Avaskularna nekroza bolest kostiju

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
81.433
autorska
Avaskularna nekroza (aseptična osteonekroza) je odumiranje koštanog tkiva zbog slabog snabdevanja krvlju. Osteonekroza može dovesti do malih preloma u kosti, a dalje i do kolapsa kosti.
Prokrvljenost određenog dela kosti može biti smanjena ili prekinuta ukoliko dođe do preloma kosti ili dislokacije zgloba. Osteonekroza je takođe povezana sa dugotrajnom upotrebom visokih doza kortikosteroida (vrsta lekova) ili prekomernom konzumacijom alkohola.
Najčešće pogođeni zglob je kuk. Iako može da se javi kod bilo koga, najčešće se pojavljuje kod muškaraca starosti između 30 i 60 godina.

Simptomi avaskularne nekroze (aseptična osteonekroza) mogu se razvijati postepeno, a u početnim fazama često nisu uočljivi. Kako bolest napreduje i kost počinje da se pogoršava, mogu se pojaviti sledeći simptomi:
  1. _Bol: Glavni simptom je bol, koji u početku može da se javlja samo pri aktivnosti i potom da se smiruje u mirovanju. Kako bolest napreduje, bol može postati stalan čak i u mirovanju.
  2. _Ograničeno kretanje: Ograničenje u pokretima zahvaćenog zgloba, posebno kuka, može biti jasan znak osteonekroze.
  3. _Šepanje: Zbog bola i slabosti u kosti može se razviti šepanje pri hodanju, naročito ako je zahvaćen kuk.
  4. _Oticanje i ukočenost: Ponekad može doći do oticanja i ukočenosti u oblasti oko zahvaćenog zgloba, što može dodatno ograničiti kretanje.
Kako avaskularna nekroza napreduje i nestabilnost kosti se povećava, može doći do većih oštećenja i kolapsa kosti.

Meni nije bolest,vec povreda vecih razmera.Meni je dosta diskusa u lubalnom delu otislo i imam jake bolove,ali jece bolove mi pravi ukljesteni nerv blizu kicme,koji salje bolove na levu karlicu,kuk i koleno.Ide cak i na skocni zglob.medjutim vremenski mi se telo navikava i cini mi se da sam sada pokretljiviji nego posle povrede,opet kazem pri velikim bolocima,ali mozak otupeo na to,a i redovna terapija.Uzasni su to bolovi kada stigne ono najteze stanje.

Back