Avijacija-slike

Rusi imaju mnogo slicnih helikoptera... da ne kazem istih... Mnogo je tamo privatnih Gazella... Nemamo samo mi "tajkune"... Uzgred, njihovi piloti i tehnicki sastav dolaze kod nas na preobuku, odnosno tehnicku ucionicu, za isti tip helikoptera... Gazella inace pripada familiji EUROCOPTER... i tacno je da su najveci udeo u njenoj izgradnji imali Francuzi... Varijacija na temu opreme i sitnijih modifikacija ima puno, a Turbomeca je firma koja je izradila Astazou... jedan od najboljih helikopterskih motora svih vremena... Sve u svemu, rec je o velikoj kooperaciji, kao i kod vecina vazduhoplova... Tacno je da su i Englezi ucestvovali u prici, ali daleko manje nego komsije prekoputa... Sto ih naravno ne sprecava da u svojim redovima zadrze i dan danas veliki broj Gazella... Koriste ih uglavnom za izvidjanje, korekturu vatre i najvaznije od svega, za trenazu pilota TA (slicno kao nasa bivsa TO)... Tako da Gazellice lete po svetu za sve pare:):):)

Sto se tice nas... Nikada ih nismo proizvodili (mislim na Srbiju i Frusku Goru:)), radio ih je Mostarski Soko i to do samog raspada bivse drzave... Ali kad kazem radio, uglavnom mislim sklapao... jer su vecinu delova (motor i opremu)... dobijali u originalnoj varijanti, srecom!

Sa druge strane, Gazellica je vazduhoplov koji ce se najduze zadrzati u nasem vazduhoplovstvu... jer drzi primat najnovijeg... Pored VSCG i MUPova... Postojalo je i nekoliko privatnih, ali usled ucestalih nesreca, broj im se drasticno smanjio... Mislim da je jos samo jedna ostala u vlasnistvu TV Elmag iz Podgorice...

I da skratim... u celoj prici nema ni I od Italijana... bar koliko ja znam... a za sve detaljnije informacije o ovom i slicnim zrakomlatima...

http://avia.russian.ee/helicopters_eng/gazelle-r.html

Pozzdrav:)

Moja greška, nešta sam se prebacio, (mada su oni meni ista g...a).
ranih sedamdesetih od Francuza smo kupili licencu tada vrlo modernog lakog transportno-borbenog helik. SA-341 Gazela, a tada kad smo je kupili Gazela još uvek nije ušla u naoružanje Francuza.Uzeli smo samo delimičnu licencu, najviše iz razloga da bi se izbeglo kašnjenje uvođenja tog helik. u upotrebu, izbegli smo izradu rotorske glave i slišnih elemenata jer bi dugo trajalo osvajanje tog dela procesa proizvodnje, i u početku nismo mogli da dobijemo licencu za proizvodnju krakova rotora koje su radili Švajcarci ali kada je Soko počeo da da radi neke delove za njih onda smo dobili i tu licencu.

Back