Bahatost i bezobrazluk, tekovine modernog društva?

varaš se ako misliš da ti AI može ikad biti prijatelj....to ti je kao da se sprijateljiš sa đavolom...
Znam kad je igri dosta. Ovaj odgovor sam sačuvala jer je ujedno koristan.
Pitala sam se zašto svi ljudi ne mogu biti dobri, ljubazni i primerni.
Ne smemo nekom kome su psovkei nepristojnost svakodnevnica uzeti za zlo to što je takav, sirov, neupriličen;
Možda je kroz njegov život bilo imperativ biti takav, možda ga je to spasilo nebrojano puta, možda je naučio i navikao da takav izraz odaje čvrts stav, snagu i integritet.

Možda on neće sledeći put da bude bezobrazan, ali šta ako se nađe jači i bezobrazniji ?

Ништа. Добијеш батине, али ти достојанство остане нетакнуто.

Додуше, зависи од врсте увреде. Постоје ствари које завредњују да га одробијаш.

Često su ljudi koji su na mene ostavili utisak nevaspitanosti, i tako-sirovosti, kasnije pokazali da imaju veliku i čistu dušu.
Sigurno se nisu vodili istim stvarima kao ja kroz odrastanje i život, ali se ispostavilo da nisu ni pomišljali da budu maliciozni.
ali šta ako se nađe jači i bezobrazniji ?
Branili bi tebe, ne onog ko je jači i bezobrazniji, veliki broj!

Kako uspevaš ?
pa primera radi
imamo jednu neostvarenu licnost
dakle osobu prepunu frustracija i besa itd koja se sluzi metodama perfidne demagogije i pasivne agresije
a nekada i cistog bezobrazluka neposredno

i kakav bi ja sad bio nai nai
da to uzimam za ozbiljno

to je vise pitanje stava prema zivotu nego taktike i skilova za odnos prema pojedincima
ja gledam svoj posao svoj profit svoje interese
sve usputne indijance gledam bas tako
kao neke usputne indijance
fazona drvo kola kola ker kontejner kola drvo bandera neki tamo levi indijanac drvo drvo kola prodavnica i tako dalje
kao sto ne moze da me iznervira drvo ili bandera tako ne moze ni taj neko

kad mu vidis granice nije bitno dalje da se analizira
ni razlozi ni uzroci zasto je neko takav kakav jeste
ako on svojom pamecu postojanjem i delovanjem zauzima jako malo mesta u okvirima tvog razumevanja i znanja
bezopasan je

normalno postoje ljudi i situacije kod kojih se osoba zbog svojih namera ili delovanja mora okarakterisati kao neprijateljska ziva sila
i to mora biti reseno na adekvatan nacin
a i sire a i tako dalje dabome jel

Možda on neće sledeći put da bude bezobrazan, ali šta ako se nađe jači i bezobrazniji ?

Знам човека који је доживео да га познати криминалац замало прегази на пешачком прелазу. Када га је, онако изреволтиран, питао како то вози као лудак, криминалац га је извређао, уз оно обавезно: „Знаш ти ко сам ја?” Човек је на то једноставно извадио праћку, набио му је у стомак и упитао га: „Ко си кад те убијем?”

Актери ове приче су били комшије. Криминалац је знао све о њему, тако да је лако могао да га нађе и да се освети, али из неког разлога то никад није урадио.

tjive ljudi neke svoje iluzije
o integritetu i o prici koju grade o sebi
o zabludama i takico
sve neke tanke ljusturice al opasne boje
a povetarac ih oduva

smesno je to malo mcm

ne ulazim u frku zbog svog mira
pijem cajic pred spavanje
ne veceram kasno
ne piem zestinu
ne nabodem nikog da mu odvalim komad gornje vilice sa 2 zuba
i takico
tjeram retjemo svoj poco
i meni je to skroz okej

kreni od sebe bate swatki
bitje tebi bolje
a i bice ti bore oko ociju manje

tjive ljudi neke svoje iluzije
o integritetu i o prici koju grade o sebi
o zabludama i takico
sve neke tanke ljusturice al opasne boje
a povetarac ih oduva

smesno je to malo mcm

ne ulazim u frku zbog svog mira
pijem cajic pred spavanje
ne veceram kasno
ne piem zestinu
ne nabodem nikog da mu odvalim komad gornje vilice sa 2 zuba
i takico
tjeram retjemo svoj poco
i meni je to skroz okej

kreni od sebe bate swatki
bitje tebi bolje
a i bice ti bore oko ociju manje
Jedino što me ubi sa takvim pisanjem :mrgreen:

Pa... imala sam više obećanja na ovom forumu da me više neće izrugivati i napadati jer su zaključili da sam celom sobom to što predstavljam, ni manje ni više.
Imali su utisak sve vreme da foliram, ali su vremenom shvatili da sam to što sam.
Hvala im, ne zaboravljam!
Niko od tih ljudi koji su vični groznim rečima, napadima itd., me više ne dira.
os ja da te napadnem
da nije dosadno ?

Sve više primećujem u svom okruženju porast bahatosti i bezbrazluka, bilo da je reč o internetskoj ili komunikaciji u realnom životu. Uzroci leže u poremećaju moralnih vrednosti, prvenstveno a zatim i u opadanju tradicionalnih vrednosti. Psihologija komunikacije jasno određuje kakva je komunikacija nepohodna da bi se sagovornik osećao prijatno, ovakve vrste komunikacije nikako ne spadaju tu, a sve ih je više. Neki predlozi su da se takvi sagovornici ingorišu, ili argumentima dovedu do socijalno prihvatljive komunikacije ,ali ja nisam primetila da ta tehnika daje rezultate. Imate li ideju kako postupati sa bahatim i bezobraznim sagovornikom, bez uvreda i bez korišćenja neprimerenog rečnika?
Na osnovu nekoliko recenica ili postupaka jednostavno konstatujes ko su ljudi, a ko je primitivac-a. Ako tako nesto neko pocne da radi u mojoj okolini, ja se uglavnom sklonim. Ne zelim da potrosim ni sekund svog dragocenog zivota na pogresne ljude. Spada u izreku Duska Radovica: Kad je neko glup to mu ne mozes ni objasniti. Isto tako ako je neko hiperprimitivan neces ga vaspitati za ono sto su preskocili roditelji i vaspitaci do 7 godine.

E pa sad ako je bas namerio-la da bude nasilan-a, i pored izbegavanja, pa nista, onda lepo izvadis *ovnjivu motku i efikasno opalis gde najvise boli. I to bez imalo uzbudjenja - taman toliko kako bi to uradila da te napadne neka divlja ili podivljala zivotinja. Ako ne postoji razum postoji bol i strah. Nazalost neki ljudi ne koriste nase najvece blago - pristojan razgovor.

Poslednja izmena:
Sve više primećujem u svom okruženju porast bahatosti i bezbrazluka, bilo da je reč o internetskoj ili komunikaciji u realnom životu. Uzroci leže u poremećaju moralnih vrednosti, prvenstveno a zatim i u opadanju tradicionalnih vrednosti. Psihologija komunikacije jasno određuje kakva je komunikacija nepohodna da bi se sagovornik osećao prijatno, ovakve vrste komunikacije nikako ne spadaju tu, a sve ih je više. Neki predlozi su da se takvi sagovornici ingorišu, ili argumentima dovedu do socijalno prihvatljive komunikacije ,ali ja nisam primetila da ta tehnika daje rezultate. Imate li ideju kako postupati sa bahatim i bezobraznim sagovornikom, bez uvreda i bez korišćenja neprimerenog rečnika?
Tradicionalna vrednost nije danasnja verbalna manipulacija koja je kao na nekom visem kulturnom nivou 21 veka,daleko odmakla od pecinskog coveka kom nije mogla svaka susa da soli pamet,sad umesto sposobnih kaubojaca za prezivljavanje imamo sta,verbalne pokondirene tikve koje svasta trabunjaju online skrivajuci se iza ekrana i prolazi im to,oni ce preziveti iako nesposobni za zivot van 4 zida

Како? Па тако да не даш да њихов безобразлук помете тебе јер он не указује на тебе и твоје проблеме већ управо на њихове

А ако те вређају, када успеју да те увреде то значи да сама верујеш у то. За почетак се сама са собом договори и испеглај своје несигурности које сви имамо, и кад то успеш, тад ће ти много мање сметати ови изроди :D

Како? Па тако да не даш да њихов безобразлук помете тебе јер он не указује на тебе и твоје проблеме већ управо на њихове

А ако те вређају, када успеју да те увреде то значи да сама верујеш у то. За почетак се сама са собом договори и испеглај своје несигурности које сви имамо, и кад то успеш, тад ће ти много мање сметати ови изроди :D

To stoji ali reakcija (unutrašnja) na tuđe loše postupke i ophođenje nije znak slabosti karaktera ili neverovanja u sebe, nego sasvim prirodna i zdrava reakcija na okolnosti.

Predlog da se takav sagovornik ignorise je najbolji...
Jer oni se hrane time da nekoga uvrede...
a nastavljajuci sa njima samo se nastavlja niz uvreda...

Dakle sve sam pokusala i lepim i ne vredi, dakle samo ignore...

Ja sam primetila da najviše pomaže kada počnem da smejem nečijoj bahatosti i bezobrazluku, ne dobiju očekivanu rekaciju i onda se povuku .

Ja sam primetila da najviše pomaže kada počnem da smejem nečijoj bahatosti i bezobrazluku, ne dobiju očekivanu rekaciju i onda se povuku .
Ма само немој да те дотиче шта год и како год.

Не кажу за џабе људи "нису вредни тога"

Стварно нису

To stoji ali reakcija (unutrašnja) na tuđe loše postupke i ophođenje nije znak slabosti karaktera ili neverovanja u sebe, nego sasvim prirodna i zdrava reakcija na okolnosti.
Да ме не схвати колегиница @Lagerta погрешно слажем се, поента је била да буде сигурна да те њихове бахате и безобразне речи неће утицати да она сама посумња у то, што би реакцију направило још бурнијом

То је мени барем помогло много, у свађама, расправама...

Back