Авионска седишта "на спрат"

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Старт ап компанија Зефир патентирала је нови тип авионских седишта "на спрат" намењених путницима у економској класи у дуголинијском саобраћају.
Концепт су базирали на чињеници да се од појаве првих широкотрупних авиона пре 50 година до данас у изгледу путничке кабине мало тога променило и ништа битно, док је комфор путника тај који је био смањиван.

Слика говори више од речи, али намеће и пуно питања, највише из безбедности јер како ће се у случају ванредне ситуације вршити брза евакуација и једне од болних тачака свих компанија, а то је време потребно за укрцавање и искрцавање путника, јер овај систем то знатно продужава, а сваки минут на земљи је трошак за компанију.

1605991888239.png

1605991913031.png

https://www.designboom.com/design/z...flat+airline+seat+for+economy+class+travelers

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Него, то је све само њихова лепа замисао, у пракси теже за реализацију.
Јер...

1) Све то има већу тежину, а већа тежина = повећани трошкови керозина
2) Време укрцавања и искрцавања су дужи, а сваки минут на аеродрому кошта компанију
3) Безбедност путника приликом принудног слетања нпр, да не помињем турбуленције које су честе

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
46.161
Da vidimo prvo psiholoski pristup tih zephirovaca...

Pazi prezentacija im je.....klasicna decija....psihologija..
Evo sad cemo mi da promenimo svet, niko se nije setio pre...
A onda ide, mi zelimo da promenimo svet...
A onda ide, zamislite kako bi bilo da je ovako a ne tako...

Amaterski za avio industriju , koja je visoko profesionalizovana po pitanju troskova...

Vec postoje drugaciji rasporedi sedista, ne samo za biznis klasu nego i za ekonomsku , ali se meri ucinak pa nisu otisla u praksu...
I sto ste vec naveli , kriterijumi izbora su vec definisani kroz kriticne tacke...
Ako hoces promene, mogao bi da menjas konstrukciju mosta....da boarding bridge ne bude jednoulazni nego dvoulazni, pa bi onda sve vise aviona imalo takav pristup i u konstrukciji...
Naravno dvoulaznost se cini nemogucom , jer je avion i razlicite duzine i kabast, i most bi morao da resi puno problema takve vrste da bi bio dvoulazni...
Ali to je pre resenje , tj etapa u resenju nego ovo...
Ako hoce da imaju resenje, to treba dati matematicarima uz uslove koliko zapreminskog prostora mogu da izdvoje iznad i ispod....Povecanje zapremine koja je dostupna putniku je znacajna stvar, zbog kiseonika, psihologije, a onda bi se prilagodila i ergonomija...

U doba covida...ovo nema ni teorijske sanse za prolaz...

Uostalom ovo sto oni prodaju je lakse prodati grbavcima gornji sprat..tj dok se ukrcavas bices zgrbljen, kao u busevima na sprat...nekim od njih...
Tesko da ce me neko ubediti da se ne grbe kod onih autobusa na sprat gde je 1,5m ili 1,6m visina do plafona..a mozda je i manje...
I onda nema posebnih merdevina, nema nicega, novi sprat potpuno odvojen pa se moze cak odvojiti i preko spratnih vrata i modifikaciju boarding bridgea...jedni idu na donja, a drugi na gornja, koja su mostom sa leve strane uzbrdicom podrzana u zadnjih 4m mosta...

Poslednja izmena:

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
da boarding bridge ne bude jednoulazni nego dvoulazni, pa bi onda sve vise aviona imalo takav pristup i u konstrukciji...

Двоулазни бординг није никаква новост, они одавно постоје и аеродроми и компаније их углавном користе да раздвоје путнике прве и бизнис класе са једне и економске класе са друге стране.

У прилогу једна од мојих слика са аеродрома Шарл де Гол у Паризу пред укрцавање за Хонг Конг. Чак мислим да и на аеродрому Београд није реткост да се користе два излаза.

DSC_0515.JPG

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Odlicno ....hvala na info....kad vidim kako arapi skrtare na prilazu iz glavne zgrade i terminusa, pomislio sam da je dupli board teski luxuz koji bi svi ismejali kao ideju...

Има то везе са брзим укрцавањем, али и са бенефитом за путнике који плаћају скупљу карту, јер све се то њима урачунава у цену карте.
Аеродроми не дају компанијама дупле мостове за џабе

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
46.161
Ja sam se vozio jednim ogromnim avionom ali ne znam koji je....znam samo da je 10 u redu , a da ima 4 odeljka a svi veliki i dugi , mislim da sigurno 1h traje ukrcavanje...jos indijanaca koliko volis, mislim iz Indije....ti ljudi brzo pricaju ali uzasno sporo rade sve ostale stvari...
Cak dzepare po avionu....malo cudno za nesto sto kosta sigurno iznad 100e, ali eto i to sam video...

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Ja sam se vozio jednim ogromnim avionom ali ne znam koji je....znam samo da je 10 u redu , a da ima 4 odeljka a svi veliki i dugi , mislim da sigurno 1h traje ukrcavanje...jos indijanaca koliko volis, mislim iz Indije....ti ljudi brzo pricaju ali uzasno sporo rade sve ostale stvari...
Cak dzepare po avionu....malo cudno za nesto sto kosta sigurno iznad 100e, ali eto i to sam video...

То је неки са конфигурацијом 3-4-3 вероватно

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Stvarno evo pitanja, da li bi radije izabrali sediste grbavca a horizontalno komfornije, ili normalna sadasnja ekonomska klasa sedista....?
Ja setkam kad sam u avionu , stjuardese, ovo ono , ali 90% putnika kad je miran let ne setka, a tek kad neki sagatrans pilot vozi , tek onda ne setkaju...

Одговор би сам дао када би морао да проведеш дуже од 5 сати у седишту авиона, поготово ако би био и чешћи путник на таквим летовима.
Комфор је оно што ти треба, нарочито ако се уз то мења нешто више временских зона или климатских услова.

Више пута сам доживео да прелазим из лета у зиму и обратно. Летео сам и бизнис и економском класом и дефинитивно када се након дугог пута и седења нађеш на земљи сигурно се не осећаш ведро чило и одморно. У бизнис класи сам имао прилику да седиште претворим у лежај и заиста разлика у осећају по слетању је била приметна у односу када сам користио економску класу. Идеја повећаног комфора коју су пласирали ови момци се односи на широкотрупне авионе и дуголинијски саобраћај

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Pa kad je nizak plafon...grbav moras da budes da bi se kretao dok ne sednes...

Мислиш погрбљен :)

Реално, ако си виши од 1,85 мораћеш тако да се крећеш и кроз неке авионе за регионални саобраћај, нарочито када се приближаваш седишту.
Нпр у ембраеру 145 а ни АТР није нешто издашан у висини плафона

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
46.161
Wow, tek sam poceo tu putnicku karijeru, pa mi jos nije zasmetalo , uglavnom sam leteo onima sto te stesne bocno a puste u visinu...
Ali mi je ta 3-4-3 konfiguracija prilicno neugodna ponekad...sto vise Danaca i Holandjana i Indijica to je gore, prvi bahati , koriste svaku caku , a drugi sve pretvore u Indiju....neka vrsta cigan male...
Nasi su mi tu najblizi po mentalitetu , bar znas da ce ako je avion prazniji da zauzmu sva zadnja sedista spavanjem preko celog reda..gledaju da ne cackaju druge, cak i kad su grmalji...jedino ne vazi ako si sa navijacima u avionu...