Bahati poslanici - Malo im 8.500 maraka!

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Bez obzira na to što imaju astronomske plate od 5.000 do čak 7.500 KM i paušal od 750 maraka, poslanici Parlamenta BiH neće dozvoliti da im se redovna primanja umanje ni za simboličnih desetak odsto

image.jpg


Poslanici Parlamenta BiH neće dozvoliti da im se redovna primanja umanje ni za simboličnih desetak odsto, pa će uz mesečne plate od 7.500 maraka i dalje redovno dobijati i po 750 maraka paušala, kao i naknade i dnevnice za rad u komisijama, otkrivaju izvori Pressa RS iz zajedničkih institucija BiH!

Oni objašnjavaju da se poslanici, kada su njihova primanja u pitanju, pozivaju na Ustav BiH.


Čavar: Malo je i 10 odsto!

Analitičar Centra civilnih inicijativa Ivica Čavar kaže da bi narodni predstavnici trebalo da pokažu saosećanje za probleme s kojim se suočavaju obični smrtnici i da pristanu da im se plata smanji bar za simboličnih 10 odsto.

- Doduše, i to smanjenje bi bilo nedovoljno, jer su primanja poslanika u Parlamentu BiH sedam puta veća od prosečne plate, što ih čini ubedljivo najplaćenijim poslanicima u zemljama okruženja. S druge strane, oni nisu ničim opravdali tolika primanja, jer su rezultati njihovog rada više nego simbolični - ističe Čavar.Paušal ostaje

Isti izvori ističu da će tako inicijativa o ukidanju mesečnog paušala od 750 maraka i naknada za rad u parlamentarnim komisijama propasti već na prvoj proceduralnoj stepenici, pred Administrativnom komisijom parlamenta, u čijoj su nadležnosti poslanička primanja.

- Poslanici najmanje tri stranke, a to su za sada SNSD i oba HDZ-a, odbaciće u startu inicijativu o smanjenju poslaničkih primanja, koju je pokrenula Stranka za BiH! Njihov najjači argument je da se smanjenje primanja poslanika kosi sa postojećom ustavnom odredbom, koja takve izmene ne dozvoljava u trajanju poslaničkog mandata i koja je ugrađena u Ustav nedugo posle rata - naglašavaju sagovornici Pressa RS.

Nezavisni poslanik i član Administrativne komisije Parlamenta BiH Momčilo Novaković potvrdio je za Press RS da je trenutno nemoguće ukinuti poslanički paušal, jer Ustav BiH propisuje da se poslanicima ne mogu smanjivati plate tokom trajanja njihovih mandata.

- Ova inicijativa će, po svoj prilici, ostati samo mrtvo slovo na papiru, jer trenutno nema signala da u Komisiji postoji većina raspoložena za ukidanje bilo kakvih poslaničkih privilegija. Zbog toga je nerealno očekivati da će ova ideja Stranke za BiH, koja je dobrim delom i politički motivisana, proći i da će išta od privilegija biti ukinuto. Sa takvom idejom još proletos je izašao i SDA, ali je većina u parlamentarnoj komisiji glatko odbacila njihov predlog o smanjenju plata za 20 odsto, optužujući predlagača za „jeftini populizam" - kaže Novaković.

On dodaje da bi, za razliku od dosadašnjih predlagača, prvo podržao ukidanje ustavne odredbe koja sprečava smanjenje poslaničkih primanja. Okolnosti rada u Parlamentu, kaže Novaković, danas su znatno drugačije nego neposredno posle rata, kad je i ugrađena ova ustavna odredba.

U međuvremenu, Stranka za BiH, koja je pokrenula inicijativu, suočena je sa optužbama da je cela ideja u stvari njihov jeftini marketing, jer su do sada upravo oni bili najglasniji zagovornici povećanja primanja poslanicima.


Nerealno je očekivati da će ideja Stranke za BiH, koja je dobrim delom i politički motivisana, proći i da će išta od privilegija biti ukinuto ... Momčilo Novaković, nezavisni poslanik


Poslanik SNSD-a Drago Kalabić tvrdi da su Silajdžićevi poslanici „jeftini demagozi" koji u praksi rade jedno, a narodu pričaju drugo.

Jeftina demagogija

- To su majstori licemerja, o čemu svedoči i njihovo ponašanje u Parlamentu BiH prošle godine, kad su želeli da naprave zakon o primanjima koji bi trajno „betonirao" sadašnje plate. Oni idu toliko daleko da kriju stvarna primanja svojih poslanika, a nas optužuju zbog toga što nećemo da nasednemo na njihovu demagogiju. Zbog sopstvenih potreba su čak menjali i odredbe rada Administrativne komisije, samo kako bi svojoj poslanici Azri Hadžiahmetović uvećali platu, jer nije profesionalno zaposlena u Parlamentu - ističe Kalabić.

On dodaje da to sve svedoči da Stranka za BiH ne želi stvarno smanjenje plata, već temu na kojoj će ubirati političke poene.

S druge strane, Remzija Kadrić, predsedavajući Administrativne komisije i poslanik SBiH, ističe da će protivnici smanjenja plata uvek naći neki razlog samo da bi se opravdali pred narodom zašto glasaju protiv.

- Zbog toga nas sada i prozivaju da sve ovo radimo iz demagoških razloga - kaže Kadrić, ne precizirajući kako bi se njihova ideja mogla sprovesti u delo bez košenja sa Ustavom BiH.

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=76673&sectionId=51

Više nego bahato za ljude koji ništa ne rade nego samo kradu stanovništvo.
 
Bez obzira na to što imaju astronomske plate od 5.000 do čak 7.500 KM i paušal od 750 maraka, poslanici Parlamenta BiH neće dozvoliti da im se redovna primanja umanje ni za simboličnih desetak odsto


Više nego bahato za ljude koji ništa ne rade nego samo kradu stanovništvo.

Eto, sada cu ja najljubaznije da ti kazem. Plate poslanika je tema koja se zvakala, zvakala, zvakala, prezvakavalz, zvace i zvakace se, dok ovde postoje polsanici, a mislim i dok postoji ovaj forum. To je glupa tema za razgovor, jer ti to ne mozes da promenis. Svoj bes oko toga je najbolje da usmeris u neke aktivnosti u priorodi.
Ova tema gusi i iz jos jednog razloga. Posto smo smoreni sa platama poslanika u Srbiji, sada nas jos i ti smaras sa platama poslaniku u Bosni. A sta ce to nama? Vecina ljudi u Srbiji, nisu tamo poreski obveznici i ne izdrzavaju tamosnju skupstinu. Iskreno, mislim, da bi o tome pre trebalo da se bavi Amerika ili Nemacka, posto one najvise dotiraju budzet BiH.
Ako nisi do sada shvatio poruku ove price: Dosadan si. Dosadna je rasprava o poslanickim platam u Srbiji, a jos dosadnija je rasprava o poslanickim platama u BiH.
 
Ako neko ima baš toliko vremena i živaca da pročita uvodnik, primijetiće da se Silajdžićeva SBiH zalaže za smanjenje plaća, a Dodikova SNSD se tome ogorčeno protivi.

Da, jer moraju, inace u Federaciji nastupaju nemiri. Vec je i pocelo, invalidi, borci, poljoprivrednici.

Sa druge strane Dodikovi ni da cuju o povecanju PDV-a a Harisovi se zdusno zalazu.

Govori to mnogo.
 
Da, jer moraju, inace u Federaciji nastupaju nemiri. Vec je i pocelo, invalidi, borci, poljoprivrednici.

Sa druge strane Dodikovi ni da cuju o povecanju PDV-a a Harisovi se zdusno zalazu.

Govori to mnogo.

U Federaciji nastupaju nemiri ako šaka poslanika u Parlamentu sebi ne smanji plaće?

E najsmješniji su mi ovi što tvrde kako u RS sve cvate a u Federaciji se skapava od gladi. :lol:

Dodikovi nisu za povećanje PDV-a ali jesu za kreditiranje MMF-a.
 

Back
Top