[Autorska Tema] Vrednovanje Postenog Rada u Drzavi Srbiji 2019.

Kako/koliko se vrednuje posten, posvecen rad u Drzavi Srbiji, vreme sadasnje (2019.)?

• Vrednuje se i preterano, trebalo bi smanjiti minimalac

• Vrednuje se iznad normale, ali neka bude status quo

• Rad je vrednovan tacno onoliko, koliko vredi minimalno po satu

• Rad se ne vrednuje dovoljno, treba povecati minimalac

• Posteni radnici su zestoko, bezobrazno i drsko potplaceni

• Ne znam

• Nikada oni mene tako malo ne mogu platiti, koliko ja malo mogu raditi

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kao i uvek, svaka populistička mera u ekonomiji, iako dobrih namera, ne proizvede dobre posledice.
Tako je i sa politikom obavezne minimalne zarade.
Ona, pokušavajući da, navodno, zaštiti zaposlene sa najnižim primanjima, upravo njih najviše pogađa.
Recimo, imamo firmu koja ima 3 zaposlena minimalcu od 25.000 dinara neto (neka to bude 35.000 bruto).
Radi jednostavnosti objašnjenja, pretpostavićemo da su to jedini troškovi firme.
Takođe, pretpostavićemo da sposobnosti radnika nisu iste, te da jedan poslodavcu zaradi 50.000, drugi 45.000, treći 38.000

Dakle:
rashodi 3 x 35.000 = 105.000
prihodi 50.000 + 45.000 + 38.000 = 133.000
-------
profit 28.000

Šta ako se minimalna zarada poveća na 30.000 neto (42.000 bruto)?
rashodi: 3 x 42.000 = 126.000
prihodi: 133.000
---
profit 7.000

Šta se u tom slučaju radi?
Ponovo se oceni učinak i utvrdi da treći radnik košta više nego što doprinosi (doprinosi 38.000, košta 42.000).
I shodno tome gubi se smisao njegovog angažmana.

Šta je poenta?
Poenta je da koncept minimalne zarade najviše šteti najmanje produktivnim radnicima, koji bi bili spremni da rade i za manje od minimalca, a saglasno svojoj produktivnosti.
To je školsko teorijsko objašnjenje, pojednostavljeno.

U Srbiji, praktično, stalno podizanje minimalca:
1) povećava ukupno poresko zahvatanje
2) povećava budžetske rashode (obzirom na striktnu primenu povećanih minimalaca i s njima povezanih koeficijenata u javnom sektoru)
3) pogoršava mogućnost zapošljavanja
4) povećava sivu ekonomiju

Jednostavno rešavanje problema.Svako ko radi u sivoj ekonomiji a ne prijavi zaradu debela kazna.
Za godinu dana rešen problem nezaposlenosti.Treba pokušati sa uvozom radne snage.

- - - - - - - - - -

Rade za 250 franaka, što ne bi za 400.

A zbog čega ja mora da platim 10 franaka za sat rada.Jednom sam plaćao 10 evra ali 45 minuta.

A zbog čega ja mora da platim 10 franaka za sat rada.Jednom sam plaćao 10 evra ali 45 minuta.

A koji je posao u pitanju?

- - - - - - - - - -

Jednostavno rešavanje problema.Svako ko radi u sivoj ekonomiji a ne prijavi zaradu debela kazna.
Za godinu dana rešen problem nezaposlenosti.Treba pokušati sa uvozom radne snage.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Ako je u pitanju matematika to je otprilike cena,znači mora da platim.
Drugo na NSZ sede ljudi to jest prijavljuju se.Ima toga i ovde da su NSZ ali mora da prijave takozvanu
među-zaradu,ovdi je to neprijavljivanje čist kriminal i ide se na sud.Ukoliko je neko stranac može da
izleti iz CH.

Ako je u pitanju matematika to je otprilike cena,znači mora da platim.
Drugo na NSZ sede ljudi to jest prijavljuju se.Ima toga i ovde da su NSZ ali mora da prijave takozvanu
među-zaradu,ovdi je to neprijavljivanje čist kriminal i ide se na sud.Ukoliko je neko stranac može da
izleti iz CH.

Ovde većina ljudi koji su na birou radi nešto na crno, obično je to građevina, sezonci u poljoprivredi i zanacki radovi. Ostale delatnosti su u okviru zakona.

Ovde većina ljudi koji su na birou radi nešto na crno, obično je to građevina, sezonci u poljoprivredi i zanacki radovi. Ostale delatnosti su u okviru zakona.

Sve navedeno se radi i ovde,ali je svako dužan da prijavi koliko je zaradio.primera radi uzmete da Vam stan počisti čistačica
nedeljno 2 sata mora i jedan i drugi da prijavi ili se crno piše.

Sve navedeno se radi i ovde,ali je svako dužan da prijavi koliko je zaradio.primera radi uzmete da Vam stan počisti čistačica
nedeljno 2 sata mora i jedan i drugi da prijavi ili se crno piše.

Prvo kod nas ti legalno ne možeš da legalno radiš dva ili više poslova, drugo ovi što dobijaju socijalu i naknadu sa biroa neće da prijave povremene, sezonske poslove da to ne bi izgubili. Vi ste ipak uređena država, kod vas se zna šta se sme a šta ne. Zakon važi za sve i kazne su ogromne.

Back