Azdejkovic: "NVO" u Srbiji-lopovi

NN77

Domaćin
Banovan
Poruka
3.255
Dobro su me podsetili na drugoj temi o ovome:

A šta sam ja to sve izjavljivao što im je smetalo. Rekao sam da je sramota da je budžet Koalicije za REKOM 3,5 miliona evra, i što im treba 11 hiljada evra godišnje za sajtić (koji i web amater može da postavi za 100 evra), 58 hiljada evra za štampani materijal (kad sam pisao blog bilo je 30, ali se u međuvremenu duplirao iznos). Nije mi za pare, ali mi je žao zbog genocida nad šumama. Ako smo plakali nad platanima možemo da plačemo i nad drvećem koje će biti posečeno da se napravi štampani materijal u vrednosti od 58 hiljada evra. Zbog bloga „Nale, jel može blokče na zajam?" nisam imao samo ja problema, već i ostale gej grupe (po logici svi su ****** isti), te su mi sugerisali da se dotičnoj javno izvinim. Pošto nisam, onda su se maksimalno ograđivali od mene i dokazivali da samnom nisu u rodbinskim odnosima, niti da su samnom ljubav vodili.

Kritikovao sam neefikasnost NVO sektora u poređenju sa količinom novca koju je potrošio za 20 i više godina borbe za ljudska prava, demokratizaciju ili šta već. NVO sektor Srbije doživeo ogroman poraz, jer je vrlo malo promenjeno njihovom zaslugom, a potrošena je ogromna količina novca. Veliki deo tog novca je i pokraden. Svi znamo makar jednu priču o tome kako je neko proneverio ili pokrao lovu, koliko stanova u Beogradu ima kolega bloger, koliko projekata je propalo i nisu imali nikakve rezultate... Pa ne kažu za džabe NVO mafija.

Tu je i licemerje, jer se 99% NVO sektora bori za prava drugih. Za prava Roma, protiv nasilja u porodici, rodnu ravnopravnost, za bolji položaj HIV pozitivnih, za prava LGBT populacije, a da ih se to uopšte lično ne dotiče. Bore se zato što imaju veliko srce, zato što su super, zato što su demokrate i žele da kreiraju bolji svet za građane Srbije. Čista laž. Profitira se na tuđoj muci u najvećem broju slučajeva i mogu da se kladim da mnoge gricka ideja da ako dođe do promene i rešenja problema oni ostaju bez posla i finansija. Zato je u Srbiji sve tako sporo i neefikasno. Uopšte neću da pričam o eksploataciji, mobingu, radu na crno i ostalim krasotama srpskog NVO sektora.

***** je konacno potvrdio ono sto svako normalan u Srbiji zna. Prozapadni olos samo krade i laze!
 
"NVO" koju predvodi Natasa Kandic:

Коалиција за РЕКОМ је неполитички регионални скуп организација цивилног друства.
Чини је мрежа невладиних организација, удружења и појединаца/појединки који/које заступају и афирмишу Иницијативу за РЕКОМ, за оснивање Регионалне и независне комисије са мандатом да установи и јавно изнесе чињенице о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права, као и да допринесе расветљавању судбинe несталих, у ратовима 1991-2001. године на подручју некадашње СФРЈ.

Sada se medjusobno cerupaju ovi iz Srbije i iz BiH zbog novca. Olos i otpad drustva koji je koristeci rat i zrtve zaradio milione. To su tzv. "anti-ratni" profiteri.
 
U svetu se to zove GNGO, tj. VNVO bi bio prevod: Vladine Nevladine Organizacije. Zapravo je reč o ispostavama određenih stranaka.
Kako VNVO dobijaju novac?
Naprave projekat. Uglavnom je to projekat neke već postojeće NVO, kojoj se uskraćuje pristup medijima, pa zato za istu niko nije ni čuo. Drugim rečima, pokrade se projekat.
Kako se to radi? NVO da bi finansirale svoj rad prijavljuju projekte na konkurse. U konkursnim komisijama sede, već pogađate, predstavnici stranaka. Članovi komisije projekte koji su im zanimljivi proslede svojim VNVO, koje te projekte kasnije prijavljuju pod svojim imenom. Kako je taj projekat već prošao kroz partijsku redakciju, VNVO lako i brzo dobija novac od države, koji deli sa strankom čija je ispostava.
Dobar primer za to je akcija "Očistimo Srbiju", tokom koje je više od četvrtine ukupnih sredstava predviđenih za akciju isplaćen fiktivnoj NVO, koja već više od tri godine nije aktivna.

Naravno, u narodu se posle takvih malverzacija javlja sumnja u svaku NVO. Naročito kada se uzme u obzir relativno slab učinak NVO do sada. Međutim, taj slab učinak uopšte nije iznenađujući kada se uzme u obzir da se NVO direktno suprotstavljaju interesima krupnog kapitala i vladajućih (a često i opozicionih) stranaka. Jednostavno neke stvari ne možete da uradite, jer vlast tako kaže i gotova stvar.

Primer delovanja NVO sektora i problema sa kojim se susreće jeste borba za očuvanje Petog parkića u Beogradu. Tu malenu parcelu je skoro šest godina branilo više stotina građana, uz česte fizičke sukobe sa privatnim obezbeđenjem, noćnih uzbuna, maltretiranja i šikaniranja. To je, koliko je meni poznato, jedini slučaj u Republici Srbiji da je urbanistički plan izmenjen na osnovu inicijative građana.
 
Poslednja izmena:

Back
Top