Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Avato („ne kročiti”), zakon često tumačen isključivo kao restriktivna norma koja svim ženama strogo zabranjuje pristup manastirima na Svetoj Gori.
Iako to jeste odrednica ovog zakona, on više od 1000 godina ograničava slobodu kretanja svih ljudi i dobara na ovoj teritoriji, i reguliše se posebnim procedurama. U svetogorske manastire i muški posetioci mogu doći isključivo nakon upućivanja molbe za posetu preko Zadužbine Svetog manastira Hilandara.
Ova procedura je neophodna zbog ograničenih kapaciteta manastira, ali i zbog specifičnog, izuzetno strogog monaškog načina života koji zahteva besprekoran mir.
U poslednje vreme, Avato se pod pritiskom organizacija koje se bore za ravnopravnost žena našao kao poslaničko pitanje pred Evropskim parlamentom. Rezolucijom iz 2003. godine ova norma je osuđena kao narušavanje ravnopravnosti polova i građanske slobode kretanja.
Pobornici revizije Avatoa svoje stavove pravdaju potrebom da se prevaziđe arhaično razdvajanje polova karakteristično za davnu prošlost, te da se žene i muškarci duhovno izjednače u veri.
Iako postoje različita svetovna ubeđenja zašto ženska noga ne sme da kroči na Atos, govorićemo o težnji monaha sa Atosa da u cilju revnosnog praktikovanja vere žive u najstrožem celibatu, koji bi stalna iskušenja dodatno otežala.
Smatra se da bi posete žena narušile mir monaškog bratstva, čiji je stil života okrenut isključivo duhovnom prosvetljenju.
Komplikovana dilema ima mnogo grananja, a problem se može pomatrati sa nekoliko aspekata:
Imaju li pravo ateisti, ili pripadnici drugih vera da se mešaju u kanon jedne religije praveći od toga globalno političko pitanje?
Da li religija sme da ignoriše društvena kretanja i udaljava vernike od svog učenja insistirajući na arhaičnim normama?
I na kraju, hoće li Sveta Gora biti manje sveta ako na nju kao hodočasnik kroči žena?
Hoće li ljudska prava u svetu postići ozbiljan napredak ako jedan zakon pravoslavlja star hiljadu godina uredi Evropska komisija i feministički lobi?
Šta vi mislite o Avato zakonu?
Da li bi ga trebalo ukinuti ili ne i zašto?
Molila bih one koji nisu lenji da pročitaju ceo tekst
Izvor : http://www.medias.rs/avato-zakon-koji-zenama-zabranjuje-pristup-svetoj-gori
Nema me, uplaših se šta bi se u tom slučaju desilo:
Samo ne znam kako manastiri Meteori nisu propali, nakon što su iz zahvalnosti ženama, za pomoć u gašenje požara, otvorilii i za njih.
A i piše da ove rasprave zadiru u osnovna pitanja vere,...
Pa još gledam onaj insert iz filma po drugi put, i vrtim taj trenutak na 3.19 i nikako da ukapiram ništa novo, ništa što ovde već nije rečeno, ništa što bi objasnilo zbog čega su za to kažnjene samo žene, i na kraju krajeva, zbog čega je to smetnja na putu duhovnog razvoja...Kad bi se svi tako duhovno razvili to bi zaista bio kraj kolevke, a i celog pravoslavlja, dok je diskutabilno da li bi ukidanje Avata zaista značilo i kraj kolevke pravoslavlja, jer vidimo da ni manastiri Meteori nisu propali.
Ako bi neko umeo i hteo da mi da sažete odgovore na ova pitanja, rado ću ih pročitati. Samo molim bez onoga, ako su se naše babe i prababe porađale na njivama , onda možemo i mi, razmažene, savremene žene...
Sumnjam da su Meteore otvorili za žene iz osećanja zahvalnosti.
Pre će biti da su to učinili jer su smatrali da im je "sveto tlo" opoganjeno ženskim stopalom,
Onda su došli do zaključka da "kad je već otišlo june, može da ide i uže".
Kad sam prvi put bila na Meteorima, a bila sam u dugoj suknji i smerno obučena, posmatrana sam kao uljez pogledima mržnje nekolicine čuvara "svetinje". Bila sam mlada i prezrena od strane primitivnih tupadžija koji su bili ubeđeni da mi tu nije mesto. Da smo govorili istim jezikom, verovatno bi me vređali. Zarekla sam se da neću kročiti na to gnusno mesto šovinizma kakav je u Grčkoj tada bio prisutan u zabitima i manastirima.
Igrom slučaja, ponovo sam bila na Meteorima 2008. godine. U međuvremenu su shvatili da su Meteori turistička atrakcija koja donosi novac i njihov odnos prema ženskom polu je bio ignorantski što je bilo dobro. Uzgred da kažem da je takav odnos bio i prema muškom polu.
Što se tiče samog zakona vezanog za Atos, ne bih se zalagala za njegovo ukidanje. Tu sramotu oni sami treba da speru sa sebe. Na Atos ne bih išla iz principa, sve i da mi uruče pozivnicu. Smatram da su ovim zakonom ukaljali Hristovo učenje koje nije pravilo podele na žene kao izvor zla i muškarce kao čuvare vere. To što grčki crkveni zakoni podržavaju samo je odraz grčkog šovinističkog mentaliteta i od njih se ništa bolje nije ni očekivalo.
Inače, kad su manastiri u pitanju i sam život u njima, vremenom sam zauzela stav da postoje funkcionalni manastiri, poželjni i opravdani i nefunkcionalni koji treba da se reorganizuju i pretvore u kulturne baštine koje moraju da iznađu način da same sebe finansijski održavaju. Atos je nakada bio mesto izdavačke, prepisivačke delatnosti, mesto opismenjavanja, mesto proučavanja crkvenih zakona i organizacije crkve. Danas Atos nema tu ulogu. Sve je svedeno na monaško čučanje na nekoj steni i meditiranje uz molitvu. To monasi mogu da rade bilo gde, a najpoželjnije je da to rade u "funkcionalnim" manastirima koji imaju i svoja poljoprivredna dobra. Priznajem monaštvo jedino u slučaju kad monah zarađuje svoj hleb, kad se ponaša u skladu sa ljudskom prirodom, a ljudska priroda podrazumeva pored molitve i nekakav rad.
I volela bih da znam kako se Hilandar finasira. Ako neko zna, neka kaže.

I volela bih da znam kako se Hilandar finasira. Ako neko zna, neka kaže.
Материјална основа и финансирање
Карактер установа којима припада Задужбина Светог манастира Хиландара у правној науци и пракси подразумева два значајна елемента: дефинисање друштвено корисних циљева постојања и имовински супстрат који служи као подлога циљевима.
Свети манастир Хиландар је као оснивачки улог Задужбини приложио непокретности од око 3 милиона евра, што представља највеће појединачно издвајање средстава у установе ове врсте и непрофитни рад у Србији у последњих 60 година.
Свакодневни рад и подухвати Задужбине финансирају се од прилога, донација, поклона и других видова подршке. Манастир Хиландар је и даље најчешћи појединачни добротвор Задужбине, а подршка програмским активностима на очувању градитељског наслеђа у Хиландару учинила је да Влада Србије буде највећи појединачни добротвор Задужбине у протеклом периоду.
Ali ti polazis od pretpostavke da postoji dobro u coveku,
Monasi se mozda ne slazu.
Meni je bilo ogavno kad sam čula podatak da su u prošlosti monasima na Meteorima dostavljali hranu u korpama preko nekih užadi.
Zamisli nekog lezilebovića koji čmava u nekakvom useku u steni čitav svoj vek, a drugi mu dostavljaju hranu.
Pa koja si ti svetinja, ljudski izrodu?
Koji je tvoj doprinos veri?
Jedna medicinska sestra koja valjano radi svoj posao, veći je humanista i svetiteljka od tog monaha koji kao čavka čuči na kamenu i čeka da mu drugi pruže hleb na tacni, tj. u korpici.
Monasi tog tipa mogu da beže od sveta kao od mesta zla, ali isto tako beže od temeljne božje zapovesti da treba da ljube bližnjeg svog. Neka pokažu humanost, a ne predanost molitvama i pljuckanje na običan svet sa visine stene na kojoj sede.
Ako bežiš od ljudi i posvećuješ se pustinjaštvu jer je svet zao, onda bežiš i od dobrog u čoveku.
Ako nisi sa ljudima da im pomogneš, da budeš plemenit, ne možeš se nazvati svetim čovekom.
ja sam mislila da nisam vernik,ali izgleda da negde u dubini duse ipak postoji neki plamen ,jer me ova tema bas boli i sramota me je kad citam vecinu postova
crvena gologuzija je ovde vladala 50g a kulturni marxizam drma zapadom dobrih par decenija tako da ne cudi sto bi one sve pravile gej parade po manastirima
jer isus je u sustini bio humanista moralnog kova zena 21.veka lol
Da moze crkva bi svuda uvela zakone koji su protiv zena, pa onda ne biste radile, ne biste se ebavale, osim ko u lepoti poroka, niti bi cak kuckale na forumu. Srecom pa ne moze da uvede takve zakone...srecom po mene, za ove koje podrzavaju me zabole. Samo je korak do radikalnog ucenja. A to bi pravoslavlje priblizilo islamu, a to je ono cega se gnusate jel?bako bako je l si bila clan partije?

Da vam crkva kroji zakone ne biste imale pravo glasa.![]()
Kompletno si banalizovala monastvo, konstatacijama koje su van pameti. Ovo je tvoje vidjenje kroz sopstvenu ostrascenost i (pogresnu) predstavu. Ti bi da oni budu tebi na usluzi, sa tvojim osobinama, pa kad nisu onda su "izrodi". Ne shvatas da je monastvo u svojoj osnovi oslobodjeno od sveta (tebe, mene, bilo koga, svega). Odatle, svaki monah je unikatna jedinka, posvecena jednom - duhovnom, i sve je tome potcinjeno.
Ako ocekujes da krenu da se tebi dodvoravaju ne bi li opravdali sopstveno postojanje, plasim se, kad bi se to i dogodilo, da bi se sakrila ispod stolice (od sramote) na prvi susret sa nekim od njih.
p.s. zivot posvecen molitvi i asketizmu je mnogo tezi od bilo kakvog jednokratnog milosrdja. Probaj, mozda se uveris.

A sta smo mi ostali nepristojni, zato sto nismo ovce?Da moze crkva bi svuda uvela zakone koji su protiv zena, pa onda ne biste radile, ne biste se ebavale, osim ko u lepoti poroka, niti bi cak kuckale na forumu. Srecom pa ne moze da uvede takve zakone...srecom po mene, za ove koje podrzavaju me zabole. Samo je korak do radikalnog ucenja. A to bi pravoslavlje priblizilo islamu, a to je ono cega se gnusate jel?
Sad nemoj da kazes da nisi pohvatala (u dva posta izmedju mene i smokve) da je bilo reci o napisanim nepristojnim kvalifikacijama, po svakoj osnovi. Ne o tome ko veruje ili ne.
vi sto pljujete po veri i crkvi treba da znate da je vera nesto sveto i duboko usadjeno u coveka i svako pljuvanje veoma boli
imajte postovanje prema onima koji drugacije misle od vas
toliko ste ostrasceni u mrznji da je to tuzno