sa bahatim i bezobraznim sagovornikom, bez uvreda i bez korišćenja neprimerenog rečnika?
Na internetu najcesce primenjujem opciju „ignore“. U bukvalnom, a i u prenesenom znacenju. I mislim da imam visok prag tolerancije.
Medjutim, ukoliko se ta pasivna agresija ponavlja, jer druga strana moju mirnocu pogresno shvati kao slabost, ja stvarno mogu da se preokrenem i postanem verbalno vrlo gadna. Kada te neko i pored upozorenja stalno pecka i ubada pruticem skroz je ok da mu taj prutic otmes i njime ga umlatis.
(I dalje govorim o verbalnom.)
To se, na osnovu dosadasnjeg iskustva, pokazalo kao vrlo edukativno i ucinkovito.
U RL ne srecem bahate i bezobrazne ljude. Ili ih mozda samo ne primecujem?! Uglavnom, nemam problem.

Da bi se problem bahatosti generalno resio trebalo bi puno toga promeniti. Pocev od vaspitanja, pa do poboljsanja uslova zivota, sto bi za rezultat imalo smanjene frustracija i ljutnje.
A prvenstveno ljudi treba da nauce da poštuju druge i da se prema svima odnose kao prema sebi ravnom.

Poslednja izmena:

Bahatost je najjaca fora, najkul realno, samo jako samo bahato i smekerski kapiras najjace je

Sta su to tradicionalne vrednosti?
Bas me zanima, jer svi navode kao jedan od glavnih uzroka za bilo sta sto ne valja, "opadanje tradicionalnih vrednosti".

I još nešto sam primetila , perfidni bezobrazluk je malo viši nivo bezobrazluka, tu sagovornik ide na potcenjivanje nečijeg intelekta, nadajući se da nije ni shvatio pokušaj bahatosti i bezobrazluka. Ne znam koju potvrdu svoje superiornosti tako dobija, ali je meni to potpuno pogrešan način lečenja ego poremećaja.
Знаш кад неки момци оће да те намерно спушта пред девојкама...посебан ниво п*чкизма🤣😭

Back