Avato

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U sustini taj zakon i ima logike.Posebno kada se uzme u obzir da su u pravoslavlju velika vecina zena nevernici to jest ne veruju u Boga.Zene bi i onako na Svetu goru isle da vide da nema tamo neki dobar soping mol,fina plaza,da se suncaju ili eventualno slikaju za drustvene mreze cisto da ljubomorne drugarice vide da su bile u Hilandaru posto ih,jelte,samo to i zanima u zivotu.Trazile ste da se udaljite od vere,zasto vam onda smeta sto vam u svetinju nije dozvoljen ulaz?

Ето. Жене испадоше станије и сораје а мушкарци све голи академици.

Наравно, како да не, америчка ТВ ЦБС дала је све од себе да то уради и својим гледаоцима пружи кратке, јасне, питке, инстант одговоре на та питања :

Lepo je urađeno.

Privuklo mi je pažnju sledeće:

- "na tom mestu se poštuje Božija Majka i da baš tamo nijednoj drugoj ženi nije dozvoljeno da stupi na tlo Sveze Gore"
"Hristos je darovao poluostrvo svojoj majci a svim drugim ženama je pristup zabranjen kako bi se u potpunosti odala počast Presvetoj Bogorodici"

- da je monah na pitanje da li je teško u današnje vreme zabraniti ulaz ženama rekao da su" manastir i sva manatirska zermlja su naše vlasništvoi ako želimo da zabranimo pristup ženama, imamo svako pravo da to uradimo"

- da "ako se dozvoli pristup ženama, one će dovesti svoje porodice i decu, ovo mesto će postati turistička atrakcija, a ne više mjesto tišine"

-i još onaj deo u kojem monah priča o odbijanju želje svog oca da ga vidi na samrti i običaja u vezi svojih bližnjih

Komentarisati sada neću, u svakom slučaju mi nije žao što sam to odgledala.

Poslednja izmena:
Avato („ne kročiti”), zakon često tumačen isključivo kao restriktivna norma koja svim ženama strogo zabranjuje pristup manastirima na Svetoj Gori.
Iako to jeste odrednica ovog zakona, on više od 1000 godina ograničava slobodu kretanja svih ljudi i dobara na ovoj teritoriji, i reguliše se posebnim procedurama. U svetogorske manastire i muški posetioci mogu doći isključivo nakon upućivanja molbe za posetu preko Zadužbine Svetog manastira Hilandara.
Ova procedura je neophodna zbog ograničenih kapaciteta manastira, ali i zbog specifičnog, izuzetno strogog monaškog načina života koji zahteva besprekoran mir.

U poslednje vreme, Avato se pod pritiskom organizacija koje se bore za ravnopravnost žena našao kao poslaničko pitanje pred Evropskim parlamentom. Rezolucijom iz 2003. godine ova norma je osuđena kao narušavanje ravnopravnosti polova i građanske slobode kretanja.
Pobornici revizije Avatoa svoje stavove pravdaju potrebom da se prevaziđe arhaično razdvajanje polova karakteristično za davnu prošlost, te da se žene i muškarci duhovno izjednače u veri.
Iako postoje različita svetovna ubeđenja zašto ženska noga ne sme da kroči na Atos, govorićemo o težnji monaha sa Atosa da u cilju revnosnog praktikovanja vere žive u najstrožem celibatu, koji bi stalna iskušenja dodatno otežala.
Smatra se da bi posete žena narušile mir monaškog bratstva, čiji je stil života okrenut isključivo duhovnom prosvetljenju.
Komplikovana dilema ima mnogo grananja, a problem se može pomatrati sa nekoliko aspekata:
Imaju li pravo ateisti, ili pripadnici drugih vera da se mešaju u kanon jedne religije praveći od toga globalno političko pitanje?
Da li religija sme da ignoriše društvena kretanja i udaljava vernike od svog učenja insistirajući na arhaičnim normama?
I na kraju, hoće li Sveta Gora biti manje sveta ako na nju kao hodočasnik kroči žena?
Hoće li ljudska prava u svetu postići ozbiljan napredak ako jedan zakon pravoslavlja star hiljadu godina uredi Evropska komisija i feministički lobi?

Šta vi mislite o Avato zakonu?
Da li bi ga trebalo ukinuti ili ne i zašto?

Molila bih one koji nisu lenji da pročitaju ceo tekst
Izvor : http://www.medias.rs/avato-zakon-koji-zenama-zabranjuje-pristup-svetoj-gori

pa ja na te zahteve gledam ko na gej paradu,koja manje sluzi gejevima koliko je koriste u politicke svrhe...da dodje neka grupica zena bez ikakve politicke pozadine i objasni zasto bi to zelela mozda bi i mogli da diskutujemo na tu temu...

Kompletno si banalizovala monastvo, konstatacijama koje su van pameti. Ovo je tvoje vidjenje kroz sopstvenu ostrascenost i (pogresnu) predstavu. Ti bi da oni budu tebi na usluzi, sa tvojim osobinama, pa kad nisu onda su "izrodi". Ne shvatas da je monastvo u svojoj osnovi oslobodjeno od sveta (tebe, mene, bilo koga, svega). Odatle, svaki monah je unikatna jedinka, posvecena jednom - duhovnom, i sve je tome potcinjeno.
Ako ocekujes da krenu da se tebi dodvoravaju ne bi li opravdali sopstveno postojanje, plasim se, kad bi se to i dogodilo, da bi se sakrila ispod stolice (od sramote) na prvi susret sa nekim od njih.

p.s. zivot posvecen molitvi i asketizmu je mnogo tezi od bilo kakvog jednokratnog milosrdja. Probaj, mozda se uveris.

Monaštvo je sebe banalizovalo u pokušaju da slede Hristov primer pustinjaštva ili primer Jovana Krstitelja. Oni su proveli 40 dana u pustinji, gladovali ili im je hrana bila, kako kaže jevanđelista Mateja "skavci i divlji med". Nakon tog iskustva išli su među ljude da ih uče nekim ličnim saznanjima.

Danas su neki modeli monaških postupaka takvi da su sami sebi dovoljni. Ma vidi čuda! Ako su sebi dovoljni, što ne odaberu pustinju nego idu na prelepo poluostrvo da gledaju u plavetnilo mora, primaju hleb i vino (i koješta štošta) koje im donira neko sa strane. Kažeš da je asketizam mnogo teži od bilo kog milosrđa. A da li je teži od svakodnevnog rmbačenja na građevini? Je li asketizam teži od životnih muka siromaha koji se bore za hleb i za očuvanje porodice.

I još im je tako teško da žive bez greha pa se sklanjaju od ženskog roda kao od kuge. A Isus dao da mu Marija Magdalena opere noge i nije se libio da joj oprosti grehe.

Kažeš da sam ostrašćena, a iz tvog posta vrišti ostrašćenost koja mi poručuje da ja želim da meni monasi služe. Oni treba da budu nalik apostolima, da budu "so ovoj zemlji" da služe čoveku kao putokaz. To mogu biti samo oni monasi koji su u kontaktu sa ljudima, a ne na nekom mestu gde ih niko ne vidi i gde se sklanjaju od greha.

I nemoj da mi držiš lekcije o duhovnoj kontemplaciji kao da su prošla kroz sve faze monaštva. Ispada da imaš iskustva kojih sam ja lišena. Ja ovo ne pišem zato što mi je tek tako došlo večeras napamet. Promišljala sam i vagala, čitala i imala dileme duže nego što misliš.

O presveta prepodobna Antigono, zar tebi da neko drzi lekcije, ne mesam ti se u avliju, samo odgovaram na napisano, ako dozvolis, kad promislis i izvagas, obavesti me. :lol:

Inace, jedini ko je nagovarao monahe da napuste usamljenost, da bi cinili dobra dela na zemlji, je bio demon. Nisam promisljala ovo, procitala sam nekada nesto pa upamtila, ne zameri na nepromisljenosti. :lol:

p.s. "daj krv i primi duh" lisices se ovozemaljskih muka, i dobices sansu da licno izvagas "tezinu" asketizma i cigle na gradilistu. ;)

Lepo je urađeno.

Privuklo mi je pažnju sledeće:

- "na tom mestu se poštuje Božija Majka i da baš tamo nijednoj drugoj ženi nije dozvoljeno da stupi na tlo Sveze Gore"

"Hristos je darovao poluostrvo svojoj majci a svim drugim ženama je pristup zabranjen kako bi se u potpunosti odala počast Presvetoj Bogorodici"

- da je monah na pitanje da li je teško u današnje vreme zabraniti ulaz ženama rekao da su" manastir i sva manatirska zermlja su naše vlasništvoi ako želimo da zabranimo pristup ženama, imamo svako pravo da to uradimo"

- da "ako se dozvoli pristup ženama, one će dovesti svoje porodice i decu, ovo mesto će postati turistička atrakcija, a ne više mjesto tišine"

-i još onaj deo u kojem monah priča o odbijanju želje svog oca da ga vidi na samrti i običaja u vezi svojih bližnjih

Komentarisati sada neću, u svakom slučaju mi nije žao što sam to odgledala.

Nemam sada vremena da odgledam ovaj film, ali ovo boldovano mi je privuklo pažnju.

Glavna optužba Hristu je bila da je on tvrdio da je sin božji.
Kad ga je Pilat pitao da li je to tačno, on je odgovorio: "Ti kažeš".
To znači da se on nije izjašnjavao kao sin božji, ali tako su govorili jevanđelisti, tačnije Mateja.
Zamislimo dokle ide to ruganje ženskom rodu!
Čak se ni tu ženi ne daje da bude majka koja je začela kao svaka druga žena.
Autori Hristovog životopisa ga oslobađaju "krivice" da je rođen u grehu.
Sve su žene kur..ve, ali jednu ćemo ženu izdvojiti jer nam je po volji.

Kad tako izdvojimo bezgrešnu, mi bezgrešni ćemo je veličati u Hilandaru, ali ne mogu je veličati i druge žene jer su grešne.

I ja treba da aminujem tu mudrost?

O presveta prepodobna Antigono, zar tebi da neko drzi lekcije, ne mesam ti se u avliju, samo odgovaram na napisano, ako dozvolis, kad promislis i izvagas, obavesti me. :lol:

Inace, jedini ko je nagovarao monahe da napuste usamljenost, da bi cinili dobra dela na zemlji, je bio demon. Nisam promisljala ovo, procitala sam nekada nesto pa upamtila, ne zameri na nepromisljenosti. :lol:

p.s. "daj krv i primi duh" lisices se ovozemaljskih muka, i dobices sansu da licno izvagas "tezinu" asketizma i cigle na gradilistu. ;)

Na svašta ih je nagovarao demon, a nije ni čudno jer kad neko ne jede, ne pije danima, halucinacije su uobičajena pojava.
Što se mene tiče, ja poštujem samo one humane poruke koje nalazim u hrišćanstvu, sve ostalo, a posebno šovinizam mogu da serviraju nekom drugom.

Čovekoljublje je najveća vrednost svake religije, nelogičnosti, nebuloze i izvrtanje sveta naglavačke, pripisujem budalaštinama onih koji su uzeli pero u ruke i zamlaćivali narod svojim tumačenjem sveta.

Hristova božanstvenost nije predmet ove teme.

To je klica svih nepravdi načinjenih ženskom rodu pa se ženski rod nije nalazio u sopstvenoj religiji.
Ako je Hrist na ženu gledao bez mržnje, tumači njegovog učenja jesu.
Bolje rečeno, uzeli su iz Starog zaveta ono ženomrzačko.

Jevrejke nećeš naći pred Zidom plača.
Stari zavet je jevrejska tvorevina.

a dobro bre, znamo da je zena gresna..za razliku od muskarca.
i kao takvoj mora ju se spreciti da ide po svetu i nosi te jabuke!!!
uopste ne razumem sta vam nije jasno.:dontunderstand:

- - - - - - - - - -

eo vidis ..u isto vreme.
buditwe bre srecne sto niste pod feredzom..sirite sablazan. sram da vas bude.

To je klica svih nepravdi načinjenih ženskom rodu pa se ženski rod nije nalazio u sopstvenoj religiji.
Ako je Hrist na ženu gledao bez mržnje, tumači njegovog učenja jesu.
Bolje rečeno, uzeli su iz Starog zaveta ono ženomrzačko.

Jevrejke nećeš naći pred Zidom plača.
Stari zavet je jevrejska tvorevina.

a cija tvorevina je Novi Zavet? :lol:

Pa kad su zene najveci izvor problema tj. najvece iskusenje.
Teorija o vezi Isusa i Marije Magdalene postoji već vekovima. Hrišćani, odbijaju svaku pomisao da je to moguće jer se kosi s temeljnim učenjima iz Jevanđelja
Šta zaista piše o Mariji Magdaleni u Bibliji?Poznato je da je bila jedna od žena koje su sledile Isusa i 'dvorile ga svojim dobrima' (Luka, 8:2). Takođe, piše i da je Isus iz nje isterao sedam demona (Luka 8:2; Marko 16:9), što može značiti opsednutost đavolom, ali i duševni i telesni bol koji je trpela.
Spominje se i kao prva iz grupe od nekoliko žena koje su posmatrale Isusovo razapinjanje te koje su sedele nasuprot grobnice kada su ga polagali u grobnicu. Spominje se i među ženama koje su došle pomazati Isusovo telo, I jevanđelja Svetog Ivana daju iste podatke.
Zbog toga Mariju Magdalenu u tradicijama nekih istočnih Crkvi zovu 'isapostolos', što znači 'jednaka apostolima', a zapadna Crkva je naziva 'apostola apostolorum', odnosno 'apostol apostola'. Prema istočnom predanju, pokopana je u Efezu u današnjoj Turskoj, a njeni ostaci u 9. veku preneseni u Carigrad.
Nigde ne piše koje je metode je koristio Isus da isteruje demone iz Magdalene...

Pogledajte prilog 385239

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back