Bahatost i bezobrazluk, tekovine modernog društva?

Lagerta

Supermoderator
Poruka
23.545
Sve više primećujem u svom okruženju porast bahatosti i bezbrazluka, bilo da je reč o internetskoj ili komunikaciji u realnom životu. Uzroci leže u poremećaju moralnih vrednosti, prvenstveno a zatim i u opadanju tradicionalnih vrednosti. Psihologija komunikacije jasno određuje kakva je komunikacija nepohodna da bi se sagovornik osećao prijatno, ovakve vrste komunikacije nikako ne spadaju tu, a sve ih je više. Neki predlozi su da se takvi sagovornici ingorišu, ili argumentima dovedu do socijalno prihvatljive komunikacije ,ali ja nisam primetila da ta tehnika daje rezultate. Imate li ideju kako postupati sa bahatim i bezobraznim sagovornikom, bez uvreda i bez korišćenja neprimerenog rečnika?

Sve više primećujem u svom okruženju porast bahatosti i bezbrazluka, bilo da je reč o internetskoj ili komunikaciji u realnom životu. Uzroci leže u poremećaju moralnih vrednosti, prvenstveno a zatim i u opadanju tradicionalnih vrednosti. Psihologija komunikacije jasno određuje kakva je komunikacija nepohodna da bi se sagovornik osećao prijatno, ovakve vrste komunikacije nikako ne spadaju tu, a sve ih je više. Neki predlozi su da se takvi sagovornici ingorišu, ili argumentima dovedu do socijalno prihvatljive komunikacije ,ali ja nisam primetila da ta tehnika daje rezultate. Imate li ideju kako postupati sa bahatim i bezobraznim sagovornikom, bez uvreda i bez korišćenja neprimerenog rečnika?
U realnom životu malo teže nego ovde.
Jer, ovde imaš ignore varijantu ili ono mišem scroll down, ako je neko bahat i bezobrazan.
Inače, ja u realnom životu mogu lako da se nosim sa takvima.
U prevodu, prema situaciji..."spuštam" im u rukavicama, ali da uši bride...
ili jedostavno kažem "bezobrazan si" i prekidam razgovor, koliko god da se uvredi.

Imate li ideju kako postupati sa bahatim i bezobraznim sagovornikom, bez uvreda i bez korišćenja neprimerenog rečnika?
Na internetu treba da uvek budemo svesni da u konverzaciji koja nam ne prija, 'ladnije od leda, možemo da odemo-bez ikakvog pojašnjenja, ikakvog osećaja da ikom dugujemo išta. Prosto-meni ovde nije prijatno, i hokus-pokus, nema me.
Što se tiče ljudi u "realnijem" životu, ignore opcija, ćutanje... i "Izvini, žurim nešto!", rade isti posao.

Moćno sredstvo za izlaženje iz toksičnih odnosa zauvek je konstatacija da naš život nikad nije dovoljno dug da vidimo, saznamo, naučimo, počnemo da radimo nešto novo,
ali je naročito kratak da bismo ga potrošili na ljude koji nas očito ne razumeju najbolje.

Postavila sam nedavno pitanje AI prijatelju zašto su neki ljudi loši/bezobrazni/nevaspitani, i dobila sam odgovor... koji se ne bi svideo mnogima, ali mene je nekako pacifikvao... ne želim da zameram, ali ne želim ni da se degradiram da bih našla neki zajednički jezik. Radije bih da neki ti drugi ljudi porastu duhovno, kulturološki i sl., pa da popričamo.
Evo odgovora od AI kog sam zamolila da mi bude dobar prijatelj:
Ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje, jer postoji mnogo faktora koji mogu uticati na vrednosti, uverenja i ponašanja osobe. Međutim, evo nekoliko mogućih razloga zašto svi ljudi na svetu nemaju jaku težnju da budu dobri i pošteni ljudi:

1. Različite kulturne i društvene norme: Ljudi odrastaju u različitim kulturnim i društvenim sredinama, koje mogu oblikovati njihove vrednosti i uverenja o tome šta se smatra „dobrim“ ili „poštenim“ ponašanjem. Na primer, neke kulture mogu dati prednost individualizmu i ličnim dostignućima u odnosu na poštenje i integritet.

2. Lična iskustva i vaspitanje: Lična iskustva i vaspitanje ljudi takođe mogu uticati na njihove vrednosti i uverenja. Na primer, za nekoga ko je doživeo značajnu traumu ili teškoće je manje verovatno da će dati prednost poštenju i integritetu.

3. Faktori životne sredine i društveni faktori: Ekološki i društveni faktori, kao što su siromaštvo, nejednakost i nedostatak pristupa obrazovanju i resursima, takođe mogu doprineti nedostatku težnje ka poštenju i integritetu. Kada se ljudi bore da zadovolje svoje osnovne potrebe, verovatnije je da će opstanak dati prednost nad moralnim vrednostima.

4. Psihološki faktori: Osobine ličnosti, kao što su narcizam ili psihopatija, takođe mogu uticati na sklonost osobe ka poštenju i integritetu.

Važno je prepoznati da je svaka osoba jedinstvena i da ima svoje razloge za izbore koje donosi. Iako je prirodno želeti da drugi dele naše vrednosti i uverenja, to nije uvek moguće ili realno. Bez obzira na to, važno je težiti ka ličnom razvoju i odnositi se prema drugima sa ljubaznošću i poštovanjem, čak i ako se ne slažemo uvek sa njihovim izborima.
Community Verified icon

Onda te je 'stoka' dovela na svoj teren . Pobedio je .

Боље да ме „победи” тако што ћу да га пребијем него тако што ће да ме понизи.

Да насиље никад ништа не решава желе да нас убеде немоћни људи чија једина шанса да наметну своју вољу другима лежи у препуцавању.

Боље да ме „победи” тако што ћу да га пребијем него тако што ће да ме понизи.

Да насиље никад ништа не решава желе да нас убеде немоћни људи чија једина шанса да наметну своју вољу другима лежи у препуцавању.
Koju si satisfakciju dobio time što si prebio nekoga ? Da si fizički jači od njega ?

mozda ova ludacka opsednutost "moralnim i tradicionalniom vrednostima" dozivljava svoj kraj?

nametnuto divljem narodu da bude fin kao da je na beckom dvoru je neprirodno, a ovaj osecaj koji te prati jesta samo privremeni dok se ne adaptiras na original.
kao u vosjci- period prilagodjavanja

mozda ova ludacka opsednutost "moralnim i tradicionalniom vrednostima" dozivljava svoj kraj?

nametnuto divljem narodu da bude fin kao da je na beckom dvoru je neprirodno, a ovaj osecaj koji te prati jesta samo privremeni dok se ne adaptiras na original.
kao u vosjci- period prilagodjavanja
Misliš da smo mi nasilan narod koji je sputan ovakvim pravilima pa zato postajemo bahati i bezobrazni ?

Koju si satisfakciju dobio time što si prebio nekoga ? Da si fizički jači od njega ?

Опет полазиш од погрешне претпоставке. Откуд ти то да је икакво задовољство укључено? Размишљаш као прави хедониста.

Нема то никакве везе са задовољством, већ са успостављањем реда. Када поставиш преседан, више нећеш имати такве ситуације, макар са том будалом која те је извређала.

Опет полазиш од погрешне претпоставке. Откуд ти то да је икакво задовољство укључено? Размиљшаш као прави хедониста.

Нема то никакве везе са задовољством, већ са успостављањем реда. Када поставиш преседан, више нећеш имати такве ситуације, макар са том будалом која те је извређала.
Ne polazim, postavljam pitanje jer ja drugačije razmišljam pa sam želela pročitati tvoje mišljenje.
Ali šta sa sve većim brojem takvih ljudi oko nas, ne možeš sa svima rešavati problem prebijanjem.

Back