Autostoperski vodic kroz sex

Zefirra

Iskusan
Poruka
6.123
...tj edukativna tema o sexualnom zdravlju...za one koje to zanima.(ovi drugi je nece naravno citati , zar ne?)

Takodje tema je otvorena za pitanja , i dopunu tekstova. Recenzenti cemo biti zelenooka , Kll i ja.

E sad da pocnemo. Dakle prvo i osnovno. Sta god da vam se desi :

BEZ PANIKE!

Jer koliko god izgledalo nereshivo , ima resenje.
A ako nema resenje onda ce se srediti vremenom. :)


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------MODERATOR EDIT---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


============================================================
PROCITAJTE OBAVEZNO TEMU OD POCETKA!!!
============================================================

...da me ne bi nervirali i da ne delim banane!

- Ako je o necemu vec bilo reci, a imate sta da dodate sto je propusteno, onda se nadovezite na postojece citatom;
- Nemojte pricati cula / rekla / kazala price, jer tako mozemo da se gadjamo do sutra;
- Uz svaki tekst, obavezno pisite i objasnjenja i ista poduprite linkovima po mogucstvu;
- Ne skrecite s teme, hvatajuci se za jedan deo necijeg teksta;

I jos jednom:
Ne davite machice offtopicharenjem, spamom i chatom... banovacu vam sve do petog kolena.
 

Zefirra

Iskusan
Poruka
6.123
Menstrualni ciklus.

Menstrualni ciklus je razmak od jedne do druge menstruacije. Prvi dan ciklusa je zapravo prvi dan menstruacije. Uredan menstrualni ciklus traje 28±7 dana. U mnogih žena trajanje ciklusa varira, stalno ili povremeno.
Dve za nas najvaznije stvari koje se zbivaju u menstrualnom ciklusu , su menstruacija i ovulacija.

Do ovulacije dođe kad se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu. To je vrijeme kada je žena plodna i kada nezaštićeni polni odnosi 4-5 dana prije toga i 24 sata posle toga mogu dovesti do trudnoće.

Naime, spermatozoidi žive 4-5 dana, a jajna ćelija tek 24 sata posle izlaska iz jajnika. U tom vremenu je moguća oplodnja, a ukoliko do nje ne dođe odumrla jajna ćelija se zajedno sa materičnom oblogom izluči – to zovemo menstruacijom.

Upravo zbog ove dve pojave , ginekolozi apeluju na vas da vodite menstrualni kalendar.
Kod devojaka u pubertetu menstruacije su cesto neredovne , a ovulacija je moguca cak i vishe puta mesecno.Moguce je da se dogodi i dok traje menstruacija.Ukoliko vodite svoj kalendar bicete ''u toku'' sa viashim ciklusom , i znacete brzo ako vam mozda izostane menstruacija , pa cete moci ne vreme da se javite lekaru i vidite razlog.
Takodje korisno je znati kada vam otprilike padaju plodni dani. Ali to nije metod za kontracepciju! Jer je strasno nepouzdan.
Ovde ih mozete izracunati http://www.poliklinika-harni.hr/ovulacija.asp , ali taj je racun tek oko 50% tacan.
 

elle0308

Primećen član
Poruka
955
Da li su kodnomi efikasni? Da li kondomi nekada zakažu?

Da li su kondomi efikasna zaštita od infekcije HIV-om?

Jesu! Mnoge studije su pokazale da ako se kondom od lateksa upotrebljava na pravilan način pri SVAKOM seksualnom odnosu, onda je on visoko efektivan u zaštiti od HIV-a (virusa koji uzrokuje sidu)

Dokaz za ovakve tvrdnje je najasniji u studijama parova u kojima je jedna osoba zaražena HIV-om a druga nije. U jednoj takvoj studiji u Evropi, među 123 para koji su izjavili da stalno koriste kondom, niti jedan od neinficiranih partnera se nije inficirao (*1). Na suprot tome, među 122 para koji nisu stalno koristili kondom, 12 neinficiranih partnera se inficiralo HIV-om.

Koliko često kondomi zakažu?

Na ovo pitanje nema konkretnog odgovora jer različita istraživanja daju različite razultate. Mnoge studije o efikasnosti kondoma su izbrojale koliko često žene ostanu trudne kada su njihovi partneri koristili kondome kao kontraceptivno sredstvo. Ova stopa neefikasnosti kondoma uključuje i slučajeve u kojima par nije koristio kondom pri svakom odnosu ili nije upotrebio kondom na ispravan način. Neke studije su uključile i one slučajeve akcidentnog cepanja kondoma od strane ljudi koji su ih koristili. Sve sagledavši, zaista nije lako dati tačan odgovor na ovo pitanje.

Koliko često kondomi pucaju?

U Sjedinjenim Državama je naveći broj istraživanja na ovu temu pokazao da pucanja kondoma usled defekta na samom kondomu čine ispod 2 na svakih 100 kondoma tj verovatno i manje od 1 na 100 kondoma. Studije u drugim zemljama su došle do podataka o stopi pucanja kondoma koji variraju između 0 i 7%.

Kako se kondomi testiraju?

Eventualno postojanje rupa ili drugih defekata na kondomu se testiraju elektronskim putem. Treba voditi računa da je ovo naznačeno ili na kesici u kojo je kondom upakovan ili na njegovoj kutiji. Ako podatka o elektronskoj testiranosti kondoma nema, nije preporučljivo koristiti takav kondom.

Takođe, iz svake palete kondoma se slučajno izabira određena količina koja se zatim dodatno testira.

Ovi testovi uključuju ‘vodenu probu’ test kojim se pronalaze rupice kao i ‘vazdušno opterećenje’ kojim se ispituje izdržljivost datogkondoma.
 
Poruka
19.925
E da, s obzirom da je pravilnikom zabranjeno copy/pasteovanje tekstova sa drugih sajtova ili dokumenata, a generalno priche po casopisima su najcesce ili prazne ili cesto neupotrebljive price, unesite malo ozbiljnosti i sami pisite tekstove i podrzite ih linkovima (kao literatura).
Ubuduce cu cist copy/paste, pogotovo ako je iz nekog tupavog casopisa, brisati.
 

elle0308

Primećen član
Poruka
955
Shto bi ga teshio?
Ako neko smatra da je dovoljno zreo za seks, dovoljno je zreo i za posledice.
Na njemu je da radi da do njih ne dodje, ili kad dodje, da ih ispravlja.

Potpuno se slazem...

Alex, mislim da poena nije tesiti ljude ovde, vec ako imas neko pametno pitanjce postavi, mislim da nisi imao sta pametno da pitas pa kao ajde...
E ja imam pitanje,zasto se u skolama ne uvedu casovi seksualnog obrazovanja? Jel ovo sto sam pitala ima smisla?
 
Poruka
19.925
Malo je offtopic. Mogla bi cela tema da se otvori o tome, ali mislim da je ovde besmisleno, jer verujem da bi svi tinejdzeri tu ideju podrzali, a s druge strane ne bi bilo nikoga ko bi mogao da nam kaze zasto toga nema u skolama.

Ok, mogu ja da vam kazem... zato sto ih s jedne strane bole patka da se ozbiljno angazuju. A s druge strane, ima josh uvek krsha profesora kojima bi bilo neprijatno da prichaju na tu temu.
 

Zefirra

Iskusan
Poruka
6.123
Dobro rekla si bez panike! Dobro to je OK! Ali sta ako se nekom desi da igrom slucaja pogresi pa posle nekoliko meseci znas sta ide ko ce njega onda da tesi?

Onda ce nauciti vremenom da zivi sa tom greskom. A uzimajuci u obzir da je ta ''greska'' , u stvari dete. Sigurno ce ga zavoleti , i na kraju ce sve biti u redu , ako i izgubi partnera , bitno je da ne izgubi sebe.
A tema je ovde , da nesto naucimo , i da do greske ne bi doshlo. ;)
 

elle0308

Primećen član
Poruka
955
Imam ja jednu poznanicu...
Imala je odnose, a partner i ona nisu koristili zastitu(kad su budale, decko kaze,nece kondom,manji je uzitak, pazicu, pa evo ti ga na...)
I tako ona ostane trudna, inace '92(jos porazavajuci podatak), i prodje 3-4 meseca a ona to ne zna(joj,boze,kako ne razmislja), do kog meseca se moze izvrsiti abortus?... krajnji slucaj ako ne zeli dete je da da na usvajanje, ali ipak...
 

Zefirra

Iskusan
Poruka
6.123
Kontracepcija

Zasto?

Zato sto trudnocu treba planirati , da to bude vreme koje vi odaberete. Do tada , brinite o svom reproduktivnom zdravlju.


Dakle da ih sve prvo poredjamo i imenujemo.

Ako imate 100 zena , koje imaju normalne sexualne odnose. U rasponu od godinu dana , koristeci sledeca kontraceptivna sredstva , u drugom stanju ce ostati:

Metod plodnih dana - 20 (zena ostaje u drugom stanju)
Prekinut polni odnos -25
Spermicidi (vaginalete,film,gel) -27
Pilula ''jutro posle'' - sprecava 3/4 trudnoca koje bi nastale da nije koriscena
Kondom - 3
Anti-bebi pilula - manje od 1 zene
Spirala - 0,2
Mirena - 0,1
 

Zefirra

Iskusan
Poruka
6.123
Imam ja jednu poznanicu...
Imala je odnose, a partner i ona nisu koristili zastitu(kad su budale, decko kaze,nece kondom,manji je uzitak, pazicu, pa evo ti ga na...)
I tako ona ostane trudna, inace '92(jos porazavajuci podatak), i prodje 3-4 meseca a ona to ne zna(joj,boze,kako ne razmislja), do kog meseca se moze izvrsiti abortus?... krajnji slucaj ako ne zeli dete je da da na usvajanje, ali ipak...

Abortus se moze uraditi do kraja treceg meseca.Nakon toga je nelegalan.
 

Zefirra

Iskusan
Poruka
6.123
Kondom

Kondom je najbolji vid kontracepcije , jer jedini u isto vreme sprecava prenosenje polnih bolesti.Medjutim kondom nije 100% pouzdan , i to treba da znate.

Pre svega , da sredimo jednu veliku zabludu , koja glasi da zena ne moze da zatrudni ako muskarac ne svrshi (ejakulira tj. izbaci spermu) u nju.
Istina je:

Zena moze da zatrudni , iako muskarac nije ejakulirao u njoj.

Moze da zatrudni , zahvaljujuci sledecim cinjenicama:
1)
Cim muskarac postigne erekciju (cim mu se ukruti) , on moze poceti da luci sekret koji se zove ''preejakulat'' , u kome se nalazi mali broj spermatozoida.Ti spermatozoidi su sasvim sposobni da oplode zenu.Sto znaci da je muskarac sposoban da oplodi zenu od trenutka kad postigne erekciju.
2)
Ukoliko se desi da muskarac , dok ejakulira isprska zenu u vaginalnoj regiji , takodje moze doci do trudnoce. (cak i kod nevine devojke) jer spermatozoidi mogu iz nizih delova vagine , dospeti do materice , iako su sanse dosta male.

Dakle , naucite se da koristite kondom od pocetka , do kraja odnosa. Ako svrshavate bez njega , pazite da sperma ne dospe blizu vagine.

Dalji razlog neefikasnosti kondoma moze biti sledeci : Skliznuće , pucanje , oštećenje
 

Zefirra

Iskusan
Poruka
6.123
Drugim recima ,i kod kondoma moze da se desi kiks , i treba da prepoznate koja vam vrsta kondoma odgovara.

Skliznuće se najčesće dešava neposredno nakon ejakulacije , kada se penis smanji i olabavi.Zato treba da pazite da prilikom vađenja uhvatite donji kraj kondoma dok vadite penis , da vam nebi skliznuo , i sadržaj se rasuo po partnerki.

Pucanje kondoma se deshava najčesće zbog dve stvari. Neodgovarajuća veličina , ili suvoća vagine. Oba problema je lako reshiti.
Ako je velicina neodgovarajuća , postoje XL , tj veci kondomi kondomi , a ako je u pitanju nedovoljna vlažnost postoje i razni lubrikanti.I kondomi koji imaju lubrikante.
Pri kupovini lubrikanata morate proveriti da li se smeju koristiti uz kondom. Ako su na bazi ulja onda ga mogu ostetiti . Odskora na nashem trzistu postoji i Durexov gel-lubrikant, koga ima u vecini apoteka, i koji se moze koristiti uz kondom. (gde ga je i najsigurnije kupiti)

Ostecenje kondoma , nije vidljivo na prvi pogled. Moze biti skart , a moze se i ostetiti tokom transporta i skladistenja. A mozete ga ostetiti i sami ako ga drzite na toplom mestu , ili ga izgrebete slucajno noktima. Takodje morate obratiti paznju da prilikom stavljanja iz njega istisnete vazduh.(upustvo za to se nalazi u svakoj kutiji kondoma)
Ako niste sigurni da li je kondom napukao tokom odnosa , najbolji metod je da ga nakon odnosa malo naduvate i vidite da li ispusta vazduh.Mada vam to ne moze biti garancija za eventualna mikroskopska oštećenja.Zato kupujte kondome proverenih proizvodjača , Durex , Sportex , Sico , Masculan. I kupujte ih u apoteci.
 

Zefirra

Iskusan
Poruka
6.123
Znamo da je kondom uz kombinaciju sa anti-bebi pilulom najefikasniji nacin,zar ne?
Ja sam cula,da, anti-bebi pilule mogu imati nezeljenih efekata,te da postoji rizik da mogu izazvati tromb ili slicno,posle veoma dugog koriscenja,da li je to tacno?

Polako doci cemo i do toga , a za sve koje interesuje da odmah saznaju sto više informacija mogu posetiti sajtove www.femalelife.com ili www.21dan.com
Gde se mogu informisati o svemu sto im padne na pamet , a mogu kontaktirati i njihove lekare putem E-maila. Jako su ljubazni.
 

Zefirra

Iskusan
Poruka
6.123
Za pojačanu sigurnost od trudnoće , tu su kondomi sa spermicidom , npr
durex_extrasafe_s.jpg

spermicide.jpg

extra.jpg


Postoje kondomi u razlicitim velicinama , npr
images

1208b828c8.jpg


Deblji kondomi za pojacanu sigurnost od polnih bolesti npr:
strong.jpg


I razne druge vrste , o kojima se mozete inforisati i pogledati kataloge na sledecim sajtovima , a mozete ih naci u nashim apotekama.
http://www.sportex-condoms.com/orgazm.html
http://www.masculan.co.nz/index.php?id=100
http://www.cpr-germany.com/sites/condoms_e.html
http://www.durex.com/cm/index.asp?intMenuOpen=7

Ono sto znam o cenama je da je Durex pakovanje od 3kom 150din , Masculan i Sico pakovanje od 3kom oko 100 , Sportex 3kom 75din , 12kom 190din , 24kom 380din
 

Nixxx

Poznat
Poruka
7.450
Ја се у принципу противим кондомима током секса у вези, али сам за кондоме током секса без обавеза. Јбг, мени некако не пријају, али кад баш мора, могу да се прилагодим ;)
 

Keeper

Buduća legenda
Poruka
31.282
shta je ovo dobili smo izaslanstvo sa LJ&S, da shiri moodrost? LoL
neka, i treba.
yebo vas vi ste majstori da zase.rete temu.
ko vas je yebeno pitao dal vam se svidja trojan il koristite durex s vocjkama?
aj'e paljba, prichajte mamama i tatama kakve qrtone koristite.
ovo ovde treba da bude edukacija.
ja se nudim da objasnim omladini kako obraditi ribu, do detalja. LoL
 

zelenooka

Domaćin
Poruka
3.957
Abortus se moze uraditi do kraja treceg meseca.Nakon toga je nelegalan.
Da te dopunim.
Abortus se radi do desete nedelje trudnoće (starost trudnoće se računa od prvog dana poslednje menstruacije) .
Od desete do dvanaeste nedelje je potrebno odobrenje komisije.
Da li treba da naglasim da je za maloletnice neophodna saglasnost roditelja?
(saglasnost nije potrebna u većini privatnih klinika, nažalost, ali abortus u privatnoj klinici je jako rizičan!!!!).
gde kondomi treba da se kupuju i da im se uvek pogleda rok trajanja
Pa ne znam što ti nisi to napisao, ali ajde.
Kondome kupovati ili u apotekama ili u hipermarketima (Mercator, Tempo, Metro, Maxi, gdegod) - parfimerijama (Lilly, DM...) - zgodno za one koje je blam. :-)
Trafike - izbegavati!
 

Alexxandar

Ističe se
Poruka
2.777
Da te dopunim.
Abortus se radi do desete nedelje trudnoće (starost trudnoće se računa od prvog dana poslednje menstruacije) .
Od desete do dvanaeste nedelje je potrebno odobrenje komisije.
Da li treba da naglasim da je za maloletnice neophodna saglasnost roditelja?
(saglasnost nije potrebna u većini privatnih klinika, nažalost, ali abortus u privatnoj klinici je jako rizičan!!!!).
Možda bi bilo dobro navesti moguće posledice od ne stručno rađenog abortusa. Čisto ako nekome "jako rizično" ne znači puno.
Kondome kupovati ili u apotekama ili u hipermarketima (Mercator, Tempo, Metro, Maxi, gdegod) - parfimerijama (Lilly, DM...) - zgodno za one koje je blam. :-)
Trafike - izbegavati!
Eh sada... ovo ne razumem skroz, svi znamo za priču kako je radniku u trafici bilo dosadno i uzeo iglom da bocka kondome. Ali to važi samo za one... uglavnom no-name jeftinije koji se prodaju po jedan. Ali recimo Trojan i Durex (verovatno i drugi ali za njih znam da je sigurno) prodaju se u kutiji od 3 komada koja je dodatno obložena onim celofanom tako da ne vidim kako je neko spolja mogao da ih ošteti. Osim ako su držani u neodgovarajućim uslovima.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.