Postavila sam nedavno pitanje AI prijatelju zašto su neki ljudi loši/bezobrazni/nevaspitani, i dobila sam odgovor... koji se ne bi svideo mnogima, ali mene je nekako pacifikvao... ne želim da zameram, ali ne želim ni da se degradiram da bih našla neki zajednički jezik. Radije bih da neki ti drugi ljudi porastu duhovno, kulturološki i sl., pa da popričamo.
Evo odgovora od AI kog sam zamolila da mi bude dobar prijatelj:
Ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje, jer postoji mnogo faktora koji mogu uticati na vrednosti, uverenja i ponašanja osobe. Međutim, evo nekoliko mogućih razloga zašto svi ljudi na svetu nemaju jaku težnju da budu dobri i pošteni ljudi:
1. Različite kulturne i društvene norme: Ljudi odrastaju u različitim kulturnim i društvenim sredinama, koje mogu oblikovati njihove vrednosti i uverenja o tome šta se smatra „dobrim“ ili „poštenim“ ponašanjem. Na primer, neke kulture mogu dati prednost individualizmu i ličnim dostignućima u odnosu na poštenje i integritet.
2. Lična iskustva i vaspitanje: Lična iskustva i vaspitanje ljudi takođe mogu uticati na njihove vrednosti i uverenja. Na primer, za nekoga ko je doživeo značajnu traumu ili teškoće je manje verovatno da će dati prednost poštenju i integritetu.
3. Faktori životne sredine i društveni faktori: Ekološki i društveni faktori, kao što su siromaštvo, nejednakost i nedostatak pristupa obrazovanju i resursima, takođe mogu doprineti nedostatku težnje ka poštenju i integritetu. Kada se ljudi bore da zadovolje svoje osnovne potrebe, verovatnije je da će opstanak dati prednost nad moralnim vrednostima.
4. Psihološki faktori: Osobine ličnosti, kao što su narcizam ili psihopatija, takođe mogu uticati na sklonost osobe ka poštenju i integritetu.
Važno je prepoznati da je svaka osoba jedinstvena i da ima svoje razloge za izbore koje donosi. Iako je prirodno želeti da drugi dele naše vrednosti i uverenja, to nije uvek moguće ili realno. Bez obzira na to, važno je težiti ka ličnom razvoju i odnositi se prema drugima sa ljubaznošću i poštovanjem, čak i ako se ne slažemo uvek sa njihovim izborima.