AVM epi siptomatica

okosokolovo

Zainteresovan član
Poruka
136
Поздрав свима. Да ли је неко упознат са овом дијагнозом.
Наиме ради се о артерио венској малформацији крвних судова на мозгу.
Да ли се код нас то лечи и на који начин и ако неко зна где се то ради у свету, и ко то ради. Где се може набавити литература везано за ову дијагнозу, да ли постоји неки сајт и сл.

http://www.wfns.org/video/diffaneur.mpg Imas tu operaciju, oko 280mb je. Radi se u nasoj zemlji, moze totalnom kraniotomijom, a mislim da imamo i opremu za endoskopski zahvat, a takodje je popularan i endovaskularni zahvat ali ne znam da li to postoji u nasoj zemlji. Bitno je gde se nalazi. Jel bi mogao vise informacija da das. Jel radjen angiogram, CT, MRI. Bitno je da se ne nervira osoba koja to ima, povecanje pritiska moze da dovede do pogorsanja situacije.
Pozdrav

Zahvaljujem PIKAX. i Dr Koki.
Dr. Koki trenutno se kod nas ovo ne moze raditi, a najbolji u svetu za ovu dijagnozu je Prof. Valavanis u Cirihu. Radi se embolizacija i trenutna cifra koju treba uplatiti kao depozit na USZ u Cirihu je 50.000 CHF. Simbolicno ?! Naravno pre toga treba zakazati termin. Inace na VMA su dobili neku ,,aparaturu,, sa kojom mogu raditi embolizaciju ali im jos uvek dolazi neki Dr. iz Slovenije koji ustvari to radi, a ove godine je trebao doci i neki Prof. Lopez iz USA ali ih je ispalio.
Inace, koliko se ja trudim da ukapiram, pored malformacije krvnih sudova na mozgu tu je i epi siptomatica tako da zaista ovaj problem je veliki za pacijenta.
Dr. Koki da li mozda znas koji Dr je u Parizu osposobljen za ove vrste dijagnoze (posto sam nesto nacuo i za Pariz). Pozdrav.
Inace sajt bolnice gde radi Prof. Valavanis je: www.usz.ch

Za Pariz ne znam. Ali mislim da bih bilo najbolje da kontaktiras nekog od nasih neurohirurga koji imaju neke kontakte sa dr. iz sveta. Mislim da bi Dr. Ivica Stefanovic sa Niske neurohirurske klinike mogao da ti pomogne u tome. On ima dosta kontakata sa neurohirurzima iz Nemacke. Ali nigde u svetu neces naci neku pristuacnu cenu za to. Ipak je to veoma teska operacija, a kod njih su neurohirurzi MNOGO placeni. Radi poredjenja operacija Discus Hernia-e sa ,celom fizikalnom terapijom, u USA(Billing Montana) kosta 120'000$.

Back