Авионске несреће државника времеплов

Poruka
9.345
Одувек сам се питао како то да државници, далеко мање падају са неба, тј руше им се ваздуплохови?
Онда сам схватио да и далеко мање плове ваздухом, тј на 1000 грађанских, иде може 1 или 2 државничка ваздухоплова.
Ал свеједно, када се деси то одјекне као бомба, ал буквално!
Свет, на сву срећу,до сада, није имао скорије неко падање са неба, неког битнијег европског државника.
Последњи коме се то десило је Лех Качињски, још давне 2010....
Од југословенских државника, тј земаља бивше Југогославије, таква судбина до сада никога није задесила...
....мсм да је у Македонији пао неки хеликоптер или нешто слично?

Гледајући ову листу са викија, не би ме чудило да се неко и радовао овим падањима са неба
јер барем половина њих, африканци махом тј државници земаља трећег света, нису били уопште цвећке током живота.
Да не кажем да је многима и свануло...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_..._who_died_in_aviation_accidents_and_incidents

Da li su te nesreće plod slučajnosti ili delo obaveštajnih službi?
Zrakomlati zapadnjaka, skoro i da ne padaju, uglavnom treći svet, ili ponekad, kadgod, Istočna Evropa.

Авионске несреће државника – хронологија

Хаварија пољског „тупљева“ у коме су изгубили живот председник Лех Качињски и неколико државних функционера Пољске, прва је авионска несрећа у последњих пет година у којој су жртве били државници, али само једна у низу, од 1961. године наовамо.

18. септембар 1961.: У паду авиона на граници конгоанске провинције Катанга и Северне Родезије (данас Замбија), погинуо је генерални секретар УН, Швеђанин Даг Хамаршелд.

19. јули 1964.: Амерички сенатор Едвард Кенеди преживео је, тешко повређен, пад приватног авиона код града Вестфилд, у Масачусецу.

Пролеће 1974.: Тогоански председник Гнасингбе Ејадема једини је преживео пад владиног авиона на северу те државе.

4. децембар 1980.: Португалски премијер Франсиско са Карнеиро и министар одбране Аделињо Амаро да Коста изгубили су животе, пошто је у њиховом авиону детонирала паклена машина.

21. мај 1981.: Еквадоријански председник Хајме Агилера погинуо је у авионској несрећи у брдима провинције Лоха.

31. јули 1981.: Председник и шеф војне хунте Панаме Омар Торихос погинуо је при паду његовог авиона у близини града Панама.

19, октобар 1986.: Председник Мозамбика Самора Машел погинуо је при паду авиона на граници према Јужној Африци. Функционери ослободилачког покрета Фрелимо приписали су кривицу Преторији, тврдећи да је реч о атентату.

17. август 1988.: Пакистански председник Зиа-Ул Хак изгубио живот у експлозији војног авиона типа Ц-130.

23. фебруар 1989.: Аустријски министар за социјална питања Алфред Далингер погинуо у авионској несрећи на аустријско-швајцарској граници.

7. април 1992.: Тешко повређен Јасер Арафат, пошто се његов авион срушио на либијској територији Сахаре.

6. април 1994.: животе губе председници Руанде и Бурундија, Јувенал Хабијаримана и Сипријен Нтаријамира, пошто је њихов авион оборен у близини Кигалија. Овај инцидент био је повод за почетак обрачуна са припадницима Туција, у коме је страдало више од 800.000 људи.

3. април 1996.: Амерички министар трговине Рон Браун погинуо у авионској несрећи код Дубровника.

17. октобар 2000.: Гувернер америчке државе Мисури Мел Карнахан изгубио живот у хаварији приватног авиона у близини града Сент Луис.

26. фебруар 2004.: Македонски председник Борис Трајковски погинуо при паду авиону у близини Мостара.

30. јули 2005.: Подпредседник Судана Џон Гаранг погинуо при паду хеликоптера на југу те земље.

1677320921848.jpeg

1677320758197.jpeg

Одувек сам се питао како то да државници, далеко мање падају са неба, тј руше им се ваздуплохови?
Онда сам схватио да и далеко мање плове ваздухом, тј на 1000 грађанских, иде може 1 или 2 државничка ваздухоплова.
Ал свеједно, када се деси то одјекне као бомба, ал буквално!
Свет, на сву срећу,до сада, није имао скорије неко падање са неба, неког битнијег европског државника.
Последњи коме се то десило је Лех Качињски, још давне 2010....
Од југословенских државника, тј земаља бивше Југогославије, таква судбина до сада никога није задесила...
....мсм да је у Македонији пао неки хеликоптер или нешто слично?
Netačno, posle si sam stavio kopiran tekst u kom piše da je u avionskoj nesreći poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski. Nije loše da se i pročita ono što se kopira.
Inače sem njega je 1977. poginuo Džemal Bijedić koji je u tom momentu bio predsednik vlade SFRJ. To se tad zvalo predsednik saveznog izvršnog veća. (SIV).

Netačno, posle si sam stavio kopiran tekst u kom piše da je u avionskoj nesreći poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski. Nije loše da se i pročita ono što se kopira.
Inače sem njega je 1977. poginuo Džemal Bijedić koji je u tom momentu bio predsednik vlade SFRJ. To se tad zvalo predsednik saveznog izvršnog veća. (SIV).

E da boris trajkovski se zvao! blagodarim!
Da, Bijedić je bio baš PREDSEDNIK...još davne 1977-e....

Back