Madjari ne brane ulazak, Madjari kontrolisu divlji ulazak, kao i Makedonci.
Nije sija nego vrat, pa nijedan jedini migrant ne moze da ulazi drugacije osim na divlje.
Kako ti zamisljas legalni ulazak ljudi koji nemaju ni putne isprave, ni licne karte a o vizi da ne pricamo.
Pre godinu dana sam bio domacin jednoj grupi iz EU, medju kojima je bilo dvoje iz Irana i jedan iz Sirije. Svi oni su imali legalno boraviste u EU, zaposleni, socijalno osigurani. Sa stanovista EU zakonodavstva bili su punopravni gradjani EU, kao i bilo koji Nemac ili Italijan.
Bez obzira na to, za ulazak u Srbiju im je bila potrebna viza a procedura uopste nije bila naivna jer se radi o drzavljanima rizicnih zemalja kako ih nasa zemlja procenjuje. Slali smo im pozivna pisma, pa dodatne garancije i izjave zasto dolaze i sta ce rade, ko garantuje za njih, rezervacije hotelskog smestaja itd. Zvali su nas i iz naseg konzulata gde su aplicirali za vizu da provere sve podatke iako smo drzavna institucija.
Bili ljudi 4 dana i otisli a par dana kasnije imali smo poziv i iz BIA da damo izjavu koga smo to imali u gostima, zasto i sta su radili. Ja sam licno bio zadovoljan sto moja drzava radi ozbiljan posao, proverava sve i kontrolise bezbednost.
Ako je tad moglo i moralo tako kako to danas moze da udje stampedo od 2000 Sirijaca bez ikakvih dokumenata i kontrole a pametnjakovici kao ti kazu da to nije na divlje