Rusi imaju mnogo slicnih helikoptera... da ne kazem istih... Mnogo je tamo privatnih Gazella... Nemamo samo mi "tajkune"... Uzgred, njihovi piloti i tehnicki sastav dolaze kod nas na preobuku, odnosno tehnicku ucionicu, za isti tip helikoptera... Gazella inace pripada familiji EUROCOPTER... i tacno je da su najveci udeo u njenoj izgradnji imali Francuzi... Varijacija na temu opreme i sitnijih modifikacija ima puno, a Turbomeca je firma koja je izradila Astazou... jedan od najboljih helikopterskih motora svih vremena... Sve u svemu, rec je o velikoj kooperaciji, kao i kod vecina vazduhoplova... Tacno je da su i Englezi ucestvovali u prici, ali daleko manje nego komsije prekoputa... Sto ih naravno ne sprecava da u svojim redovima zadrze i dan danas veliki broj Gazella... Koriste ih uglavnom za izvidjanje, korekturu vatre i najvaznije od svega, za trenazu pilota TA (slicno kao nasa bivsa TO)... Tako da Gazellice lete po svetu za sve pare

Sto se tice nas... Nikada ih nismo proizvodili (mislim na Srbiju i Frusku Goru

), radio ih je Mostarski Soko i to do samog raspada bivse drzave... Ali kad kazem radio, uglavnom mislim sklapao... jer su vecinu delova (motor i opremu)... dobijali u originalnoj varijanti, srecom!
Sa druge strane, Gazellica je vazduhoplov koji ce se najduze zadrzati u nasem vazduhoplovstvu... jer drzi primat najnovijeg... Pored VSCG i MUPova... Postojalo je i nekoliko privatnih, ali usled ucestalih nesreca, broj im se drasticno smanjio... Mislim da je jos samo jedna ostala u vlasnistvu TV Elmag iz Podgorice...
I da skratim... u celoj prici nema ni I od Italijana... bar koliko ja znam... a za sve detaljnije informacije o ovom i slicnim zrakomlatima...
http://avia.russian.ee/helicopters_eng/gazelle-r.html
Pozzdrav